Tech Gündem (Sayı 11) "Yapay Zekada Video Dönemi"
🔺Yapay Zekada "Sora" dönemi, 🔺En çok silinen uygulama 'Instagram', 🔺Vision Pro'lar neden iade ediliyor?, 🔺Zuckerberg : ‘Quest 3 daha iyi', 🔺BYD'den 1300 hp'lik süper spor, 🔺Torres EVX Türkiye'de
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
Abone olan herkese teşekkürler. Geçtiğimiz hafta Tech Gündem haber sayfamızı bülten halinde sizlere sunmaya başladım. Aradan geçen bir haftada bir çok abonemiz oldu, çok teşekkür ediyorum. Teknoloji ağırlıklı haber bültenimiz zengin içerikleriyle gelişmeye devam edecek. Takip eden, görüş öneride bulunan düm dostlara tekrar teşekkürler. Bu haftanın başlıkları;
E-posta adresinizi aşağıya bırakarak abone olabilir ve her Pazar bülteninizi e-posta adresinizde bulabilirsiniz. Hoşgeldiniz.
Unutuyoruz, ders almıyoruz, önlem almıyoruz....
Yaşamadığımız felaket, yaşamadığımız acı kalmadı. Yangınlar, seller, fırtınalar, kazalar, maden kazaları, tren faciaları... Ne olursa olsun, hiçbir felaket bize ders olmuyor. Hiçbir yetkili, sorumlu çıkmıyor. Ölen öldüğü, geride kalanlar da acılarıyla baş başa kalıyor. Oysa dünyanın temel kuralı ‘hatadan dersler çıkarıp bir daha olmaması için hazırlanmak’.
Konuşuyor, konuşuyoruz, konuşuyorlar. Yine ülkede her ne olursa olsun, herkes konuşuyor doğruları yanlışları söylüyor, ama hiç bir şey olmuyor.
Sora AI ile gelen endişeler
Bu haftaki sayfamızda haberinizi yaptığım “Sora” yapay zeka modeli şaşırtıcı derecede gerçekçi videolar üretmesi ile çoğu kesimi kendine hayran bıraktı. Fakat benim aklımda kötüye kullanıma dair şüpheler yok değil. Daha geçtiğimiz günlerde bir ünlünün uygunsuz videolarının deepfake ile sahte hale getirilip sosyal medyada yayınlanmasını haber yapmıştım. Ayrıca bu teknolojiden çocuklarımızı nasıl koruyacağız. Haber adına dezenformasyondan kurtulmak her geçen gün daha da zorlaşıyorken. Gerçi, OpenAI şimdilik Sora’nın herkese açılmadığını vurgulasa da benzer yapay zeka modellerinin hızla türeyeceğinden şüphemiz yok. İlgiyle ve birazda endişeyle takip ediyorum gelişmeleri.
Sigaranın önlenemez yükselişi
Ne sağlığa zararları, ne alınan vergiler, ne yapılan zamlar ne de etrafa verilen rahatsızlık. Hiç bir şey sigaranın önlenemez yükselişini durduramıyor. Kafeleri seven, hemen her gün giden, açık alanlarda oturmayı seven biriyim. Hayatımda hiç bu kadar çok sigara içilen bir dönem hatırlamıyorum. Üstelik kafe/restoranların (kısmen) açık hava alan bölümleri de tamamen sigara içenlere ayrılmış gibi. Güzel bir kahveyi alıp açık havada güzelce oturalım desek maalesef yapamıyoruz. Dört bir yanımızdan sigara dumanına maruz kalıyoruz. İşin acı olan tarafı sigara içenlerin bunu haklı görmeleri. “Açık alanda içiyoruz işte, nerde içelim?” gibi temel bir argümanları var ki çoğu mekanın “açık” dedikleri yerleri yönetmeliğe uygun değil. Bazen mekan sahipleri ile bu konuyu konuştuğumda “Sigara içenler çoğunlukta, engellersek aç kalırız, baş edemeyiz.” diyorlar. Oysa tek istediğim açık havada rahatsız edilmeden oturabilmekti…
Hayvanlara yapılan eziyet
Yine yine yine sokak hayvanlarına yapılan acımasız şiddet görüntüleri ve haberleri düşüyor önümüze. Bu konu da ‘bazı’ konular gibi dokunulmaz. Neden böyle diyorum, çünkü hayvanların ne sokaklarda yaşaması onlar için iyi bir şey ne de toplanıp (denetimsiz yerlerde) barındırılması. Ve maalesef bunu dile getirmek bile anlamsız eleştiriler ve tepkiler almanıza neden olabiliyor. Geçtiğimiz ay bir ziyaret için yazlık bir bölgeye gittim. Tabii ki bir kaç aile dışında kimseler yoktu. Ve yine maalesef sokaklar kedi ve köpeklerle doluydu. İnanın arabadan indiğim anda üzerime doğru koşup yiyebilecek bir şeyler vermemi beklediler. Bu noktada bazen açlığın verdiği içgüdü ile saldırgan da olabiliyor hayvanlar. Ben ziyarete gittiğim evde konuyu açınca “biz her gün bir şeyler vermeye çalışıyoruz ama yetişemiyoruz” dediler. Durum bu dostlar, yazın bir hevesle beslenen, 5-6 ay çok güzel bakılan ‘sokak hayvanları’ kış gelince kaderlerine terk ediliyorlar. Çözümü bulmak mümkün elbet ama bu konu da “dokunulmaz” konulardan biri olunca benim pek ümidim kalmıyor açıkçası.
💻 Teknoloji gündemi
2023’ün en çok silinen uygulaması: Instagram!
Dünya çapında sosyal medya kullanıcılarının sayısı 4,8 milyarı geçmişken bazı popüler platformlar gözden düşebiliyor. Raporlar, kullanıcıların ortalama olarak her ay 6 ila 7 farklı platformla etkileşimde bulunduğunu ve bu platformlarda günde yaklaşık 2 saat 24 dakika harcadığını gösteriyor.
Sosyal medya uygulamaları milyonlarca kişinin günlük yaşamının ayrılmaz bir parçası olmasına rağmen popülerlikleri beklendiği gibi devam etmeyebilir. ABD merkezli teknoloji firması TRG Datacentres'ın raporuna göre, 5 günde 100 milyon kullanıcı kazanan Meta'nın Threads uygulamasının Temmuz 2023'teki lansmanından bu yana günlük aktif kullanıcı sayısında %80'lik bir düşüş görüldü.
Araştırma, bu yıl diğer sosyal medya uygulamalarına kıyasla Instagram'ın silinmesine yönelik küresel bir tercihi ortaya çıkardı. TRG Datacenters Baş Teknik Sorumlusu Chris Hinkle, "Instagram'ın 2023'te en çok silinen uygulama olma özelliği, sosyal medya tercihlerindeki değişen manzarayı yansıtıyor" dedi. "Bu, kullanıcı önceliklerinde dinamik bir değişim olduğunu gösteriyor ve daha özgün bir şekilde yankı uyandıran ve gelişen ihtiyaçlara cevap veren platformlara yönelik talebin sinyalini veriyor."
Instagram'ın Meta'nın fotoğraf paylaşım uygulaması yıllardır zirvedeydi. Ancak araştırmacılar, yıllar içinde yaşanan gelişmelerin, reklam akışının ve bunu markaları buluşturmak için bir alan olarak kullanan etkileyicilerin, kullanıcıların uygulamayı kullanma konusunda cesaretini kırmış olabileceğini düşünüyor. Platformun dünya çapında 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip olmaya devam ettiğini belirtmekte fayda var. Araştırmacılar, her ay 1 milyon kişinin uygulamayı silmeyi aramaya devam etmesi halinde, bunun gelecekte popüler uygulamanın sonu anlamına gelebileceğini düşünüyor. Araştırmanın detayları için tıklayabilirsiniz.
Vision Pro’lar neden iade ediliyor?
Vision Pro geçtiğimiz iki haftaya damga vurdu diyebiliriz. Hemen her sosyal medya mecrasında kullanımına dair onlarca video ve inceleme paylaşıldı. Fakat bu heyecan fırtınası dinmeye başladıkça Vision Pro’yu iade etmek isteyenler de olmaya başladı. Bunda 2 Şubat’ta satışa çıkan Vision Pro’nun 14 günlük iade süresinin 16 Şubat’ta doluyor olmasının da etkisi var elbet. Sayıları ne kadar olduğu bilinmese de iade edilmesinin basitçe üç nedeni var. Uzun süre kullanım için ağır olması, baş ağrısı yapması ve göz yorgunluğuna sebep olması.
Ancak sorunlar sadece donanımsal değil. Bazı şikayetlerde de Vision Pro'nun fiyatına göre yeterli verimlilik sunmaması. Kullanıcılar, özellikle kod yazma veya yoğun olarak bilgisayar ekranı gibi odak gerektiren bir iş üzerinde çalışmanın oldukça yorucu olduğu ve odaklanma sorunlarının baş ağrısına neden olduğundan şikayet ediyorlar.
Belirttiğimiz gibi yaklaşık 200.000 adet satıldığı söylenen Vision Pro’ların hangi oranda iade edildiğini bilmiyoruz. Şahsen ben asıl atılımın “Vision Pro 2” ile olacağını düşünüyorum.
Quest 3'ün Vision Pro'ya göre 3 iyi yanı
Meta'nın Quest 3 VR gözlüğü, Apple'ın Vision Pro'suna göre çok daha ucuz. Buna rağmen pek gündem olmasa da, Apple'ın ultra premium uzaysal bilgisayarından birçok şeyi sessizce daha iyi yaptığı görülüyor.
Vision Pro hayranları, Meta'nın popüler, düşük maliyetli cihazının hala yedide bir fiyatıyla en iyi VR kulaklığı olduğunu iddia eden Quest 3 sahiplerine karşı gelirken, son zamanlarda sosyal medyada bir tartışma kaynağı olan bir konu.
Meta Quest 3’ün kullanımına dair güzel bir örnek isterseniz X’teki şu videoyu izlemenizi öneriyorum.
Özellikle 3 konu üzerinde MetaQuest’in Vision Pro’dan daha iyi olduğu iddia ediliyor.
VR oyunları : VR oyunları söz konusu olduğunda gerçekten hiçbir karşılaştırma yok. Meta birkaç yıldır en çok satan VR kulaklıklarını üretiyor ve asıl amacı oyun oynamaktı. Her Quest kulaklığı geriye dönük olarak uyumlu. Bu, Quest 3'ün, Quest 2 için yapılmış oyunları ve orijinal Quest başlığını çalıştırarak 2019'dan bu yana büyüyen bir kütüphanenin kilidini açabileceği anlamına geliyor . VR için özel olarak yapılmış yüzlerce oyunla , hepsi 360 derece olmak üzere çok sayıda çeşitliliğe sahip oluyorsunuz. Vision Pro'da ise Apple'ın tabiriyle yalnızca bir avuç VR oyunu veya uzamsal oyun var .
Ekran ve optik : İdeal olarak, bir VR başlığının sanal bir dünyada olmanın en iyi hissini vermesi için geniş bir görüş açısına sahip olması gerekiyor. Quest 3'ün 110 derecelik yatay görüş açısı var, bu da ekranın kenarlarını hiç fark edemeyeceğiniz anlamına geliyor. Vision Pro'da, YouTube'daki Marques Brownlee gibi VR kulaklıklara aşina olan bazı inceleme yapanlar, ekranın çevresinde siyah bir çerçeve gördüklerinden bahsetti. Diğerleri için bu bir sorun olmasa da herkes Meta'nın Quest 3'ünün daha iyi FoV'ye sahip olduğu konusunda hemfikir.
Merkezi netlik her iki kulaklıkta da iyi, ancak Apple'ın Vision Pro'su Quest 3'ün iki katından daha fazla çözünürlüğe sahip. Küçük yazıları okumaya veya hareketsiz görüntüleri ayrıntılı olarak incelemeye çalışıyorsanız bu fark yaratıyor. Bu, Vision Pro'nun en önemli özelliği ve bu kadar pahalı olmasının nedenlerinden biri.
Fiyatı : Meta Quest 3 genel olarak bakıldığında, dünyanın önde gelen VR üreticisi tarafından şimdiye kadar üretilmiş en iyi VR başlığı. Vision Pro, 3.500 dolarlık fiyat etiketiyle cüzdanınızda büyük bir darbe alırken, Quest 3 daha geniş kitleler için tasarlandı. 500$'lık Quest 3'ün fiyatı o kadar düşük ki Meta'nın bu cihazda kar marjı çok az veya hiç yok. Bu da işin sadece parayla ilgili olmadığını gösteriyor. Quest 3, Vision Pro'nun vaadettiği işlerin çoğunu gerçekleştirebilir durumda. Yemek pişirirken birden fazla tarayıcı penceresi görmek ve video izlemek gibi mi? Bunu her iki VR kulaklığında da yapabilirsiniz.
Sizin için hangisi doğru?
Maliyeti ne olursa olsun en iyisini istiyorsanız muhtemelen Apple Vision Pro'yu alacaksınız. Göz takibi, el hareketleri, navigasyon ve görüntü kalitesi benzersiz olup sistemin uzayda yeni bir şeymiş gibi hissetmesini sağladığı ortada. Fakat, henüz bir VR kulaklığınız yoksa Vision Pro'nun 3.500 dolarlık başlangıç fiyatı , Apple'ın ilk mekansal bilgi işlem platformunu erişilemez hale getirmiş olabilir . Çoğu tüketici için Quest 3 harika bir seçim ve karma gerçeklik başlığıyla nelerin mümkün olduğuna dair harika bir başlangıç ürünü olabilir gibi görünüyor.
Ben bu haberi yazdıktan sonra Mark Zuckerberg’ten bir video geldi. Videoda Quest 3’ün Vision Pro’dan iyi olduğuna dair açıklamalarda bulundu.
Mark Zuckerberg : ‘Quest 3, Vision Pro'dan daha iyi'
Mark Zuckerberg videoda, “Bence Quest daha iyi bir ürün, nokta! Görünüşe göre Vision Pro'nun daha kaliteli olacağını düşünen pek çok insan var çünkü Apple ve 3 bin dolar daha pahalı. Ama dürüst olmak gerekirse bu fiyat farkıyla insanların bu gözlükleri kullandığı çoğu alan için Quest'in çok daha iyi olmasına fazlasıyla şaşırdım.” diyor. (Kaynak)
X’te SuperBowl rakamları rekorlar kırdı
Geçtiğimiz Pazar günü ABD’nin en önemi spor olayı diyebileceğimiz NFL finali “Super Bowl” oynandı. 11 Şubat'ta Las Vegas'ta düzenlenen Super Bowl etkinliğini 123,4 milyon kişinin izlediği açıklandı.
Kansas City Chiefs ile San Francisco 49ers karşılaşmasına sahne olan ve Usher'ın inanılmaz bir gösteri sergilediği Super Bowl, tüm zamanların en çok izlenen Super Bowl etkinliği olmakla birlikte, 1969 yılında Apollo 11'in Ay'ın yüzeyine inişinden bu yana en çok reyting alan televizyon yayını olarak tarihe geçti.
Ayrıca bu spor etkinliğinin önemi için bir gösterge olarak da her 30 saniyelik reklamın 7 Milyon Dolara satıldığını da eklemiş olalım.
Super Bowl ile ilgili XData hesabının açıkladığı resmi rakamlar da ilginçti;
* 12,94 milyon gönderi, yıllık +%26 artış,
* 3,59 milyon tekil kullanıcı paylaşımı, yıllık +%2 artış,
* 5,92 milyar gösterim 560 milyon video görüntüleme, yıllık +%48 artış.
Elon Musk da paylaşılan rakamlara tepkisini “Büyük platform büyümesi!” şeklinde X’te paylaştı.
Çin'in kendi Hyperloop'u 623 km/s hıza ulaşarak kendi rekorunu kırdı
Çin Havacılık ve Uzay Kurumu China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) tarafından inşa edilen tren, kendi rekorunu önemli bir farkla kırdı. Yüksek hızlı tren, 387 mil/saat (veya 623 km/saat) gibi inanılmaz bir azami hıza ulaştı.
Çin’in, Elon Musk'un Hyperloop'una rakip olacak bir sistem üzerinde çalıştığı biliniyor. Proje, roketler, uydular ve uzay araçları üreten devlete ait bir havacılık şirketi olan China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) tarafından finanse ediliyor ve yürütülüyor. Tren, daha 'geleneksel' sistemlerle karşılaştırıldığında ikili bir avantaj sağlayan manyetik kaldırma kuvvetine veya kısaca 'maglev'e dayanıyor.
4. Operatör “NetGSM”
TT Mobil, Turkcell ve Vodafone Türkiye'nin ardından 4'üncü operatör olarak hizmet verecek olan "Netgsm", "0510 22X XXXX" numara blokuyla bu ay itibarıyla abone alımına başladığını duyurdu.
Geçen yıl test hizmetlerine başlayan Türkiye'nin yeni operatörü Netgsm Mobil telefon hizmetlerinde ilk defa sanal mobil şebeke hizmetleri kapsamında Turkcell ile sözleşme imzalayarak, kendi GSM çekirdek şebeke alt yapılarını kurduğu açıklandı.
Abone alımı için ise herhangi bir bayiye gitmeden, e-devlet veya akıllı telefonlardaki uygulama üzerinden yapılabiliyor. Şirket, bu yılın sonuna kadar numara taşıma işlemleriyle birlikte 3 milyon aboneye ulaşmayı hedeflediği açıkladı.
Youtube 19 yaşında!
Youtube alan adı 14 Şubat 2005’te kaydedildi ve şu an 19 yılında. Youtube üzerinde yayınlanan ilk video meşhurdur, hala görmeyen kaldıysa, 23 Nisan 2005'te yayınlanan bu videoyu eklemek istedim. YouTube'un kurucu ortaklarından Karim, San Diego Hayvanat Bahçesi'nde bir fil gurubunun önünde görülüyor. YouTube, PayPal'ın üç eski çalışanı olan Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim tarafından tescil edildi. Başlangıçta bir arkadaşlık sitesi kurmayı umuyorlardı ancak kısa süre sonra sıradan insanların ev videolarını paylaşmaktan keyif alacağını fark ettiler. Şirket bir yıl kadar sonra Google tarafından satın alındı.
🤖 Yapay zeka gündemi
Sora: Yapay Zekanın üretken dönemi başladı!
Yapay zeka şirketi OpenAI, “Sora” ismini verdiği metinden video üretimi teknolojisi ile büyük heyecan uyandırdı.
Sora ile yazılı metni videoya dönüştüren yapay zeka teknolojisine ait yayınlanan örnekler gerçekliği ile bu alanla ilgili herkesi oldukça şaşırtmışa benziyor. Microsoft’un da yatırımcısı olduğu OpenAI, daha önce Chat GPT ile yapay zeka teknolojisini son birkaç yılda, fotoğraf, çizim, şiir üretebilecek bir noktaya ulaştırmasının ardından bu seviyede video üretebilecek seviyeye gelmesi bekleneden hızlı gerçekleşti.
OpenAI, Sora isimli bu teknolojiyi elde etmek için “yapay zekaya hareket halindeki dünyanın öğretildiğini” ve kullanıcıların bir dakika uzunluğunda videolar üretebileceğini duyurdu. Sora henüz herkese açılmış değil. OpenAI, ortaya çıkabilecek tehlikelerin (çocuk pornosu dahil zararlı içeriklerin) önünün alınabilmesi için, öncelikle Sora’nın belirlenen profesyoneller, sinema ve tasarım gibi görsel içeriklerle uğraşan kişiler tarafından test edileceğini duyurdu.
Otomatik aramalarda Yapay Zeka’ya yasak
FCC yani ABD Federal İletişim Komisyonu, Yapay Zeka tarafından üretilen seslerle yapılan aramaların Telefon Tüketicisini Koruma Yasası (TCPA) kapsamında "yapay" olduğunu kabul eden bir Kararın oybirliğiyle kabul edildiğini duyurdu.
Telefon Tüketicilerini Koruma Yasası (TCPA) uyarınca seslerin “yapay” olmasının ve tüketiciler üzerindeki etkisinin anlık olmasından dolayı yaygın otomatik arama dolandırıcılıklarında ses klonlama teknolojisinin kullanılmasına yol açtığı belirtildi.
“Tüketicileri hedef almak yasa dışıdır. Bu, ülke çapındaki Eyalet Başsavcılarına yeni fırsatlar sunacaktır. Bu hain otomatik çağrıların ardındaki kötü aktörlerin peşine düşecek araçlar. “Kötü aktörler, savunmasız ailelere şantaj yapmak için istenmeyen otomatik aramalarda yapay zekanın ürettiği sesleri kullanıyor üyeleri taklit ediyor, ünlüleri taklit ediyor ve seçmenleri yanlış bilgilendiriyor. Bunların arkasına dolandırıcıları koyuyoruz.”
FCC Başkanı Jessica Rosenworcel, otomatik çağrılara itirazın ihbar üzerine yapıldığını söyledi ve “Devlet Başsavcıları artık bu dolandırıcılıklara karşı önlem almak ve halkın bu dolandırıcılıklardan korunmasını sağlamak için yeni araçlara sahip olacak." dedi. (FCC’nin kararının tamamını okumak için tıklayabilirsiniz.)
Yapay zeka 2000 yıllık parşömeni okuyabildi
Yapay zeka, bilim adamlarının MS79'da Vezüv Yanardağı patladığında gömülü olan parşömeni okumasına yardımcı oluyor. Araştırmacılar, Pompeii'yi yok eden ısı, kül ve ponza taşı patlamasından zarar gören papirüs tomarındaki harfleri okumak için yapay zekayı kullandı. Herculaneum'daki lüks bir Roma villasının kütüphanesinde tutulan yüzlerce papirüs parşömeni, kasaba MS 79'da Pompeii yakınlarında meydana gelen yoğun ısı, kül ve pomza patlamasıyla harap olduğunda tamamen yanmıştı.
Bilim insanlarının çıkarılan parşömenlerin Elmas Işık Kaynağı parçacık hızlandırıcısında taranarak okunması çalışmaları devam ediyor. Bu antik parşömenlerin okunması için Kentucky Üniversitesi'nden bilgisayar bilimcisi Brent Seales ve Silikon Vadisi'ndeki çeşitli destekçiler tarafından 2023'te başlatılan 1 milyon dolar bütçeli Vesuvius Challenge adı verilen bir yarışma da devam ediyor.
🔌 EV gündemi
1300 Beygirlik elektrikli BYD U9 25 Şubat’ta duyurulacak
BYD'nin premium alt markası Yangwang, ilk süper otomobili olan U9'u resmen duyurmaya hazırlanıyor. Bu arada ilginçtir U9 ismindeki "U" görünüşe göre "Ultimat" anlamına geliyor yani ultimate değil ‘ultimat’.
U9, 25 Şubat'ta Çin'de düzenlenecek bir etkinlikte resmi olarak duyurulması ve fiyatının da açıklanması bekleniyor. Otomobilde her biri 240kW ve toplam 960kW güç üreten yani 1.287-1305 arası beygir güç üreten dört motor bulunacak. Maksimum hız 300 km/saat ile sınırlı olacak ve 0'dan 100 km/saat'e hızlanma 2 saniyeden az sürecek. Şu ana kadarki en iyimser döngü olan CLTC döngüsüne göre menzilin 700 km civarında olması bekleniyor.
Görünüşe göre U9'un 4.966 mm uzunluğunda, 2.029 mm genişliğinde ve 1.295 mm yüksekliğindeki gövdesine yerleştirilmiş 100 kWh LFP pil paketi var. Otomobilin dingil mesafesi 2.900 mm ve ağırlığı 2.475 kg.
Diğer tüm Yangwang modellerinde olduğu gibi şu anda uluslararası satışa sunulması planlanmadığı söyleniyor. Otomobil satışlarında çoğunlukla bayilere güvenen BYD'den farklı olarak Yangwang, Çin genelinde kendi mağazalarını açarak doğrudan tüketicilere satış yapıyor. Ne dersiniz Tesla Plaid S ile kapışır mı?
Torres EVX Türkiye'de satışta 1.695M TL!
Güney Koreli otomobil üreticisi SsangYong, Torres EVX isimli elektrikli SUV modelini Türkiye'de satışa sundu.
SsangYong Torres EVX'in elektrik motoru, 152 kW güç ve 339 Nm tork değeri ve 0-100 km/s hızlanma süresi de 8,11 saniye olarak açıklandı. Ayrıca, şehir içi kullanımda 635 kilometreye kadar menzil değerine sunan Torres EVX, 10 yıl veya 1 milyon kilometreye kadar batarya garantisi sunacak.
Bu arada EV yani elektrikli araçlarla ilgili olanlar için güzel bir site önereyim. “ArenaEV” sayfası ile tüm elektrikli araçlarla ilgili bilgileri alabilir, araçlar arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
“Erzincan”, "Sedat Cezayirlioğlu", "Fırat Nehri" ve "Çernobil"
Erzincan İliç'teki madende meydana gelen toprak kayması çok konuşuldu. Konuyla ilgili yukardaki etiketler ile konu çok konuşuldu. Erzincan İliç'te uzun yıllardır madene karşı mücadele eden Sedat Cezayirlioğlu'nun geçen yıl paylaştığı video gündemde. Sedat Cezayirlioğlu şöyle tanımlıyor bugün toprak kayması yaşanan madeni: "Dünyanın 2. Çernobil'i".
"Marmara Denizi'nde"
Marmara Denizi’nde, Bursa Karacabey açıklarında batan Batuhan A isimli gemi çok konuşuldu.
#Sora
ChatGPT’nin metinden video oluşturma yapay zeka modeli olan Sora, tüm dünyada büyük ses getirdi. Ülkemizde de meraklılar için heyecan uyandırdı. Yapay zekanın ilerlemesi adına “2024 Üretken Yapay Zeka” yılı olacak dediğimiz haberimize de bakabilirsiniz.
#Antalya
Antalya'da meydana gel sel felaketi çok konuşuldu.
#Sapık #kedikatili #ibrahimkeloğlanTUTUKLANSIN
Bir kediyi öldüren caninin videosu çok konuşuldu. Ayrıca #Sapık etiketi ile bu kedi katilinin videosu gibi onlarca (izleyemediğim) video paylaşıldı. (İzlemenizi tavsiye etmiyorum). #ibrahimkeloğlanTUTUKLANSIN etiketi ise 300 binden fazla gönderi atıldı.
#Motorin #Mazot
Motorine yapılan 2.56TL'lik zam çok konuşuldu.
#bitcoin
Bitcoin'in Salı günü %4 artışla $50.000'ı geçmesi çok konuşuldu.
#Pegasus
Pegasus, ekonomi sınıfı yolcularından artık kabin bagajı için ekstra ücret talep edeceği çok konuşuldu.
Bu başlıkta haftanın çok konuşulanlarını not ediyorum ama malumunuz siyaset ve futbol gibi bazı kaçınılmaz konular hemen her gün çok konuşuluyor. Onları eklemek yerine kaçırmış olabileceğiniz konuları eklemeye çalışıyorum.🙋🏻♂️
📲 Haftanın Uygulaması
Microsoft SwiftKey AI Keyboard
Bu hafta size tavsiye edeceğim uygulama, klavye üzerinde parmağınızı kaydırarak yazmanızı sağlayan klavye uygulaması “Swiftkey”.
Ben uzun zamandır kullanıyorum. Bazı faydalarından bahsedeyim. Öncelikle Microsoft SwiftKey, daha hızlı yazabilmeniz için yazma stilinizi öğrenen bir akıllı klavye. Sık yazdığınız kelimleri ve hatta emojileriniz de dahil olmak üzere size özel yazma şeklinizi öğreniyor ve uyum sağlıyor. Bir çok tema ile ister açık renklerde, ister koyu renklerde isterseniz de rengarenk klavyeler kullanabiliyorsunuz.
Ayrıca Pro Max gibi büyük telefonlarda klavye üzerinde kaydırarak yazmak inanın çok çok kolay oluyor. Kendi hesabınızla giriş yaptığınız zaman bunlar hesabınızla eşleşiyor ve sonraki telefonunuzda anında karşınızda oluyor. Bir şans verin derim.
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
Mare Of Easttown
Bu haftanın izleme önerisinde Kate Winslet’in muhteşem performansı ile rol aldığı “Mare of Easttown” isimli 7 bölümlük mini dizi. Konusu: Philadelphia'nın bir banliyösünde polis dedektifi Marianne "Mare" Sheehan, bir yandan genç bir annenin cinayetini araştırırken bir yandan da kendi hayatının dağılmasını engellemeye çalışmaktadır.
“Mare of Easttown”, 73. Primetime Emmy Ödülleri'nde 16 adaylık aldı ve Kate Winslet için En İyi Kadın Oyuncu, Peters için En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Nicholson için En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dahil olmak üzere dört ödül kazandı.
BluTV üzerinde izleyebilirsiniz.
📺 Ne izlemeli? Youtube tavsiyesi;
Güven İslamoğlunun hazırladığı programın bu bölümü oldukça dikkatimi çekti...👇
ABD’de çocukların medya, sosyal medya ve çevresel faktörlerle nasıl kullanıldığına dair çarpıcı bir belgesel. Normalde ücretli platformlarda yayınlanırken X (twitter)’te ücretsiz yayına sunuldu. Elon Musk da “Özellikle ebeveynler için izlemeye değer” notuyla paylaştı.
Super Bowl karşılaşması yarısında Usher’ın yaptığı müzik şovun tamamen iPhone ile çekilmiş kamera arkası görüntüleri.
Çektiği Macro videolarla müthiş görsel sunum hazırlayan Macrofying youtube kanalını tavsiye ediyorum. Büyüleyici…
Bir çok incelemesi yayınlandı ama bu videoda parçalara ayrılmış Vision Pro göreceksiniz.
Deadpool & Wolverine filminin fragmanı yayınlandı. Film 26 Temmuz’da!
Arnold Schwarzenegger’in çok güzel bir motivasyon konuşmasını eklemek istedim. Geçtiğimiz günlerde çıktığı bir talk-show’da bu tarz konuşmalar yapmasının kendisinden istendiğini ve yaşadıklarını, öğrendiklerini aktardığını dile getiriyor Arnold. Ayrıca bu konuşmalardan derlenen bir de kitap yayınlanmış.
Her hafta Pazar sabahları yayınlanan Tech Gündem haber bültenimde sizlere bazı başlıklarda haberleri ulaştırmaya ve bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışıyorum. Bunlar;
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
💻 Teknoloji gündemi
🤖 Yapay zeka gündemi
🔌 EV gündemi
🛸 O Sırada Öteki Dünyada
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
📲 Haftanın Uygulaması
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
📺 Ne izlemeli? Youtube tavsiyesi
gibi bazı başlıklar. Elbette bunlarla sınırlı olmayacak bültenimiz. Bültene her Pazar sabahı e-postanızda bulmanız için aşağıdaki alana e-posta adresinizi bırakmanız yeterli. Haftaya görüşmek üzere…