Tech Gündem (Sayı 25) "Yapay zekada telif sorunları"
🎙️Scarlett vs Sky : Bir yapay zeka telif sorunu, 🚫yapay zeka ile üretilen çocuk sakıncalı fotoğrafları!, 📚Yapay zeka eğitimi değiştiriyor, 🍏Apple'ın şeffaflık raporu, 🐦 X Türkiye’de! “X Istanbul”
Bu haftaki Tech Gündem haber bültenimde neler var, başlıklar halinde sıralayıp ilginizi çeken konuya daha rahat ilerleyebilin istedim;
💻 Teknoloji gündemi
Microsoft Imagine Cup 2024 Dünya Şampiyonu Türkiye'den!
Scarlett vs Sky : Bir yapay zeka telif sorunu
Colendi’ye 700 Milyon Dolar değerleme!
X Türkiye’de! “X Istanbul”
Apple, 2023 yılı “App Store” Şeffaflık Raporunu açıkladı
Twitter artık resmen X.com
🤖 Yapay zeka gündemi
ABD'li yazılım mühendisi Steven Anderegg, yapay zekâ kullanarak uygunsuz çocuk fotoğrafları oluşturma ve yayma suçlamasıyla tutuklandı.
Elon Musk, xAI İçin Süper Bilgisayar Planlıyor
Yapay zeka eğitimi değiştirmeye başladı bile
🔌 EV gündemi
Tesla otonom sürüşte treni göremedi!
Amerika’nın Beklediği Elektrikli Araç: $35.000’lık Kia EV3
🔑 Kripto para gündemi
Binance CEO'su Teng, Ethereum ETF onayını değerlendirdi
Standard Chartered Ethereum fiyatının yıl sonuna kadar $8000’a yükseleceği tahminini tekrarladı
🕹️ Oyun gündemi
ELDEN RING Shadow of the Erdtree’nin hikayesi geldi
Ubisoft’un oynaması ücretsiz FPS oyunu xDefiant çıktı.
Delta Force: Hawk Ops’tan teaser geldi.
📲 Haftanın Uygulaması
Hypic - Photo Editor & AI Art
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
Atlas (Netflix)
📺 Ne izlemeli?
"Geleceğin lüksü analog olacak!" / Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu & Fatih Altaylı
5 Weird iPad Pro (M4) Decisions
De-Google Your Life - Part 1
Sarah Brightman & Andrea Bocelli - Time to Say Goodbye (1997)
What ACTUALLY Makes Apple Events Special
Journey to the edge of the Observable Universe
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
Yapay zekada telif sorunları
Detaylar için aşağıya doğru okumaya devam edebilirsiniz. İlginize teşekkürler.
💻 Teknoloji gündemi
Microsoft Imagine Cup 2024 Dünya Şampiyonu Türkiye'den!
Bu yılın Imagine Cup şampiyonu, görme engelli bireyler için yenilikçi çözümler geliştiren FROM YOUR EYES oldu!
FROM YOUR EYES, GPT-4 ve kendi görüntü tanıma teknolojisini kullanarak görme engelli kullanıcılar için gerçek zamanlı görsel açıklamalar sunan bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama, kullanıcıların fotoğraflar, videolar veya çevreleri hakkında anında bilgi almasını sağlıyor. Ayrıca, teknolojilerini diğer geliştiricilere ve şirketlere de lisanslayarak büyük ortaklıklar kurdular.
Final, Microsoft Build etkinliğinde gerçekleşti ve heyecan doruktaydı. Şampiyonluğunu ilan eden FROM YOUR EYES, 100.000 USD ödül ve Microsoft CEO'su Satya Nadella ile özel bir mentorluk seansı kazandı. İkinci olan JRE ve PlanRoadmap ise 50.000 USD ödül kazandı.
FROM YOUR EYES’e Büyük Tebrikler!
Zülal Tannur ve ekibi, teknolojinin görme engellilere nasıl yardımcı olabileceğini gösteriyor. Zülal, "Görme yetimi kaybettikten sonra teknolojiyle yeniden görebileceğime inandım" diyor. FROM YOUR EYES, Microsoft'un Seeing AI girişimiyle başladıkları yolculukta büyük adımlar attı. (Kaynak)
Scarlett vs Sky : Bir yapay zeka telif sorunu
Her şey OpenAI’ın yapay zeka modeli ChatGPT-4o’nun sesli asistanı için kullanılan seslerden “Sky” isimli olanına ünlü oyuncu Scarlett Johansson’ın “kendi sesine olan benzerliği” yüzünden itiraz etmesi ile başladı.
Kayıtlar, OpenAI'nin Scarlett Johansson'un sesini ChatGPT için kopyalamadığını gösteriyor. Washington Post ile paylaşılan belge ve kayıtlara göre ChatGPT'nin "Sky" programının seslendirmesi için farklı bir oyuncu işe alındı.
OpenAI, geçen Mayıs ayında OpenAI'nin popüler ChatGPT'sine insan sesi kazandıracak gizli bir proje için oyuncu seçimi çağrısı yaptığında, aranan birkaç özellik vardı: Oyuncular sendikasız olmalı. Yaşları 25 ila 45 arasında olmalı. Ve sesleri "sıcak, ilgi çekici [ve] karizmatik" olmalıydı.
Sürece dahil olan birden fazla kişiyle yapılan röportajlara ve paylaşılan belgelere göre, yapay zeka şirketinin istemediği tek bir şey vardı: aktris Scarlett Johansson'un bir kopyası olması.
Geçtiğimiz Pazartesi günü Johansson, ChatGPT için geliştirilmiş yapay zeka seslerinin piyasaya sürülmesi ve OpenAI'nin, CEO Sam Altman'ın lisanslama talebini reddetmesinin ardından sesini kopyaladığını iddia etti. 2013 yapımı “Her” filminde ateşli bir sanal yapay zeka asistanını canlandıran Johansson'un iddiası, Altman'ın ürünün demosunu selamlamak için attığı şifreli bir tweet ile desteklenmiş gibi görünüyordu. Tweette basitçe “her” yazıyordu.
Ancak birçok kişi "Sky" ile Johansson'un "Her" karakteri arasında ürkütücü bir benzerlik duysa da belgelere, kayıtlara, kast direktörlerine ve Sky’ı seslendiren aktrisin menajerine göre Haziran ayında, Altman'ın Johansson ile iletişime geçmesinden aylar önce Sky'ın sesini yaratmak için bir aktris işe alındı.
Müşterisinin güvenliğini sağlamak için isminin gizli kalması koşuluyla konuşan temsilci, aktrisin OpenAI tarafından, ne Johansson'dan ne de "Her" filminden bahsedildiğini doğruladığını söyledi. The Post tarafından incelenen ilk ses testinin kısa kayıtlarına göre, oyuncunun doğal sesi yapay zeka tarafından üretilen Sky sesiyle aynı görünüyor. Temsilci, Sky isminin karizmatik, havalı ve hoş bir sese işaret etmek için seçildiğini söyledi.
OpenAI, tüm gelişmelerden sonra Pazar günü ChatGPT'de Sky kullanımını duraklattı ve ilk olarak Eylül ayında yayınlanan, beş farklı yapay zeka sesi geliştirmenin uzun sürecini ayrıntılarıyla anlatan bir blog yazısı yayınladı. Johansson'un iddialarına yanıt olarak Altman, yaptığı açıklamada OpenAI'nin Sky sesinin Johansson'a benzemesini "asla amaçlamadığını" ve onunla iletişime geçmeden önce bir seslendirme sanatçısının seçildiğini söyledi.
Spekülatörlerin sosyal medyada OpenAI'nin Sky'ı "her" filminin görüntüleri veya Johansson'un sesinin kayıtlarını kullanarak oluşturduğu yönündeki teorileri değiştirmesiyle kamuoyu Johansson'un arkasında toplandı.
Johansson'ın benzerliğinin rızası olmadan çalındığı iddiası, yapay zeka şirketinin yapay zeka sohbet robotları gibi araçları eğitmek için internetten telif hakkıyla korunan içeriği ve yaratıcı çalışmaları kazıma uygulamasına yönelik giderek artan incelemeyi yansıtıyor. Teknoloji şirketleri, ürünlerinin insani görünmesini sağlamak için büyük miktarda veriye ihtiyaç duyuyor, ancak telif hakları konusunda yakın zamanda izin almaya başladılar.
OpenAI için yapay zeka modeli davranışını yöneten Joanne Jang, şirketin bir yapay zeka ürünü üzerinde çalışmaya istekli aktörleri seçtiğini söyledi. Teknolojinin kulağa ne kadar gerçekçi gelebileceğini göstermek için oyunculara seslerinin örnek bir yapay zeka versiyonunu oynattı. Jang, ChatGPT'nin sesi olmak gibi gerçeküstü bir işten rahatsız olmaları durumunda onlara "projeden çıkabileceklerini" de söyledi.
Recording Industry Association of America (Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği)'nin CEO'su Mitch Glazier, Johansson'un dava açması halinde OpenAI'ye karşı güçlü bir davası olabileceğini söyledi ve Johansson'un davasını, şarkıcı Bette Midler'in 1980'lerde Ford Motor Co.'ya karşı açtığı davayla karşılaştırdı. Ford, Midler'den reklamlarda sesini kullanmak istedi. Reddettikten sonra Ford bir taklitçiyi işe aldı. ABD temyiz mahkemesi, sesinin izinsiz kullanıma karşı korunduğunu belirterek Midler'in lehine karar verdi.
Ancak Mitchell, Silberberg ve Knupp'un ortağı ve fikri mülkiyet avukatı Mark Humphrey, herhangi bir potansiyel jürinin muhtemelen Sky'ın sesinin Johansson olarak tanınabilir olup olmadığını değerlendirmesi gerekeceğini söyledi. (Kaynak)
Colendi’ye 700 Milyon Dolar değerleme!
Türk fintek girişimi Colendi, aralarında Citigroup Inc. girişim sermayesi kolunun da bulunduğu bir grup yatırımcıdan Seri B yatırım turunda 65 milyon dolar toplayarak 700 milyon dolar değerlemeye ulaştı.
Colendi’nin kurucu ortağı ve CEO’su Bülent Tekmen, Seri B yatırım turuna Migros, Citi Ventures, Sepil Ventures, Re-Pie Asset Management, Finberg ve Hedef Holding’in yanı sıra mevcut yatırımcıların da katıldığını söyledi ve “Finansman, şirketin EMEA, GCC ve Türki cumhuriyetler genelinde önemli bir dijital bankacılık kuruluşu olma misyonunu destekleyecek” dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Colendi’nin dijital banka kurma başvurusunu 2023 yılında onaylamıştı. Yatırım turundan elde edilen gelir ile Colendi Bank’ın kuruluşu için finansman sağlandığını belirten Tekmen, Seri C yatırım turu ile yıl sonuna kadar 150 milyon doların üzerinde yatırım toplamayı, 1 milyar dolar değerleme ile bir unicorn olmayı hedeflediklerini açıkladı. Colendi 2026 yılına kadar hem yurt içinde hem de yurt dışında halka arza hazır hale gelmiş olmayı hedefliyor. Yurt dışı halka arz için Londra öne çıkıyor.
Türkiye’de 17 milyon kullanıcısı bulunan Colendi, 1 milyar kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor ve bu hedefine Pakistan ve Endonezya gibi büyük nüfuslu gelişmekte olan pazarlarda büyüyerek ulaşmayı planlıyor. (Kaynak)
X Türkiye’de! “X Istanbul”
Geçtiğimiz hafta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformu X’in (Twitter) Türkiye’de temsilcilik açtığını duyurdu.
Sosyal medya platformu X, Türkiye'de temsilcilik açması yönünde uyarılmış ve temsilcilik açılana kadar platforma Türkiye'de reklam yasağı verilmişti. Twitter'a Türkiye'deki reklam verenler reklam veremiyor, yalnızca yurt dışından verilen reklamlar gösteriliyordu. Temsilcinin atandığı için bu yasak kalkacak.
Türkiye’de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilci atama zorunluluğu bulunuyor. 2020’de yürürlüğe giren sosyal medya yasasına göre platformların çeşitli yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor.
Tüm platformlar temsilci atarken, X (Twitter) henüz temsilci belirlememişti. Daha önce Türkiye'de bir şirket açmış fakat Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından bu şirket faaliyete geçmemişti. Twitter temsilci atamadığı için reklam yasağı yürürlüğe girmişti. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Twitter'ın (X) Türkiye'ye temsilci atamaması nedeniyle bant daraltma cezasının gündemlerinde olduğunu açıklamıştı. X, sonunda Türkiye'de şirket kurdu ve temsilci atadı. Şirket 100 milyon TL sermayeli olarak kuruldu. 100 milyon TL sermaye ile kurulan şirketin ismi ise "X İstanbul" olarak belirlendi. (Kaynak)
Apple, 2023 yılı “App Store” Şeffaflık Raporunu açıkladı
Apple, 2008 yılında başlattığı App Store'un güvenilir bir uygulama keşif ve indirme platformu olduğunu vurgulamak için her sene yayınladığı Şeffaflık Raporunu açıkladı.
Şirket, müşteriler ve geliştiriciler için iyi bir deneyim sunmayı hedefliyor. Tüm uygulamaları App Store İnceleme Kılavuzlarına uygunluk açısından değerlendiriyor ve en yüksek gizlilik, güvenlik ve içerik standartlarını koruyor.
Apple'ın App Store Şeffaflık Raporu, platformun hizmet verdiği 175 ülke ve bölgedeki operasyonlarına dair verileri içeriyor. Raporda, kullanıcıların sevdikleri uygulamaları bulabilecekleri güvenli bir ortam oluşturma konusundaki çabalar detaylandırılıyor. Apple, App Store'un güvenilirliğini sürdürmek için çalışmalarını sürdüreceğini ve kullanıcılar ile geliştiriciler için en iyi deneyimi sunmaya devam edeceğini belirtti.
Şeffaflık raporuna dair dikkat çeken bazı rakamlar şöyle;
(raporun tamamına buraya veya yukardaki fotoğrafa tıklayarak erişebilirsiniz) ;
App Store'daki toplam uygulama sayısı: 1,870,119
İncelenen uygulama başvuruları: 6,892,500
Reddedilen uygulama başvuruları: 1,763,812
App Store'dan kaldırılan uygulamalar: 116,117
Uygulama kategorilerine göre kaldırılan uygulamalar (İlk 10):
1. Oyunlar: 17,853
2. Araçlar: 17,779
3. İş: 10,560
Hükümet talepleri nedeniyle App Store'dan kaldırılan uygulamalar: 14,629
Ülke veya bölgeye göre:
Çin anakarası: 12,851
Güney Kore: 103
Hindistan: 30
Rusya: 12
Endonezya: 8
Litvanya: 5
Ukrayna: 5
Malezya: 2
Meksika: 2
Filipinler: 2
Tayland: 2
Türkiye: 2
Macaristan: 1
Libya: 1
Pakistan: 1
Vietnam: 1
Sonlandırılan müşteri hesapları: 373,739,771
Engellenen sahte işlemlerin değeri: 1,838,127,451 $
App Store'a haftalık ortalama ziyaretçi sayısı: 734,673,588
Haftalık ortalama uygulama indirme sayısı: 787,999,950
Haftalık ortalama uygulama yeniden indirme sayısı: 1,656,894,821
Bu verilerin açıklanması, Apple'ın App Store'u güvenilir bir yer haline getirmek için gösterdiği çabaların bir parçası olarak görülüyor.
(2023 App Store Şeffaflık Raporunu buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.)
Twitter artık resmen X.com
Geçen hafta ülkemizde “X İstanbul” adıyla temsilcilik açan sosyal medya devi, eski adıyla Twitter, tüm temel sistemleri için resmen X.com'a transferini tamamladı. Artık, tarayıcınıza twitter.com yazdığınızda, Elon Musk'ın hayali olan X.com adresine yönlendiğiniz anlamına geliyor.
X giriş sayfasının altında artık “URL’mizi değiştirdiğimizi size bildiriyoruz, ancak gizlilik ve veri koruma ayarlarınız aynı kalacak” şeklinde bir mesaj yer alıyor. Domain geçişi, Elon Musk'ın şirketi yeniden markalaştırma hamlesinin en garip yönlerinden biri oldu. X’in resmi hesabı, mobil uygulamaları ve “X Premium” (eski adıyla Blue) abonelikleri de dahil olmak üzere birçok yönü uzun zaman önce yeni markaya geçmesine rağmen, platformun URL’leri, Musk’ın X’e geçişi resmen başlattığından beri twitter.com olarak kaldı.
Musk’ın x.com URL’si ile uzun bir geçmişi var; 1999’da bu isim altında bir iş başlatmıştı ve bu iş sonunda PayPal’a dönüşecek bir şirketle birleşti. Bu modern versiyon için Musk, WeChat benzeri “her şey uygulaması” olmasına çalışıyor. Velhasıl twitter artık resmen X.com oldu. (Kaynak)
🤖 Yapay zeka gündemi
ABD'li yazılım mühendisi Steven Anderegg, yapay zekâ kullanarak uygunsuz çocuk fotoğrafları oluşturma ve yayma suçlamasıyla tutuklandı.
Savcılar, Steven Anderegg’in yapay zeka tarafından oluşturulan binlerce çocuk cinsel istismarı görseli oluşturduğu için suçlandığını söylüyor
Federal savcıların Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, 42 yaşındaki Wisconsin'li bir adam, AI tarafından oluşturulan çocuklara yönelik cinsel istismar görüntüleri üretmek, dağıtmak ve bulundurmak iddiasıyla suçlandı.
Adalet Bakanlığı'nın (DOJ) bir haber bülteninde, Steven Anderegg'in 17 Mayıs'ta tutuklandığı ve "ergenlik öncesi çocukların binlerce gerçekçi görüntüsünü oluşturmak" için Stable Diffusion adlı metinden görüntüye üretken yapay zeka (GenAI) modelini kullanmakla suçlandığı belirtildi.
Adalet Bakanlığı'na göre, görüntülerin birçoğu çıplak veya kısmen giyinik küçüklerin cinsel organlarına dokunduğunu veya erkekler tarafından cinsel istismara uğradığını gösteriyordu. Savcılar, Anderegg'in elektronik cihazlarından ele geçirilen delillerin, görüntüleri bilgisayarında sakladığı "küçüklerle ilgili özel (ve) cinsel içerikli metin yönlendirmeleri" kullanarak oluşturduğunu ortaya çıkardığını söyledi.
Adalet Bakanlığı'na göre Anderegg'in ayrıca 15 yaşındaki bir çocukla iletişim halinde olduğu ve ona metin yönlendirmelerini çocuklara yönelik cinsel istismar görüntülerine dönüştürmek için Stable Diffusion'ı nasıl kullandığını anlattığı iddia ediliyor. Adalet Bakanlığı, Anderegg'in, gençlere cinsel organlarını gösteren reşit olmayanların birkaç GenAI görüntüsünü göndermek için Instagram doğrudan mesajlarını kullandığını söyledi.
Peki Steven Anderegg federal yetkililerin radarına nasıl girdi?
Savcılar, federal yetkililerin, Ulusal Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocuklar Merkezi'nden (NCMEC) bir Siber İpucu aldıklarında Anderegg'in eylemlerinden haberdar olduklarını söyledi. DOJ'un açıklamasına göre Instagram, Anderegg'in hesabını görüntüleri paylaştığı için NCMEC'e bildirdi.
Wisconsin Batı Bölgesi'ndeki bir federal büyük jüri, Anderegg'e yönelik iddianameyi 15 Mayıs'ta iade ederek Anderegg'i, cinsel içerikli davranışlarda bulunan küçüklerin müstehcen görsel tasvirlerini üretmek, dağıtmak ve bulundurmak ve 16 yaşın altındaki bir çocuğa müstehcen materyal aktarmakla suçladı.
Başsavcı Nicole M. Argentieri açıklamada şunları söyledi; "Bugünkü duyuru açık bir mesaj veriyor: Çocukların cinsel açıdan müstehcen tasvirlerini üretmek için yapay zekanın kullanılması yasa dışıdır ve Adalet Bakanlığı, yapay zeka tarafından oluşturulan çocuk cinsel istismarı materyalini elinde bulunduran, üreten veya dağıtanları sorumlu tutmakta tereddüt etmeyecektir."
Adalet Bakanlığı, iddianamede öne sürülen dört suçun tamamından suçlu bulunması halinde Andereggs'in 70 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağını söyledi. (Kaynak)
Elon Musk, xAI İçin Süper Bilgisayar Planlıyor
ABD'li işadamı Elon Musk geçtiğimiz günlerde yatırımcılara yapay zeka girişimi xAI'nin, AI sohbet robotu Grok'un bir sonraki sürümüne güç verecek bir süper bilgisayar oluşturmayı planladığını söyledi.
Rapora göre Musk, önerilen süper bilgisayarı 2025 sonbaharına kadar çalıştırmayı istediğini söyledi ve xAI'nin devasa bilgisayarı geliştirmek için Oracle ile ortaklık kurabileceğini de sözlerine ekledi.
The Information’ın haberine göre, Musk'ın mayıs ayında yatırımcılara yaptığı bir sunumdan alıntı yaparak, tamamlandığında bağlantılı yonga gruplarının (Nvidia'nın amiral gemisi H100 grafik işlem birimleri (GPU'lar)) bugün var olan en büyük GPU kümelerinin en az dört katı büyüklüğünde olacağını bildirdi. Nvidia'nın güçlü GPU'lardan oluşan H100 ailesi, yapay zeka için veri merkezi çip pazarına hakim durumda ancak yüksek talep nedeniyle elde edilmesi zor olabiliyor.
Musk, geçen yıl Microsoft destekli OpenAI ve Alphabet'in Google'ına rakip olarak xAI'yi kurdu. Musk ayrıca OpenAI'nin kurucu ortağı da oldu. Bu yılın başlarında Musk, Grok 2 modelinin eğitiminin yaklaşık 20.000 Nvidia H100 GPU gerektirdiğini, Grok 3 modeli ve ötesinin ise 100.000 Nvidia H100 yongası gerektireceğini söyledi. (Kaynak)
Yapay zeka eğitimi değiştirmeye başladı bile
Yapay zeka eğitmenleri ABD'deki çocukların ders çalışma şeklini sessizce değiştiriyor ve önde gelen uygulamalar Çin'den geliyor.
Houston'da lise ikinci sınıf öğrencisi olan Evan, bir matematik problemine takılıp kalmıştı. iPhone'unda Answer AI'ı açtı, Advanced Placement (Gelişmiş Yerleştirme) matematik ders kitabından problemin bir fotoğrafını çekti ve ödev uygulamasında çalıştırdı. Answer AI, birkaç saniye içinde sorunu adım adım çözme sürecinin yanı sıra bir yanıt oluşturdu.
Bir yıl önce Evan, ev ödevlerinde karşılaştığı zorlukların üstesinden gelme umuduyla uzun YouTube videolarını tarıyordu. Ayrıca saati 60 dolara mal olan özel bir öğretmeni vardı. Artık yapay zeka robotlarının gelişi, ABD genelinde 1.500 lokasyon ve yaklaşık 290.000 öğrenciye sahip 66 yıllık Japon devi Kumon gibi köklü özel ders franchise'ları için bir tehdit oluşturuyor.
Evan "Öğretmenin saatlik ücreti, Answer AI'nin tüm yıllık aboneliğiyle hemen hemen aynı, bu yüzden çok fazla [kişisel] ders almayı bıraktım.” diyor.
Answer AI, öğrencilere tarih makaleleri yazmaktan fizik problemlerini çözmeye kadar her konuda yardımcı olmak için ChatGPT'nin ve diğer büyük dil modellerinin ortaya çıkışından yararlanan bir avuç popüler uygulama arasında yer alıyor. Data.ai'nin 21 Mayıs tarihli verilerine göre, ABD App Store'daki en iyi 20 eğitim uygulamasından beşi, Answer AI da dahil olmak üzere öğrencilere okul ödevlerinde yardımcı olan yapay zeka aracılarıdır.
Yapay zekanın eğitimde oynaması gereken rol konusunda sürekli bir tartışma var. Yapay zeka eğitmenlerinin avantajları açıktır: Okul sonrası eğitime erişimi çok daha adil hale getirirler. Answer AI'nin kurucusu Ric Zhou bana, Houston'daki saat başına 60 dolarlık özel dersin Körfez Bölgesi gibi daha varlıklı ve akademik açıdan acımasız bölgelerdeki hizmetlerden çok daha uygun fiyatlı olduğunu ve bunun üç kat daha pahalı olabileceğini söyledi.
Seri girişimci Zhou, yapay zekanın daha kişiselleştirilmiş öğretime olanak sağladığını ve bunun 20 öğrenciden oluşan bir sınıfta elde edilmesinin zor olduğunu öne sürdü. Bir öğrencinin öğrenme alışkanlıklarını hatırlayabilen ve soruları yanıtlarken asla huysuzlaşmayan chatbot öğretmenler, zengin ailelerin kiraladığı özel koçların yerini alabilir. Houston merkezli bir lise öğrencisi olan Myhanh, ders çalışmak için üretken yapay zekayı kullandığından beri matematik notlarının altı ay içinde 85'ten 95'e yükseldiğini söyledi.
Şimdilik yapay zeka öğretmenleri çoğunlukla metin tabanlı etkileşimlerle sınırlı, ancak çok yakında öğrencilerle kelimenin tam anlamıyla her öğrencinin öğrenme stiline (bu daha empatik, esprili veya yaratıcı bir tarz anlamına geliyorsa) göre optimize edilmiş şekillerde konuşabilecekler. OpenAI'nin GPT-4o'su, çeşitli duygusal tarzlarda sesli yanıtlar üretebilen bir AI asistanının ulaşılabilir olduğunu zaten gösterdi. (Kaynak)
🔌 EV gündemi
Tesla otonom sürüşte treni göremedi!
Amerika Ohio’daki bir Tesla sürücüsü FSD yani tam otonom sürüş modunda ilerlerken, tren yolu ile kesişen noktada Tesla’nın geçmekte olan bir treni görememesi ve tepki vermemesi üzerine direksiyona müdahale ederek son anda kurtuluyor.
Amerika’nın Beklediği Elektrikli Araç: $35.000’lık Kia EV3
Tesla'nın daha uygun fiyatlı bir elektrikli araç planları belirsizlik içindeyken, Kia'nın uygun fiyatlı elektrikli araç stratejisi netlik kazandı. Kia, Amerikan tüketicilerinin sabırsızlıkla beklediği, 35.000 dolarlık EV3 crossover modelini tanıttı.
2025 sonrası ABD’de piyasaya sürülecek olan bu model, elektrikli araç sahibi olmak isteyen ancak 40.000-50.000 dolar gibi yüksek fiyatları ödemek istemeyen tüketiciler için harika bir seçenek olacak.
Kia EV3, şık tasarımı ve fonksiyonel özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu yeni model, 300 mil menzil, ChatGPT destekli sesli asistan ve çift 12.3 inç ekran gibi yüksek özelliklere sahip. Kia, EV3’ü Kuzey Amerika’da üretmeyi değerlendiriyor ki bu sayede 7.500 dolarlık vergi teşviğinden yararlanılabilsin.
GlobalData Otomotiv Araştırmaları Başkan Yardımcısı Jeff Schuster, 35.000 doların sadece bir elektrikli araç için değil, genel otomobil piyasası için de iyi bir fiyat olduğunu belirtti. Schuster, "Bu araç ABD pazarında başarılı olacaktır" dedi.
Edmunds'ın verilerine göre, potansiyel araç alıcılarının %47'si 40.000 dolardan daha düşük maliyetli bir elektrikli araç istiyor. Bu da Kia EV3'ün büyük bir talep göreceğini gösteriyor. Edmunds Insights Başkanı Jessica Caldwell, fiyatın tek başına satışları artırmayacağını, şarj altyapısının da önemli bir faktör olduğunu vurguladı.
Sonuç olarak, Kia EV3, uygun fiyatlı ve modern özellikleriyle elektrikli araç pazarında büyük bir boşluğu dolduracak gibi görünüyor. Kia ve Hyundai, bu dönüşüm sürecinde izlenmesi gereken otomobil üreticileri olarak öne çıkıyor. (Kaynak)
Bu arada EV yani elektrikli araçlarla ilgili olanlar için güzel bir site önereyim. “ArenaEV” sayfası ile tüm elektrikli araçlarla ilgili bilgileri alabilir, araçlar arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.
🔑 Kripto para gündemi
Binance CEO'su Teng, Ethereum ETF onayını değerlendirdi
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Bitcoin’in ardından Ethereum için de spot ETF onayını verdi.
Binance CEO’su Richard Teng, bu gelişmeyi kripto endüstrisi için önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirdi ve ABD piyasasının bu ETF'lere önemli katkı sağlayacağını belirtti.
Teng, Ethereum spot ETF’lerinin geleneksel piyasalarda kripto varlıkların benimsenmesini artıracağını ve genel kabulünü teyit edeceğini söyledi. ABD'de onaylanan spot Bitcoin ETF’leri 13 milyar doların üzerinde fon çekti; benzer bir başarının Ethereum ETF’leri için de beklendiğini ifade etti.
Bazı yorumcular, Ethereum ETF’lerinin ardından Solana ve XRP gibi diğer büyük altcoin’lere bağlı spot ETF’lerin de gündeme gelebileceğini öngörüyor. (Kaynak)
Standard Chartered Ethereum fiyatının yıl sonuna kadar $8000’a yükseleceği tahminini tekrarladı
21-05-2024 14:26:48
Standard Chartered Bank FX Araştırma ve Dijital Varlıklar Araştırma Başkanı Geoff Kendrick, Geoff Kendrick, Ethereum spot ETF'nin bu hafta onaylanmasını ve ilk 12 ayda 15 milyar ila 45 milyar dolarlık girişe yol açmasını bekliyor.
Ethereum spot ETF'innin onaylanması için Ethereum fiyatının 2024'ün sonuna kadar 8.000 dolara çıkacileceği tahminini tekrarlayan Kendrick, Bitcoin 2024 yılı sonunda 150.000 dolara ulaşacağını öngörüsünü de yineledi.
VanEck'in 23 Mayıs'ta ve Ark Invest/21Shares'in 24 Mayıs'ta yapacağı spot Ether ETF son teslim tarihlerinin ilk turu hızla yaklaşıyor.
Kendrick, "Onaydan sonra, spot ETF'lerin onaydan sonraki ilk 12 ayda 2.39-9.15 milyon ether girişini sağlayacağını tahmin ediyoruz. ABD doları bazında bu, kabaca 15 milyar ila 45 milyar dolara denk geliyor. Piyasa değerinin bir yüzdesi olarak, bitcoin ETF'lerine giriş tahminlerimize benziyor ve bu da doğru olduğunu kanıtlıyor" dedi.
🕹️ Oyun gündemi
ELDEN RING Shadow of the Erdtree’nin hikayesi geldi
21 Haziran’da yayınlanacak oyunun hikayesine dair fragmanı yayınlandı.
Ubisoft’un oynaması ücretsiz FPS oyunu xDefiant çıktı.
(Oyunu indirmek için tıklayabilirsiniz)
Delta Force: Hawk Ops’tan teaser geldi.
Oynaması ücretsiz olarak çıkacak olan Delta Force: Hawk Ops oyununun dünya prömiyeri 7 Haziran’da yapılacak. Summergamefest.com'da canlı izlenebilecek.
📲 Haftanın Uygulaması
Hypic - Photo Editor & AI Art
Hypic uygulamasını sevgili arkadaşım Ozan Sihay’ın paylaşımı ile kullanmaya başladım. Kullanıcı arayüzü oldukça rahat olan çok yönlü bir resim düzenleme uygulaması.
Parlayan cilt, Doğal Şekil, Yüz Şekillendirme, Estetik Filtreler, arka plan kaldırma da dahil bir çok düzenleme aracı bulunuyor. Ben en çok arka planda istenmeyen öğelerin kaldırıldığı yapay zeka destekli silme aracını beğendim. Bir fotoğrafınızda çevrenizde istemediğinizi öğeleri kolaylıkla kaldırabiliyorsunuz. Denemenizi tavsiye ederim. (Uygulamayı indirmek için tıklayınız)
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
Atlas
Malumunuz sağımız solumuz ey-ay yani yapay zeka oldu. Netflix’e yeni gelen bu filmi yapay zeka gelişmelerine meraklılar için öneriyorum.
Başrollerinde Jennifer Lopez, Simu Liu, Sterling K. Brown ve Mark Strong rol aldığı Atlas, Brad Peyton tarafından yönetilmiş ve Leo Sardarian ile Aron Eli Coleite tarafından yazılmış. Film yapay zekanın gelişiminin olası kötü diyebileceğimiz sonuçlarına odaklanmış.
Yapay zeka gelişmeye devam ediyor, edecek de. Fakat Asimov'un üç robot yasasından ilki olan; “1.Bir Robot, bir insana zarar veremez, ya da zarar görmesine seyirci kalamaz” maddesinin yapay zeka tarafından farklı yorumlanması ile olaylar çok da beklenmedik şekilde ilerliyor. Gerisini size bırakayım, keyifli izlemeler. (Netflix Platformunda izlemek için tıklayınız)
📺 Ne izlemeli? Youtube tavsiyesi
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
Yapay zekada telif sorunları
Scarlett Johansson'un, OpenAI'in ChatGPT'nin sesli asistanı "Sky" ile ilgili iddiaları, yapay zeka teknolojilerinin gelişiminde telif hakları konusundaki kritik soruları bir kez daha gündeme getirdi. Johansson'un sesinin izinsiz kopyalandığı iddiası, OpenAI tarafından reddedilse de bu olay, AI geliştiren şirketlerin telif haklarına nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda önemli dersler içeriyor.
Şeffaf ve Etik Seçim Süreçleri: Öncelikle, yapay zeka projelerinde şeffaf ve etik bir seçim süreci izlenmesi gerekliliği ortaya çıkıyor. OpenAI örneğinde olduğu gibi, gerçek insana benzer davranışlar, sesler, yorumlarda bulunacak yapay zeka modellerini eğitmede kullanılacak olan kişilerin, açıkça bilgilendirildiği, seçim kriterlerinin net olduğu ve seslendirme süreçlerinin kayıt altına alındığı bir yöntem izlenmeli. Bu, ilerleyen süreçte olabilecek anlaşmazlıkların önlenmesi için kritik öneme sahip olduğu görülüyor.
Telif Haklarına Saygı ve İzinlerin Alınması: Yapay zeka teknolojileri geliştirilirken, mevcut içeriklerin izinsiz kullanımı ciddi hukuki sorunlara yol açacağı kesin. Hatırlarsınız bir çok gazete, Youtube ve Sony gibi büyük şirketler OpenAI’ın kendi orijinal içeriklerinin kullanılarak yapay zekanın eğitilmesinin telif hakkı doğuracağını açıkça bildirmişlerdi. Dolayısıyla yapay zeka şirketleri, telif hakkıyla korunan içerikleri kullanmadan önce mutlaka gerekli izinleri almalı ve bu içeriklerin sahipleriyle adil ve şeffaf anlaşmalar yapmaları gerekiyor. Johansson'un iddiaları, geçmişteki Bette Midler davasıyla benzerlik gösteriyor aslında. Ayrıca Midler vs Ford davası bu tür durumların tekrar etmemesi için geçmişten gelen bir ders niteliğinde. Yapay Zeka ve İnsan Hakları: Yapay zeka teknolojileri geliştirilirken, insan hakları da göz önünde bulundurulması gereken faktörlerden. Bir kişinin sesi, yüzü veya diğer kişisel özellikleri, o kişinin izni olmadan kullanılmamalı. Bu, sadece hukuki bir zorunluluk değil, aynı zamanda etik bir sorumluluk olarak öne çıkıyor. Yasal Düzenlemeler ve Denetim: Son olarak, yapay zeka teknolojileri konusunda ciddi yasal düzenlemeler ve denetimler gerektiği ortaya çıkıyor. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde, yapay zeka geliştiren şirketlerin telif haklarına saygı göstermelerini ve etik kurallara uymalarını sağlamak için yasal çerçeveler oluşturulmalıdır. Öncelikle yapay zeka etik kurulları kurulabilir, çözümler üretebilir, hem firmalara hem de telif sahiplerine danışmanlık yapabilir. Velhasıl, Yapay zeka teknolojilerinin hızla geliştiği bir dönemde, telif hakları ve etik kuralların göz ardı edilmesi, hem hukuki hem de toplumsal sorunlara yol açacağı kesin. Bu nedenle, yapay zeka geliştiren şirketler, öncelikle bu gelişimlerde şeffaf, etik ve yasalara uygun süreçler izlemeli; kişisel haklara saygı göstermeli ve bu teknolojileri geliştirirken sorumluluklarının farkında olmalılar. Johansson ve OpenAI arasında yaşanan bu olay, gelecekte benzer sorunların önlenmesi için önemli bir uyarı.
Her hafta Pazar sabahları yayınlanan Tech Gündem haber bültenimde sizlere bazı başlıklarda haberleri ulaştırmaya ve bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışıyorum;
💻 Teknoloji gündemi
🤖 Yapay zeka gündemi
🔌 EV gündemi
🔑 Kripto para gündemi
🕹️ Oyun gündemi
🛸 O Sırada Öteki Dünyada
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
⭐️ OS Güncelleme Notları
📲 Haftanın Uygulaması
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
📺 Ne izlemeli? Youtube tavsiyesi
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
gibi bazı başlıklar. Elbette bunlarla sınırlı olmayacak bültenimiz.
Bültene her Pazar sabahı e-postanızda bulmanız için aşağıdaki alana e-posta adresinizi bırakmanız yeterli. Haftaya Pazar görüşmek üzere…