Tech Gündem (Sayı 35) "Sosyal Medya Kısıtlamaları: İfade Özgürlüğüne Tehdit mi, Güvenlik Önlemi mi?"
⛔️Engeller, Yasaklar! Venezuela, Rusya, Türkiye ve hatta İngiltere'de! 💵 Google ve Apple Arasındaki Gizli Sözleşme, 🐦X (twitter), Beğeni, Yorum ve Yeniden Gönderim Sayılarını Gizliyor...
Instagram yasağını yaşadığımız bir haftanın ardından güzel bir Pazar gününden herkese selamlar.
Son dönemde sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada sosyal medya platformlarına yönelik kısıtlamalar ve yasaklamalar, ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakları açısından endişe verici önemli gelişmelere neden oluyor.
İngiltere'deki aşırı sağcı ayaklanmalar sonrası başta Telegram gibi bazı sosyal medya platformlarının sorumluluğu ve kısıtlanma talepleri, Venezuela'da seçim sonrası WhatsApp gibi bazı sosyal medya uygulamalarının kapatılması ve Türkiye'de Instagram'ın erişime kapatılması gibi olaylar, hükümetlerin yaşanan olaylar karşısında bir iletişim ve paylaşım aracı olan sosyal medya üzerinde kontrol kurma çabalarının arttığını gösteriyor.
Bu tür engeller ve kısıtlamalar, genellikle kamu düzenini sağlama ve şiddeti önleme bahanesiyle savunulsa da, elbette temel insan haklarını ve demokratik değerleri tehlikeye atma riski taşıyor. Sosyal medya platformları, günümüz toplumlarında bireylerin haber almasını, iletişim kurmasını ve düşüncelerini özgürce ifade etmesini sağlayan önemli araçlardan biri (belki de en önemlisi) haline geldi. Gel gelelim bu platformlar, aynı zamanda nefret söylemi, dezenformasyon ve organize suçlar için de kullanılabiliyor, bu da bazı yasal düzenlemeler ve denetimler yapılması ihtiyacını doğuruyor.
Venezuela'da hükümetin sosyal medya üzerinden muhalifleri gözetlemesi ve yaptırım uygulaması, dijital baskının en aşırı örneklerinden biri. Benzer şekilde, İngiltere'de aşırı sağcı grupların sosyal medya (aşağıda haberini yazdığım gibi özellikle Telegram) üzerinden organize olması, sosyal medya şirketlerinin bu tür içeriklere karşı daha sorumlu davranması gerekliliğini sorgulatıyor. Türkiye'de yaşanan Instagram erişim engeli ise, ülkedeki sosyal medya kullanımını ve dijital hakları etkileyen başka bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.
Bu noktada ek bir bilgi vermek istiyorum. Venezuela, tüm bu sosyal medya kısıtlamaları ve engellemelerine rağmen RSF Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde küresel ölçekte 158. olan Türkiye’nin iki sıra önünde 156. olarak bulunuyor. Lütfen linke tıklayıp kategori bazında hangi sıralarda olduğumuz bakın…
Bu gelişmeler, sosyal medya platformlarının ve hükümetlerin daha dengeli ve adil bir düzenleme yaklaşımı benimsemesi gerektiğini ortaya koyuyor. Ayrıca yasal düzenlemeler veya mahkeme kararı olmadan yapılan engellemeler de temel hakların korunması konusunda en ciddi sorun olarak ortada duruyor. Ayrıca yasal düzenlemeler ve denetimler yapılırken, nefret söylemi ve dezenformasyonla mücadelenin yanı sıra, ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim haklarının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bakalım instagram yasağı hangi şartlarda ne kadar devam edecek…
—
Bülteni hazırladığım hafta içi enteresan geçiyor. Şu satırları yazdığım 8 Ağustos sabahı da Roblox oyununa ve sitesine gelen engel ile uyandık. Biz instagram vb sayfalar ne zaman açılır diye beklerken, sıra sıra engeller gelmeye devam ediyor. Bakalım Pazar gününe kadar başka ne gibi gelişmeler olacak…
Bu satırları 11 Ağustos Pazar sabahı ekliyorum. Dün akşam Ulaştırma Bakanı twitter üzerinden yaptığı açıklama ile instagram’ın açıldığını duyurdu.
—
Ülkemizde yaşanan instagram yasağı konusunda fikirlerimi yukarda okudunuz. Peki bu konuyu yapay zekaya sorsak ne der bir bakalım;
Bir ülkede, 57 Milyon kullancısı olan ve insanların hem eğlendiği, hem reklam yaptığı, hem de bu reklamlar üzerinden ticaret yaptığı, fotoğraf ve video paylaşım yapılan sosyal medya platformunun, hükümet tarafından, herhangi bir mahkeme kararı ve resmi bir açıklama olmadan, bir sabah aniden kapatılmasını nasıl değerlendiriyorsun?
Bir sosyal medya platformunun, özellikle de 57 milyon kullanıcısı olan büyük bir platformun, herhangi bir mahkeme kararı ve resmi açıklama olmadan aniden kapatılması birçok açıdan endişe verici olabilir. Bu durumu değerlendirecek olursak:
1. Hukuki ve Adil Süreç: Hukukun üstünlüğü ilkesi, adil yargılanma hakkı ve özgürlüklerin korunması açısından önemli bir kriterdir. Bir platformun kapatılması gibi büyük bir kararın, yasal bir süreç ve mahkeme kararı olmadan alınması, hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı olabilir ve bireylerin temel hak ve özgürlüklerini ihlal edebilir.
2. İfade Özgürlüğü: Sosyal medya platformları, bireylerin fikirlerini ifade edebildikleri, bilgi paylaşımı yapabildikleri ve topluluklar oluşturabildikleri alanlardır. Bu platformların kapatılması, ifade özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelebilir.
3. Ekonomik Etkiler: Reklam ve ticaret yapan birçok kişi ve işletme, bu tür platformlardan gelir elde etmektedir. Platformun aniden kapatılması, bu kişilerin ve işletmelerin gelir kaybına uğramasına neden olabilir. Bu durum, ekonomik açıdan ciddi sonuçlar doğurabilir.
4. Kullanıcıların Güveni: Ani bir kapatma, kullanıcıların hükümet ve düzenleyici kurumlara olan güvenini sarsabilir. Şeffaflık ve hesap verebilirlik eksikliği, toplumda güvensizlik yaratabilir.
5. Alternatifler ve Bilgi Akışı: İnsanlar bilgi almak, haberleri takip etmek ve sosyal etkileşimde bulunmak için sosyal medyayı kullanıyor. Ani bir kapatma, bilgi akışının kesilmesine ve insanların alternatif bilgilere erişimlerinin kısıtlanmasına yol açabilir.
Sonuç olarak, böyle bir kararın ciddi sonuçları olabileceği düşünülmeli ve genellikle yasal süreçlerin takip edilmesi, şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması gereklidir. Her ne sebeple olursa olsun, platformun kapatılması konusunda resmi bir açıklama yapılması, nedenlerin ve yasal dayanakların açıklanması, toplumu bilgilendirmek ve hukukun üstünlüğünü korumak açısından önemlidir.
Burada son not olarak da şunu eklemek istiyorum. Instagram veya herhangi bir sosyal medya iletişim/paylaşım platformunun herhangi bir dayanak olmadan kapatılması bize tek bir şeyi gösterir, “istediklerinde yeniden yapabileceklerini”. Buradaki problem her isteyenin istediği kararı mahkeme kararı olmadan almasının önüne geçebilmek olduğu görülmelidir. Maalesef “toplumsal apati” dönemini yaşadığımız için yakın zamanda bu pek mümkün görünmüyor.
Son söz, dünyanın her yerinden engel ve yasakların olduğu bu dönemde “hangi ligte” olduğumuzu anlamamız gerekiyor…
💻 Teknoloji gündemi
Venezuela'da Teknoloji Destekli Siyasi Şiddete Tepki
Küresel insan hakları topluluğu ve çeşitli örgütler, Venezuela halkının internete, sosyal medya platformlarına ve diğer iletişim kanallarına sınırsız erişiminin sağlanması çağrısında bulundu.
28 Temmuz'daki başkanlık seçimlerinin ardından siyasi muhaliflere yönelik gözetim ve yaptırımlar için teknolojik araçların kullanılmasına son verilmesi talep edildi. Özellikle Nicolás Maduro hükümetinin binlerce kişiyi tutukladığı ve en az 20 kişinin öldüğü belirtiliyor.
Venezuela'da hükümet, muhalif faaliyetleri raporlamak ve göstericileri ifşa etmek için VenApp gibi dijital gözetim araçlarını kullanıyor. Ayrıca, protestoları izlemek için video gözetimi ve devriye gezen dronlar gibi teknolojilerle dijital baskıyı yoğunlaştırıyor. Maduro hükümeti, sansür ve internet filtrelemesi yoluyla bilgiye erişimi de kısıtlıyor. Güvenlik güçlerinin vatandaşları durdurup telefonlarını kontrol etmesi ve sosyal medya hesaplarını izlemeleri, tutuklamalar ve baskınlarla sonuçlanıyor.
İnsan hakları aktivistleri, Venezuela'nın gözetim teknolojisi kullanımıyla ilgili endişelerini dile getiriyor. Venezuela hükümeti, muhalifleri izlemek ve yaptırımlar uygulamak için Çin ve İsrail'den gözetim teknolojileri ithal ediyor. Sosyal medya ve gözetleme teknolojisinin baskı aracı olarak kullanılması, dijital hakların korunmasına yönelik acil ihtiyacı vurguluyor. Uluslararası topluma, Venezuela'daki insan hakları ihlallerini kınama çağrısı yapılıyor. (Kaynak)
Maduro ve Musk Arasındaki Sert Tartışma, X'e Venezuela'da Erişim Yasağı Getirdi
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Elon Musk ile yaşadığı sert tartışmanın ardından sosyal medya platformu X'e (Twitter) 10 gün süreyle erişim yasağı getirdi.
Geçen ay yapılan başkanlık seçimlerinin galibi olarak ilan edilen Maduro, Musk ile karşılıklı hakaretlerde bulundu. Musk, Maduro'yu "diktatör" ve "palyaço" olarak nitelendirirken, Maduro da Musk'ı "nefreti, faşizmi ve iç savaşı kışkırtmakla" suçladı.
Seçim sonuçlarının ardından ülkede hükümet karşıtı protestolar artarken, yüzlerce kişi gözaltına alındı. Bağımsız gözlemciler, 28 Temmuz'da yapılan oylamanın demokratik olmadığını ve muhalefet adayı Edmundo Gonzalez'in büyük bir farkla kazandığını belirtiyor. Maduro ise seçim sürecinde bir "siber darbe" girişimi olduğunu iddia etti ve Musk'ı bu süreçte kendisine yönelik saldırılar düzenlemekle suçladı.
Maduro, Perşembe gecesi devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, X platformunun telekomünikasyondan sorumlu devlet kurumu tarafından "dolaşımdan çekileceğini" duyurdu. Musk'ın, Venezuela halkını karşı karşıya getiren paylaşımlarıyla tüm kuralları ve Venezuela yasalarını çiğnediğini söyledi. Öte yandan, Musk seçim öncesinde ana muhalefete destek vermiş ve Maduro'yu büyük bir seçim sahtekarlığı yapmakla suçlamıştı. (Kaynak)
Telegram, İngiltere'deki Aşırı Sağ Ayaklanmalarının Merkezi Haline Geldi
İngiltere, Southport kasabasında üç genç kızın öldürülmesine tepki olarak aşırı sağcı protestocuların sokaklarda öfke patlaması yaşadığı bir krizle karşı karşıya. Irk temelli ayaklanmalar, koyu tenli insanlara yönelik saldırılar, binaların tahrip edilmesi ve sığınmacıların kaldığı otellerin ateşe verilmesiyle sonuçlandı. Yüzlerce kişi, bu eylemlere katıldıkları için tutuklandı.
Ayaklanmaların görüntüleri çoğunlukla X platformunda paylaşılırken, asıl kışkırtmanın Telegram'da gerçekleştiği ortaya çıktığı öne sürülüyor. Northumbria Üniversitesi'nde Dijital Vatandaşlar Merkezi'nde inovasyon üyesi olan Carolina Are, "Telegram genellikle nefret kampanyalarını koordine etmek için kullanılıyor. Taciz, Telegram gibi uygulamalarda başlıyor ve diğer platformlara veya çevrimdışına sıçrıyor" dedi.
Telegram, Rusya doğumlu girişimci Pavel Durov tarafından kuruldu ve Dubai'den yönetiliyor. Uygulamanın 700 milyon aktif kullanıcısı var ve Avrupa siber güvenlik şirketi ESET'te küresel siber güvenlik danışmanı olan Jake Moore, Telegram'ı “açık web'in karanlık web uygulaması” olarak nitelendiriyor. Moore, Telegram'ın yüksek gizlilik sunması nedeniyle anonim kalmak isteyenler tarafından kullanıldığını belirtiyor. İngiltere Başbakanı Keir Starmer başta olmak üzere politikacılar, isyanlar sonrası daha güçlü sosyal medya düzenlemeleri çağrısında bulundular. (Kaynak)
Signal, Venezuela ve Rusya'da Engellendi
Bir engel haberi de mesajlaşma uygulaması Signal tarafından geldi, Venezuela ve Rusya'da engellendi. Şifreli mesajlaşma uygulaması olan Signal, hükümet sansüründen kaçınmaya çalışanlar arasında popüler bir seçim olması ile biliniyor. Bu nedenle, bu engellemeler her iki ülkede de iç muhalefete yönelik baskının bir parçası olarak görülüyor.
Venezuela'daki engelleme, geçen ay yapılan tartışmalı başkanlık seçimlerinin ardından geldi. Seçim sonuçları protestolara ve tutuklamalara yol açtı, çünkü başkan Nicolás Maduro, MSNBC'ye göre iktidarı bırakmamakta direniyor. (ABD ise, muhalefet adayı Edmundo González’i seçimin galibi olarak tanıdı.) İnternet izleme servisi NetBlocks, geçtiğimiz Perşembe akşamı Signal’in “birden fazla internet sağlayıcısında erişilemez hale geldiğini” bildirdi. Maduro, ayrıca X platformunu da engelletti.
Rusya'da ise ülkenin iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor, Signal'in Rus yasalarını ihlal ettiğini belirtiyor, Interfax’a göre. Rusya'daki kullanıcılar, VPN kullanmadan yeni bir Signal hesabı açamıyorlar. NetBlocks, Cuma öğleden sonra itibariyle Rusya'nın "Signal mesajlaşma uygulamasının altyapısını çoğu internet sağlayıcısında kısıtladığını" bildirdi.
Signal, bir açıklamada, bazı ülkelerde erişimin engellendiğine dair raporların farkında olduklarını belirtti. Signal, bu engellemeden etkilenen kullanıcılara, uygulamanın sansürü aşma özelliğini açmalarını öneriyor. (Kaynak)
Roblox, 'Çocuk İstismarı' Gerekçesiyle Türkiye'de Engellendi
7 Ağustos 2024 tarihinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla popüler çevrimiçi oyun platformu Roblox'a Türkiye'de erişim yasağı getirildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet sitesinde yayımlanan bilgiye göre, yasak "çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırdığı" gerekçesiyle alındı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu kararın çocukların korunması amacıyla alındığını belirterek, "Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın üstün yararının gözetilmesi herkesin görevidir" dedi.
Roblox, kullanıcıların kendi içeriklerini üretebildiği ve sanal dünyada buluşabildiği, dünya çapında milyonlarca çocuğun oynadığı bir platform. Ancak dönem dönem zararlı içerik iddialarıyla gündeme gelmişti. Roblox, Türkiye'deki erişim engeliyle ilgili yaptığı açıklamada, yasaklama kararının nedenini öğrenmek için yetkililerle iletişime geçtiklerini ve platformu mümkün olan en kısa sürede tekrar çevrimiçi hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti. (Kaynak)
Google Yöneticisi Susan Wojcicki 56 Yaşında Hayatını Kaybetti
Google’ın 16. çalışanı olarak şirkete katılan, reklamcılık işini başlatan ve son on yılın büyük bölümünde YouTube'u yöneten Susan Wojcicki, 56 yaşında hayatını kaybetti. Eşi Dennis Troper ve Google CEO'su Sundar Pichai’nin paylaşımlarına göre Wojcicki, non-small cell akciğer kanseriyle mücadele ediyordu.
Wojcicki, 1998 yılında Google'a katılmış ve Şubat 2014'ten Şubat 2023'e kadar YouTube'un CEO'su olarak görev yapmıştı. 2023'te aile, sağlık ve kişisel projelere odaklanmak için görevinden ayrılmıştı. Oğlu Marco Troper da bu yılın başlarında hayatını kaybetmişti.
2014 yılında, Wojcicki, The Verge sitesi tarafından, dünyayı şekillendiren en önemli 50 kişiden biri olarak gösterilmişti. Google'ı son yirmi yılın en önemli şirketlerinden biri haline getirmekle kalmadı, aynı zamanda YouTube'u yeni nesil ünlülerin ve influencerların doğduğu bir platforma dönüştürdü.
2011'de San Jose Mercury News, Google yönetim kurulunu YouTube'u satın almaya ikna eden kişinin bizzat Wojcicki olduğunu bildirmişti. Belki de en önemli katkılarından biri, Google'ın devasa reklamcılık işini kurmasıydı; AdSense'in oluşturulmasına yardımcı oldu ve Google'ın reklam imparatorluğunun temellerini attığı düşünülen 2007 DoubleClick satın alımını şahsen mimarlık etti. (Kaynak)
X (twitter), Beğeni, Yorum ve Yeniden Gönderim Sayılarını Gizlemeye Hazırlanıyor
X, bir kez daha tartışma yaratacak bir tasarım değişikliği üzerinde çalışıyor. Platform, beğeni, yorum ve yeniden gönderim tuşlarıyla birlikte bu tuşların ne kadar kullanıldığını gösteren sayaçları kaldırmayı test ediyor. Aynı zamanda, yanıtlarda yer alan sayaçların da kaldırılması planlanıyor.
Henüz kullanıcılara sunulmamış olan bu değişiklikler, X'in iOS için yayınladığı 10.53 sürümünde uygulama kodlarında keşfedildi. Bu tür özellikler genellikle test aşamasında kalabilir, ancak şirketin bu değişikliği ciddi şekilde düşündüğünü gösteriyor. Yeni düzenleme, yalnızca orijinal gönderiyi görüntülerken yanıtların nasıl göründüğünü etkileyecek. Kullanıcılar bir yanıta tıkladığında, yanıtın gönderi sayfasında beğen, yorum yap ve rapor et düğmeleri görülebilecek.
Bu değişiklik, X kültüründe önemli bir değişikliğe neden olabilir. Özellikle popüler olmayan veya tartışmalı gönderilere verilen yanıtların, orijinal gönderiden daha fazla beğeni ve yeniden paylaşım alması durumu, "oran" olarak adlandırılıyor. Bu yeni düzenlemenin, "oran"ın ortadan kalkmasına yol açacağı düşünülüyor.
X, daha önce de platformun ismini Twitter'dan X'e dönüştürmek gibi büyük değişiklikler yapmıştı. Ayrıca, tüm kullanıcıların beğendiği gönderilerin gizlenmesi gibi tartışmalı değişiklikler de hayata geçirilmişti. Ancak, kullanıcıların tepkisi üzerine bazı değişikliklerden geri adım atılmıştı. Geçen yıl bağlantı başlıklarının kaldırılması, bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Bağlamsız bağlantı önizlemeleri sorun yaratmış ve kısa süre sonra başlıklar tekrar gösterilmeye başlanmıştı.
Son olarak, X'in akışta görüntülenen gönderilerde beğen, yorum yap ve yanıtla düğmelerini kaldıran bir test daha yaptığı keşfedildi. Bu özellik, kullanıcıların gönderilerle etkileşime geçmek için sola veya sağa kaydırmalarını gerektiriyordu. Ancak, bu özellik henüz aktif hale getirilmedi. (Kaynak)
Google ve Apple Arasındaki Gizli Sözleşme
Google'ın arama antitröst davasında ortaya çıkan detaylar, teknoloji devlerinin sosyal medya dünyasında nasıl bir hâkimiyet kurduklarını gözler önüne seriyor. Ayrıca Apple hisseleri, Google'ın cihaz üreticilerine yaptığı ödemelerin yasadışı olduğuna karar vermesi ile Pazartesi günü neredeyse %5 düştü.
Mahkeme belgelerine göre, Google, Safari'de varsayılan arama motoru olmak için Apple'a yılda milyarlarca dolar ödüyor. Apple'ın kıdemli başkan yardımcısı Eddy Cue, Microsoft'un Bing arama motorunu kullanmak için Apple'a teklif edebileceği hiçbir fiyatın olmadığını belirtti. Cue, "Bing'i bize ücretsiz vermeyi teklif ettiler, hatta tüm şirketi verseler de kabul etmezdik" dedi.
2016 yılında yapılan ve 2021'de uzatılan Google-Apple sözleşmesine göre, Google, Safari'de varsayılan arama motoru olarak kalmak için Apple'a net reklam gelirinin bir yüzdesini ödüyor. Bu ödeme, 2022 yılında 20 milyar dolara ulaştı. Sözleşme, Apple'ın Safari'deki varsayılan arama motoru uygulamasını önemli ölçüde değiştiremeyeceği şartını da içeriyor. Bu, Google'ın pazar payını korumasına yardımcı oluyor ve Apple'ın gelir kaybını önlüyor.
Hakim Amit Mehta, Google'ın arama motoru pazarındaki tek gerçek seçenek olduğunu vurguladı. Google'ın, Apple ve diğer iş ortaklarıyla yaptığı anlaşmalar, şirketin piyasa hâkimiyetini pekiştiriyor. Google, sadece Apple'a değil, aynı zamanda hücresel operatörler ve cihaz üreticilerine de benzer anlaşmalarla ödeme yapıyor. Bu durum, diğer şirketlerin alternatif arama motorlarına yönelmelerini finansal olarak imkânsız hale getiriyor. (Kaynak)
Apple'ın Yapay Zeka Atağı Google Kararının Etkisini Hafifletecek
ABD Adalet Bakanlığı'nın açtığı antitröst davasında Google'ın kaybetmesi, yıllık yaklaşık 20 milyar dolar ödeme aldığı Apple'ı zor durumda bıraktı.
Mahkemenin Google’ın arama motorunu cihazlarda varsayılan hale getirmek için yaptığı ödemelerin yasa dışı olduğuna hükmetmesi, Apple’ın gelir akışını tehlikeye sokuyor. Ancak Apple, geleneksel internet aramalarına bağımlılığını azaltmak için yapay zeka teknolojilerine yöneliyor.
Apple, Siri dijital asistanını daha yetenekli hale getiriyor ve OpenAI’nın ChatGPT ile Google’ın Gemini chatbotlarını yazılımına entegre etmeye hazırlanıyor. Bu sayede, Apple kullanıcılarını web tarayıcısı yerine yapay zeka ve Siri’ye yönlendirmeyi hedefliyor. Bu strateji, Apple'ın AI sağlayıcılarıyla yeni ve yasalara uygun anlaşmalar yapmasını sağlayabilir.
Google için ise bu karar, Apple’a ödenen büyük meblağlardan tasarruf etme fırsatı sunabilir. Mahkemenin nihai kararının Google-Apple anlaşmasının şartlarını değiştirmesi ve rekabet ortamını eşitlemesi bekleniyor. Apple’ın, kullanıcılarına yeni cihazlarını ilk kez açtıklarında farklı arama motoru seçenekleri sunması gibi olasılıklar tartışılıyor. Apple ayrıca, yapay zeka özelliklerini içeren "Apple Intelligence" adlı yeni bir suite'i kullanıma sunarak kullanıcı deneyimini dönüştürmeyi planlıyor. (Kaynak)
🔌 EV gündemi
Togg T10F Testler İçin Yollara Çıkıyor
Togg, 2019 yılında ön gösterimini yaptığı ve CES 2024'te güncel tasarımını tanıttığı ikinci akıllı mobilite cihazı T10F'in mühendislik testlerine başladığını duyurdu.
Testler, Türkiye ve yurt dışındaki akredite merkezlerde güvenlik, dayanım ve aerodinamik alanlarında yürütüldüğü belirtildi. CEO M. Gürcan Karakaş, T10F'in 2025 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'de lansmanının yapılacağını ve kullanıcılarla buluşturulacağını belirtti.
Togg, C segmentindeki ilk elektrikli aracı T10X’in ardından T10F modeliyle çalışmalarını sürdürüyor. 2025 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sürüleceği söylenen T10F, çeşitli mühendislik testlerinden geçmeye devam ediyor. Togg, 2032 yılına kadar 5 farklı model ve toplamda 1 milyon adet araç üretmeyi hedeflediğini açıklamıştı. CEO Karakaş, Togg’un T10X modeliyle 2023 yılı boyunca 19 bin 583 kullanıcıya ulaştığını ve Almanya pazarına girmek için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Yeni model T10F, üç teknik versiyon ve iki donanım seçeneği ile piyasaya sunulacak. RWD (arkadan itiş) versiyonu 350+ ve 600 kilometre menzile sahip olacak. AWD (dört çeker) versiyonu ise 700 Nm tork ile 530 kilometre menzil sunmayı hedefliyor. Batarya kapasiteleri ise standart menzilli modelde 524 kWh, uzun menzilli modelde ise 885 kWh olacak. (Kaynak)
Norveç'te Elektrikli Araçların Pazar Payı %92,1.
Norveç'te elektrikli araç (EV) piyasası büyük bir ivme kazanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz Şubat ayında, Norveç’te satılan tüm araçların %92,1'i elektrikli araçlardan oluştuğu açıklandı. Bu oran, bir önceki yılın aynı ayında %90,1 olan elektrikli araç payından daha yüksek bir seviyeye işaret ediyor. Özellikle, tam elektrikli araçlar (BEV'ler) %90,1 ile pazarın büyük çoğunluğunu oluşturdu, geri kalan %2,0'lık kısmı ise eklentili hibrit araçlar (PHEV'ler) kapsadı.
Tesla Model Y, Pazarın Lideri
Şubat ayında en çok satan araç Tesla Model Y oldu. Toplamda 1.747 adet satışla tüm pazarın %23,7'sini oluşturan Model Y, neredeyse sonraki yedi modelin toplamına eşit bir satış gerçekleştirdi. Volkswagen ID.Buzz ve Toyota BZ4X gibi modeller de popülerliğini artırdı.
Norveç'te elektrikli araçların pazar payı hızla artmaya devam ederken, bu geçişin ekonomik zorluklar ve sınırlı uygun fiyatlı araç seçenekleri ile nasıl etkileneceği merak konusu. Hükümetin politikaları ve pazar dinamikleri, önümüzdeki aylarda ve yıllarda Norveç'in otomobil piyasasını şekillendirmeye devam edecek gibi görünüyor. (Kaynak)
Elektrikli Araçların Gerçek Menzilleri
Avrupa’da yapılan yeni bir araştırma elektrikli otomobiller için açıklanan menzillerin gerçek sürüş koşullarıyla uyuşmadığını ortaya koydu.
EcoBest Challenge isimli araştırmada, aralarında Türkiye’de satılan modellerin de olduğu 13 araç şarjları bitene kadar kullanıldı.
Sonucunda 600 km menzilli Tesla Model Y 438 km, 406 km menzilli FIAT 600e 313 km, 617 km menzilli VW ID.7 476 km yapabildi. Araştırmaya önümüzdeki yıl Togg da katılabilir. (Kaynak)
Bu arada EV yani elektrikli araçlarla ilgili olanlar için güzel bir site önereyim. “ArenaEV” sayfası ile tüm elektrikli araçlarla ilgili bilgileri alabilir, araçlar arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.
📺 Ne izlemeli? Youtube tavsiyesi
Her hafta Pazar sabahları yayınlanan Tech Gündem haber bültenimde sizlere bazı başlıklarda haberleri ulaştırmaya ve bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışıyorum;
💻 Teknoloji gündemi
🤖 Yapay zeka gündemi
🔌 EV gündemi
🔑 Kripto para gündemi
🕹️ Oyun gündemi
🛸 O Sırada Öteki Dünyada
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
⭐️ OS Güncelleme Notları
📲 Haftanın Uygulaması
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
📺 Ne izlemeli? Youtube tavsiyesi
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
gibi bazı başlıklar. Elbette bunlarla sınırlı olmayacak bültenimiz.
Bültene her Pazar sabahı e-postanızda bulmanız için aşağıdaki alana e-posta adresinizi bırakmanız yeterli. Haftaya Pazar görüşmek üzere…