Tech Gündem (Sayı 18) "Verilerimiz elbette güvende değildi"
🔺Meta, Netflix'e mesajlarımızı vermiş, 🔺Samsung yeniden bir numara, 🔺X'ten ücretsiz mavi tik, 🔺Yapay zeka Youtube'tan öğreniyor ama?, 🔺Ford elektrikli üretimini erteledi, 🔺EV Sözlüğü...
Bu haftaki Tech Gündem haber bültenimde neler var, başlıklar halinde sıralayıp ilginizi çeken konuya daha rahat ilerleyebilin istedim;
💻 Teknoloji gündemi
Meta ve Netflix Arasındaki Özel İlişki Skandalı: Kullanıcı Mahremiyeti Tehlikede!
Samsung yeniden akıllı telefon pazarının lideri
Google, yapay zeka destekli arama için ücret alabilir
Meta hisseleri rekorla devam ediyor
X’ten, popüler kullanıcılara ücretsiz mavi tik
Apple davasından vazgeçmiyor
Twitter (yeni adıyla X) tarihin en yüksek trafiğine ulaştı
Apple, AB müzik uygulamaları için App Store kurallarını hafifletiyor
🤖 Yapay zeka gündemi
OpenAI, GPT-4'ü eğitmek için YouTube’u kullanıyor
Yatırımcılardan Elon Musk’ın xAI yatırımına destek
Meta’nın yapay zekası ırkçılıkla suçlanıyor
🔌 EV gündemi
Ford, Elektrikli Araç Üretimini Erteledi
Tesla, 8 Ağustos'ta Robotaksi Planlarını Açıklayacak
2023’te Dünyada en çok satan araba markaları
Elektrikli araçlar sözlüğü
🔑 Kripto para gündemi
Coinbase Davası yeniden
🕹️ Oyun gündemi
Steam’deki ücretsiz oyunlar
⭐️ OS Güncelleme Notları
iOS 17.5’in ilk Beta sürümü yayınlandı.
Android 15, Bluetooth'u Kapatsanız da Otomatik Olarak Açacak
📲 Haftanın Uygulaması
Packify: Travel Packing List
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
Devlet Düşmanı
📺 Ne izlemeli?
The harsh reality of ultra processed food - with Chris Van Tulleken
NVIDIA CEO'su Jensen Huang'ın 2024 SIEPR Ekonomi Zirvesi'ndeki Açılış Konuşması
Moley's showroom
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
Verilerimiz elbette güvende değildi…
Detaylar için aşağıya doğru okumaya devam edebilirsiniz. İlginize teşekkürler.
💻 Teknoloji gündemi
Meta ve Netflix Arasındaki Özel İlişki Skandalı: Kullanıcı Mahremiyeti Tehlikede!
Meta'nın, Facebook kullanıcılarının özel mesajlarını inceleyerek içeriklerini kişiselleştirmesi için Netflix'e izin verdiği iddia edildi.
Bu iddia, geçtiğimiz Nisan ayında Meta'ya karşı açılan bir anti-tröst davası kapsamında ortaya çıktı. Davada, Netflix'in kurucu ortağı Reed Hastings ile Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg arasındaki kişisel ilişkinin, iki şirket arasında özel bir işbirliği olduğu iddia ediliyor. Mahkeme belgelerine göre, bu işbirliği Netflix'in Facebook kullanıcılarının özel mesaj gelen kutularına programlı erişimine izin veren bir anlaşma içeriyordu. Ancak, Meta'nın bir sözcüsü bu iddiaları reddetti ve Meta'nın insanların özel mesajlarını Netflix ile paylaşmadığını belirtti. Bu tür anlaşmaların sektörde yaygın olduğunu söyledi. Öte yandan, Meta'nın özellikle Cambridge Analytica skandalı sonrasında kullanıcı gizliliği ve veri güvenliği konularında eleştirilere maruz kaldığı da vurgulandı… (Kaynak)
Samsung yeniden akıllı telefon pazarının lideri
Samsung Electronics, Apple'a kaptırdıktan sadece beş ay sonra küresel akıllı telefon satışlarında lider konumunu yeniden kazandı. Sektör yetkililerine göre geri dönüşü, yeni AI destekli Galaxy S24 akıllı telefonlarının güçlü performansına borçlu.
Samsung, geçen yılın Eylül ayında 1 numara konumunu Apple'a kaptırdı ancak çeşitli yapay zeka işlevlerine sahip Galaxy S24, Ocak ayındaki çıkışından bu yana piyasada olumlu tepkiler aldı.
Pazar araştırmacısı Counterpoint Research'ün verilerine göre, Şubat ayında Samsung, 19,69 milyon akıllı telefon satarak %20 pazar payı elde etti ve 17,41 milyon telefon satan Apple'ı %18 payla geride bıraktı.
Hana Securities araştırmacısı Kim Rok-ho, "Samsung'un ABD ve Avrupa'da Galaxy S24 serisine olumlu yanıt vererek %20'lik küresel pay elde ederek yeniden zirveye yerleşmesi cesaret verici" dedi.
Samsung, %34'lük payla Avrupa pazarındaki liderliğini sürdürdü. Buna ek olarak, geleneksel olarak Apple ürünlerinin hakim olduğu ABD pazarındaki payı Ocak ayında %20'den %36'ya yükseldi. Apple'ın ABD pazarındaki payı aynı dönemde %64'ten %48'e düştü.
Yıllık bazda bakıldığında Samsung, 13 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl Apple'a yapılan sevkiyatlar açısından küresel akıllı telefon pazarındaki en üst sırayı kaybetti. Pazar araştırma şirketi IDC'ye göre Apple, 2023'te yüzde 20,1'lik bir pay elde ederek, payı 2022'de yüzde 21,7'den yüzde 19,4'e düşen Samsung'u geride bıraktı.
Durumu tersine çevirmek için Samsung, Ocak ayında yapay zeka işlevlerine ve gelişmiş kamera özelliklerine sahip S24 akıllı telefonunu piyasaya sürdü. Veriler, Şubat sonu itibarıyla şirketin dünya çapında 6,53 milyon adet cihaz sattığını gösterdi.
Galaxy S24 Ultra'nın kamerası yakın zamanda ABD merkezli Consumer Reports dergisi tarafından dünyanın en iyi telefon kamerası seçildi. Consumers Union adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşun yayınladığı aylık dergi, Galaxy S24 Ultra'nın kamerasına 87 puan vererek 86 puan alan iPhone 15 Pro Max'i geride bıraktı. Ayrıca Galaxy ile birlikte piyasaya sürülen Galaxy S24 Plus da kamera karşısına geçti. S24 Ultra ise 85 puanla üçüncü oldu. (Kaynak)
Google, yapay zeka destekli arama için ücret alabilir
Google, temel arama iş modelinde değişiklik yaparak yapay zeka destekli premium özellikler sunmayı düşünüyor. Bu, Google'ın ücretsiz ve reklam destekli olan amiral gemisi arama ürününde ilk kez ücret almaya yönelik bir adım olacak.
Yapay zeka destekli belirli arama yeteneklerinin Google One ve Workspace gibi premium abonelik hizmetlerine entegre edilmesi düşünülüyor. Ancak henüz lansman zamanlaması veya fiyatlandırma konusunda kesin karar verilmemiş gibi görünüyor.
Ayrıca, ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerinin başarısı, Google'ı kendi yapay zeka yeteneklerini hızla geliştirmeye yöneltiyor. Google, geçtiğimiz yıllarda yapay zeka destekli arama deneyimini test etmeye başladı fakat geniş çapta piyasaya sürme süreci yavaş ilerledi.
Bununla birlikte, analistler, yapay zekanın doğrudan sorgulara yanıt verebilmesinin reklam gelirlerini azaltabileceğini ve yayıncıları endişelendirdiğini belirtiyor. Google ise yapay zeka yeteneklerini ustaca kullanarak bu dengesizliği yönetmeyi hedefliyor.
Sonuç olarak, Google'ın yapay zeka teknolojileriyle aramayı geliştirme çabaları devam edecek ve bu, hem ücretsiz hem de ücretli ürünlerde gözle görülür hale gelecek. (Kaynak)
Meta hisseleri rekorla devam ediyor
Meta'nın hisseleri Perşembe günü, şirketin dijital reklamcılıkta artan pazar payına ilişkin iyimserlikle analistlerin fiyat hedeflerini yükseltmesinin ardından rekor seviyeye ulaştı.
Ancak günün ilerleyen saatlerinde piyasadaki genel düşüşle birlikte bir miktar geriledi. Jefferies ve RBC Capital Markets gibi analistler, Meta'nın reklam gelirlerinin artacağına ve şirketin rekabet avantajının güçleneceğine inanarak fiyat hedeflerini yükseltti.
Meta, reklam işine odaklanarak maliyet kesintileri yapmayı ve yapay zeka kullanarak işleri geliştirmeyi planlıyor. Analistler, Meta'nın sektördeki artan reklam gelirlerinin %50'sini elde edebileceğini tahmin ediyorlar ve Amazon'u geride bırakabileceğini öngörüyorlar. Ancak, Google'ın reklamverenler arasında hala güçlü bir rekabet avantajı olduğu belirtiliyor.
RBC, reklam harcamalarından elde edilen gelir ve yapay zeka performansı konusunda “META, göreceli olarak GOOGL üzerinden şimdiye kadar duyduğumuz kadar güçlü bir gösterge” dedi. Analistler, Meta’nın ABD’de potansiyel bir yasakla karşı karşıya olan TikTok’tan çıkan herhangi bir harcamadan muhtemelen en fazla fayda sağlayacağını söyledi.
Meta hisseleri 2023′te neredeyse üç katına çıktıktan sonra bu yıl yaklaşık %45 artış gösterdi. (Kaynak)
X’ten, popüler kullanıcılara ücretsiz mavi tik
X, önemli bir değişiklikle en etkili kullanıcılarına mavi işaretler vermeye ve premium özellikler sunmaya başlıyor.
Doğrulanmış 2.500'den fazla takipçisi olanlar, premium özelliklere ücretsiz erişim kazanacak. Ayrıca, bu kullanıcılar X'te daha az reklam görecek. Botları temizleyerek takipçi sayılarının azaldığını fark eden sosyal medya platformu, mavi tikleri ücretsiz olarak dağıtmaya başlıyor.
Premium kullanıcılar, tweetlerinin daha üst sıralarda yer aldığını görüyor ve reklamlardan gelir paylaşımına başvurabiliyor. Ayrıca, 5.000'den fazla takipçisi olanlara, neredeyse tüm reklamları kaldıran ve tweet'lerini daha üst sıralara koyan Premium+'a ücretsiz erişim sağlanıyor. Bu özelliklerin, Elon Musk'ın Mart ayı sonlarında duyurmasının ardından bazı kullanıcılara geldiği belirtiliyor. (Kaynak)
Apple davasından vazgeçmiyor
Apple, ABD temyiz mahkemesine başvurarak ABD ticaret mahkemesinin Masimo ile yaşanan patent anlaşmazlığı nedeniyle Apple Watch'ların ithalatını yasaklama kararını bozma çağrısında bulundu.
Masimo, Apple'ı çalışanlarını işe almak ve nabız oksimetresi teknolojisini çalmakla suçladıktan sonraki dönemde Apple, 2020'de Apple Watch seri 6’larında nabız oksimetresini tanıttı.
Masimo'nun patentlerini ihlal ettiği iddiasıyla ITC'ye başvurmasından sonra, Federal Devre yasağı duraklatmaya ikna edilmiş, ancak Ocak ayında yasağın yeniden yürürlüğe konulmasına karar verilmiş ve Apple'ın temyiz sırasında satılan saatlerden nabız oksimetresi özelliklerini kaldırmasına yol açılmıştı.
Apple, Masimo'nun patentlerinin geçersiz olduğunu ve saatlerinin bunları ihlal etmediğini savunmaya devam ediyor. (Kaynak)
Twitter (yeni adıyla X) tarihin en yüksek trafiğine ulaştı
X'in CEO'su Elon Musk, kendi hesabından yaptığı paylaşımda, twitter’ın organik trafiğinin 12 yıllık tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.
Elon Musk, normalde de her zaman kendi platformu X'in rakiplerine oranla daha iyi olduğunu vurguluyor. Birkaç adım daha önde olabilmek adına platformu iyileştirecek ve "her şey uygulaması" yapacak hamlelerine de tam gaz devam ediyor. (Kaynak)
Apple, AB müzik uygulamaları için App Store kurallarını hafifletiyor
Apple, Avrupa Birliği düzenlemelerine uyum sağlamak amacıyla App Store politikalarında değişiklik yaparak Avrupa Ekonomik Alanı içindeki müzik akışı uygulamalarının kendi web sitelerine yönlendirmelerine izin vereceğini duyurdu.
Bu karar, Apple'ın Spotify gibi rakiplerine rekabet engeli oluşturduğu gerekçesiyle 1,84 milyar avro para cezasına çarptırılmasının ardından geldi. Yeni kurallarla, müzik akışı uygulamaları kullanıcılardan e-posta adreslerini isteyebilecek ve müşterileri kendi web sitelerine yönlendirerek içerik veya hizmet satın almalarını sağlayabilecek. Spotify henüz bu değişiklikle ilgili bir yorum yapmadı. Apple, Avrupa Komisyonu'nun kararının geliştiricilere sunduğu araçları ve hizmetleri etkilemediğini belirtti. (Kaynak)
🤖 Yapay zeka gündemi
OpenAI, GPT-4'ü eğitmek için YouTube’u kullanıyor
OpenAI, GPT-4'ü eğitmek için YouTube videolarının bir milyondan fazla saatlik içeriğini transkript etti. Peki bu yasal bir sorun teşkil eder mi?
Bu hamle, yapay zeka şirketlerinin yüksek kaliteli eğitim verisi toplamada zorlandığı bir dönemde gerçekleşti. OpenAI, eğitim verisi eksikliğini gidermek için Whisper ses transkripsiyon modelini geliştirdi ve bu modelle YouTube videolarının transkriptlerini oluşturdu. Şirket, bu adımın yasal olarak tartışmalı olduğunu bildiğini ancak bunu adil kullanım olarak gördüğünü belirtti.
OpenAI, çeşitli kaynaklardan veri topluyor ve kendi sentetik verisini oluşturmayı da düşünüyor. Aslında, Google da YouTube transkriptlerinden veri topladı ve bu işlem de yasal açıdan sorgulanabilir. Google'ın yasal departmanı, veri toplama politikasını genişletmek için şirketin gizlilik ekibine baskı yaptı.
Bu arada, Meta (Facebook), OpenAI'nın peşinden gitmeye çalışırken telif hakkı ihlali riskiyle karşılaştı. Yapay zeka şirketleri, modellerini eğitmek için veriye erişimde zorlanıyor ve gelecekte bu sorunun daha da büyüyeceği tahmin ediliyor.
Şirketler, izinli veya izinsiz olsun, bulabildikleri her veriyi kullanma yoluna gidiyorlar ve bu da hukuki sorunları beraberinde getiriyor.
Bu konuyla ilgili olarak YouTube CEO'su Neal Mohan, OpenAI'ın video oluşturma modeli Sora'da YouTube videoları kullanma ihtimaliyle ilgili konuştu. Mohan, bunun kurallara aykırı olmasından dolayı şirket için kabul edilemez olacağını belirtti.
Özellikle, Sora'nın Instagram, Facebook veya YouTube gibi platformlardan alınan videoları kullanma iddiaları, YouTube'un endişelerini artırmış görünüyor. Mohan'ın ifadeleri, bu tür uygulamaların YouTube ve diğer sosyal medya devleri tarafından hoş karşılanmayacağını açıkça ortaya koyuyor.
OpenAI, Sora'nın Shutterstock içerikleriyle eğitildiğini açıklasa da, YouTube ve diğer sosyal medya platformlarının verilerinin kullanılıp kullanılmadığı hâlâ belirsizliğini koruyor. (Kaynak)
Yatırımcılardan Elon Musk’ın xAI yatırımına destek
Elon Musk'a yakın yatırımcılar, xAI'nin 3 milyar dolarlık bir yatırım turunda 18 milyar dolarlık bir değerleme elde etmesine yardımcı olmak için görüşmelerde bulunuyorlar.
xAI'ye yatırım yapmayı düşünenler arasında, Musk'ın destekçilerinden ve bir girişim sermayesi firması olan Gigafund'un yanı sıra, diğer bir girişim sermayesi firmasının kurucularından Steve Jurvetson da bulunuyor.
xAI şirketine yatırım şartları henüz netleşmedi ve planlar değişebilir. Önde gelen AI startup'ları, son yıllarda gelişmiş büyük dil modellerini eğitmek için gereken hesaplama kaynaklarını finanse etmek için milyarlarca dolar topladı. Daha önce, xAI'nin rakipleri arasında, ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI, Microsoft'tan 13 milyar dolarlık taahhüt almıştı.
xAI, Kasım ayında chatbot'u Grok'u piyasaya sürdü ve son olarak Grok-1.5 adlı yeni bir AI modeli tanıttı. Devamında şu sıralar yapılan fon toplama görüşmeleri, son zamanlarda ivme kazanmış durumda. Nakit enjeksiyonu, xAI'nin en rekabetçi iş piyasasında en iyi AI mühendislerini çekmesine yardımcı olabilir. Elon Musk, xAI ile diğer önde gelen AI şirketleri ile girdiği rekabette ne kadar başarılı olacak göreceğiz. (Kaynak)
Meta’nın yapay zekası ırkçılıkla suçlanıyor
Meta'nın yapay zekası, Asyalı bir adamı beyaz bir kadınla hayal etmeyi reddettiği için 'ırkçı' olarak eleştirildi.
İlginçtir yapay zeka ile uğraşan büyük şirketler zaman zaman ciddi sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Daha önce Google’ın da yaşadığına benzer şekilde bir başka teknoloji devi Meta’nın AI botunun ırkçı eğilimleri nedeniyle eleştirilmesi gündeme geldi.
Meta'nın AI görüntü oluşturucusu, kullanıcılara göre karma ırklı çiftleri göstermekte başarısız oldu. Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, kendisi bir Asya kadını ile evli olmasına rağmen, şirketin AI'sinin ırkçı bir eğilim sergilediği için eleştirildi.
The Verge'den Mia Satto, Meta'nın AI'sını test etti ve sadece bir kez doğru sonuç aldığını tespit etti. Diğer durumlarda, Meta'nın AI'sı, Doğu Asyalı erkekler ve kadınlar gösterdi.
Kullanıcılar, AI'nin yanıltıcı sonuçlar verdiğini ve genellikle Asyalı erkekleri yaşlı, kadınları ise genç olarak gösterdiğini iddia etti. Meta'nın AI'sı, Google'ın benzer şekilde eleştirilen bir AI görüntü oluşturucusundan sonra gelen ikinci büyük teknoloji şirketi. (Kaynak, 2.Kaynak)
🔌 EV gündemi
Ford, Elektrikli Araç Üretimini Erteledi
EV pazarındaki sarsıntılar devam ediyor. Ford, Kuzey Amerika'daki bazı elektrikli SUV ve kamyon üretimini erteledi.
Ford, EV talebindeki yavaşlama nedeniyle, Kanada'da üç sıralı EV'lerin ve Tenessee'de yeni nesil elektrikli pikap kamyonunun lansmanı planlanan tarihten sonraya erteledi. Ford, hibrit elektrikli araç tekliflerini artırdığını ve gazla çalışan araç serisinde hibrit güç aktarma organları sunmayı beklediğini söyledi. Bu kararlar, Ford'un karlı bir EV işini ölçeklendirmeye ve doğru zamanda doğru araçları pazara sunmaya yönelik kararlılığını yansıtıyor. (Kaynak)
Tesla, 8 Ağustos'ta Robotaksi Planlarını Açıklayacak
Tesla'nın CEO'su Elon Musk, şirketin uzun süredir vaat ettiği robotaksi planlarını 8 Ağustos'ta açıklayacağını duyurdu.
Bu duyuru, Reuters'in daha uygun fiyatlı bir elektrikli araç üretme planlarının iptal edildiğini bildirdiği gün gerçekleşti. Şirket, otonom aracın yeni nesil araç platformu üzerine inşa edileceğini belirtiyor.
Elon Musk, uzun yıllardır Tesla'nın otonom araçlarını kullanarak gelir elde etme potansiyelini vurguluyordu. Bu, Tesla'nın "Tesla Ağı" olarak adlandırdığı bir platformla entegre olacak. Musk'a göre, Tesla sahipleri araçlarını paylaşılan bir araç filosuna ekleyerek gelir elde edebilecekler.
Tesla'nın otonom sürüş teknolojisi hakkındaki iddiaları ise tartışmalara neden oluyor. Destekçiler, teknolojinin insan gücüyle çalışan araçlardan yapay zeka tarafından yönetilenlere geçişi hızlandıracağını savunurken, eleştirmenler teknolojinin güvenilirliğini sorguluyor. FSD ve Autopilot kullanan Tesla araçlarının karıştığı kazalar ve ölümler, şirketin bu teknolojide daha fazla güvenlik sağlaması gerektiğine işaret ediyor.
Ayrıca, FSD ve Autopilot kullanan Tesla araçlarının karıştığı yüzlerce kaza ve onlarca ölümün yaşanması ve şirketin çok sayıda haksız ölüm davasıyla karşı karşıya kalması, ABD hükümetinin şirketin otonom sürüş iddialarını araştırmasına neden oluyor.
Tüm bu endişe ve meraklı bekleyişler 8 Ağustos’u biraz daha önemli hale getiriyor. Bakalım bu etkinlik Tesla hisselerinde ne gibi bir etki yapacak. (Kaynak)
2023’te Dünyada en çok satan araba markaları
2023 yılı için markalara göre küresel satışlara göre yapılan sıralama yayınlandı. Toyota açık ara en çok araba satan marka olmaya devam ediyor.
Çin’li otomotiv devi BYD, Mercedes'i yarış dışı bırakan ilk 10'a girdi. PHEV ve BEV segmentindeki rekabetçi modellere olan ilgi ile belirgin bir büyüme olduğu görülebiliyor. Özellikle Tesla, Renault ve Fiat gibi büyük markaları geride bırakarak üst sıralara doğru yükselişini sürdürüyor. Listede 19.583 adet satış rakamıyla 117. sırada TOGG da bulunuyor. (Kaynak)
Elektrikli araçlar sözlüğü
EV (Electric Vehicle) : Elektrikle çalışan tüm araçları temsil eder.
ICE (Internal Combustion Engine) : İçten yanmalı motor
BEV (Battery Electric Vehicle) : Bataryalı elektrikli araç
FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) : Yakıt hücreli elektrikli araç
HEV (Hybrid Electric Vehicle) : Hibrit elektrikli araç
PHEV (Plugin Hybrid Electric Vehicle) : Plug-in hibrit elektrikli araç
MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle) : Hafif hibrit elektrikli araç
EREV (Extended Range Electric Vehicle) : Genişletilmiş menzilli elektrikli araç
HFCV (Hydrogen Fuel Cell Vehicle) : Hidrojen yakıt hücreli araç
kW ve kWh : Bir EV'deki en yaygın güç ölçüsüdür.
Bir kilovat 1000 watt'tır. 1 kW yaklaşık 1,34 hp güce eşittir. Elektrikli araçlar 100 kilometrede ortalama 15-23 kWh elektrik harcamaktadır.AC ve DC: AC Alternatif Akım ve DC doğru akım anlamına gelir.
Elektrikli araçlar için üretilen şarj istasyonları AC veya DC’dir. Elektrikli araçlar elektriği DC olarak depolarken şebekeden gelen akım her zaman AC’dir.WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) : Hafif Taşıtlar için Dünya Genelinde Uyumlu Test Prosedürü.
WLTP yeni arabaların ne kadar yakıt veya enerji kullandıklarını, ne kadar zararlı gaz çıkardıklarını ve bir depoyla ya da şarjla ne kadar yol gidebileceklerini test ediyor.NEDC (New European Driving Cycle) : Yeni Avrupa Sürüş Döngüsü olarak ifade edilen bu sistem, yakıt tüketiminin kalitesini ölçer.
REJENERATİF FREN: Elektrikli araçlar tüketilen enerjinin bir miktarını geri kazanabilir. Örneğin araç yavaşlarken, bu enerjiye ihtityaç olmadığında, fren kuvveti motorun tersine çalışması ve bundan enerji üretilmesi için toplanır. Bu enerji bataryayı şarj etmek için kullanılır.
Bu arada EV yani elektrikli araçlarla ilgili olanlar için güzel bir site önereyim. “ArenaEV” sayfası ile tüm elektrikli araçlarla ilgili bilgileri alabilir, araçlar arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.
🔑 Kripto para gündemi
Coinbase Davası yeniden
Cuma günü federal bir temyiz mahkemesi, ABD'nin en büyük kripto para borsasını yasa dışı olarak kayıt dışı menkul kıymetler satmak ve komisyoncu-satıcı olarak kaydolmamakla suçlayan Coinbase müşterilerinin açtığı davayı yeniden gündeme getirdi.
Manhattan'daki 2. ABD Temyiz Mahkemesi, Coinbase'in müşterilerin alım satımını yaptığı 79 tokenin mülkiyetine sahip olmadığı ve bunların satıcısı olmadığı iddiasına ilişkin bir alt mahkeme kararını yeniden değerlendirdi.
Temyiz mahkemesi, Coinbase'in zaman içinde kullanıcı sözleşmelerini önemli ölçüde değiştirdiğini belirterek, Aralık 2021 versiyonunun müşterilerin yasal taleplerini değerlendirirken "kesin" olmadığını vurguladı.
Karar ayrıca, federal Menkul Kıymetler Borsası Yasası kapsamında bazı müşteri işlemlerini iptal etmeye yönelik iddiaların reddini de onayladı.
Coinbase'in baş hukuk sorumlusu, Coinbase'in bazı iddiaların reddedilmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti ve müşterilerin avukatı, davanın sürdürüleceğini açıkladı.
Manhattan'daki ABD Bölge Hakimi Katherine Polk Failla, Coinbase'in Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun açtığı davayı reddetme teklifini geri çevirmişti, bu da Coinbase'in menkul kıymet olarak kaydedilmesi gereken tokenlerin ticaretini yasa dışı bir şekilde kolaylaştırdığını iddia ediyordu. (Kaynak)
🕹️ Oyun gündemi
Steam’deki ücretsiz oyunlar
Steam'in Türk Lirası desteğini kesip ülkemizde de dolara geçmesinin ardından ücretsiz oyunlara yönelim oldu haliyle. Steam'de yer alan ücretsiz bazı oyunları aşağıya eklemeye çalıştım.
⭐️ OS Güncelleme Notları
iOS 17.5’in ilk Beta sürümü yayınlandı.
Yayınlanan Beta 1’le gelen ufak tefek de olsa yenilikler var. Tabi sevgili Özgür Bilge hemen güzel bir video ile anlatmış detayları…
Android 15, Bluetooth'u Kapatsanız da Otomatik Olarak Açacak
Android 15 kodlarında, Bluetooth için yeni bir özelliğin yer aldığı tespit edildi. Bu yeni özellik, Bluetooth'un otomatik olarak açılmasını sağlayacak.
ABD merkezli teknoloji devi Google'ın Android 15 için önemli ama bazı kullanıcıları rahatsız edecek bir özellik üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. İşletim sisteminin kodlarında tespit edilen bu yeni özellik, Bluetooth bağlantısının otomatik olarak aktifleştirilmesini sağlayacak.
Bluetooth, günümüzde oldukçayaygın olarak kullandığımızteknolojilerden bir tanesi. Akıllı telefonları, saatlere, otomobillere ve diğer akıllı cihazlara bağlamak istediğimizde bu teknolojiden faydalanıyoruz. Gelen bilgilere göre Google da bu özelliğinsürekli aktif kalmasınısağlamak için çalışıyor gibi görünüyor.
Kodlarda tespit edilen yeni özellik, Bluetooth bağlantısının kapatıldıktan 24 saat sonra, otomatik olarak aktifleştirilmesini sağlayacak. Böylelikle kullanıcılar, Bluetooth'u açmayı unutmuş olma gibi bir durumla karşı karşıya kalmayacaklar. Şunu da söylemeden geçmeyelim, bu özellik sadece Android 15'e özel olmayabilir. Eski sürümler de bu özellikten faydalanabilirler. Ancak şu an için bu konuda bilgiye sahip değiliz.
Bu özelliğin şöyle bir dezavantajı var. Bluetooth'un sürekli açık olması, batarya tüketiminin artmasına yol açacaktır. Bu da daha az kullanım süresi demek. Bakalım Google, bu noktada nasıl bir şeyler planlıyor... (Kaynak)
📲 Haftanın Uygulaması
Packify: Travel Packing List
Türk bir geliştirici tarafından yazılan Packify uygulaması, seyahatleriniz için kontrol listeleri oluşturmanıza yardımcı olarak hiçbir şeyi unutmamanızı sağlamayı amaçlamış.
Özelleştirilebilir Kontrol Listeleri ile ister rahatlatıcı bir tatili ister bir yürüyüş gezisi olsun, listelerinizi her duruma göre uyarlayabiliyorsunuz.
Açıkçası ben uzun zamandır Apple’ın notlar uygulaması ile tuttuğum seyahat çantası listemi bir süredir bu uygulamaya uyarlamaya çalışıyorum. Faydalı olduğunu düşünüyorum. Size de tavsiye ederim. (Uygulamayı indirmek için tıklayınız)
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
Devlet Düşmanı
Devlet içi kurumlardaki anlaşmazlıkların ve çıkar ilişkilerinin ne boyutlara gelebileceğini gösteren eski ama çok iyi bir film.
Sevdiği filmleri tekrar izleyenlerdenim ben de. 1998 yapımı bu filmi defalarca izlemiş olmama rağmen her seferinde keyifle yeniden izlerim. Devlet içinde derin yapılaşmalara ve onarın faaliyetlerinin denetlenmesine dikkat çekilen bu filmde Gene Hackman ve Will Smith başrollerde.
ABD Başkanının haberi olmadan Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından işlenen siyasi bir cinayet ve sonrasında tamamen tesadüf eseri olayların ortasında kalan bir avukatı anlatıyor film. Filmin son anlarında verdiği mesaj çok önemli (ki spoiler olmaması için yazmıyorum) mutlaka izleyin…
(Disney+ ve AppleTV Platformlarında izleyebilirsiniz.)
📺 Ne izlemeli? Youtube tavsiyesi
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
Verilerimiz elbette güvende değildi…
Meta'nın, Facebook kullanıcılarının özel mesajlarını inceleyerek içeriklerini kişiselleştirmesi için Netflix'e izin verdiği iddiası elbette büyük oranda gerçek. Meta'nın bir sözcüsünün bu iddiaları reddetmesi ve bu tür anlaşmaların sektörde yaygın olduğunu belirtmesi de verilerin işlenebilirliği adına ortalığa saçıldığı gerçeğini gözler önüne seriyor aslında. Öte yandan, Meta'nın özellikle Cambridge Analytica skandalını unutmamak ve o dönem kullanıcı gizliliği ve veri güvenliği konularında ne kadar çok eleştirilere maruz kaldığı da sürekli akıllarda olmalı. Elimizden bir şey gelir mi? Elbette öncelikle kullanmamak. Ama günümüzde elimizden düşmeyen ve gün geçtikçe bağımlısı olduğumuz akıllı telefonlar varken ne kadar mümkün olabilir sizin takdirinize bırakıyorum.
Yapay Zeka ve Eğitim: Değişen Dinamikler ve Endişeler
ABD, Ithaca College'da stratejik iletişim profesörü Diane Gayeski, öğrencilerine ChatGPT gibi yapay zeka araçlarını kullanarak makaleleri iyileştirmeleri ve eleştirmeleri için fırsatlar sunuyor. Bununla birlikte, yapay zeka, öğretim ve öğrenme süreçlerini yeniden şekillendiriyor ve öğretmenlere daha hızlı ve kişiselleştirilmiş geri bildirim sağlama imkanı sunuyor. Ancak yapay zeka kullanımı, doğruluk, intihal ve etik sorunları gibi bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. Okulların yapay zeka kullanımına yönelik politikaları henüz net değil ve öğrencilerin ve ebeveynlerin endişelerini gidermek için daha fazla belirgin kurallar gerekiyor. Öğretmenler, yapay zeka araçlarını not verme ve geri bildirim yazma gibi görevlerde kullanabilir, ancak öğrencilerin çalışmalarını değerlendirirken dikkatli olmaları önemli. Yapay zeka kullanımının artmasıyla birlikte, politikaların ve standartların belirlenmesi ve düzenli olarak gözden geçirilmesi çok daha önem kazanıyor. Zira üretken yapay zeka yılını yaşadığımız şu günlerde yapay zekanın kusursuz olmayacağını ve gözden kaçan bir noktanın notlardaki adaletsizliğe yol açacağını da unutmamamız gerekiyor.
ChatGPT’ye “YouTube’a ait olan verilerin izinsiz kullanılması anlamına gelmez mi?” diye sordum, cevabını aynen eklemek istedim;
“Evet, doğru. YouTube'da bulunan içeriklerin izinsiz kullanılması, telif hakları ve kullanım izinleri gibi önemli etik ve yasal konuları gündeme getirebilir. OpenAI gibi şirketler, YouTube'dan elde ettikleri verileri kullanmadan önce bu tür etik ve yasal meseleleri dikkate almalı ve gerekli izinleri almalıdır.
YouTube'daki içeriklerin çoğu, kullanıcıların telif hakkına sahip olduğu orijinal içeriklerdir. Dolayısıyla, bu içeriklerin izinsiz olarak kullanılması, telif haklarının ihlal edilmesine neden olabilir. Ayrıca, bazı içerik oluşturucuları, içeriklerinin belirli kullanımlarına izin verirken, diğer kullanımlar için izin vermez. Bu nedenle, YouTube'dan veri kullanırken, içerik oluşturucuların haklarını ve belirledikleri kullanım koşullarını dikkate almak önemlidir.
OpenAI gibi yapay zeka geliştiricileri, veri toplama ve kullanma konusunda hassas olmalı ve yasalara, etik kurallara ve içerik oluşturucuların haklarına saygı göstermelidir. Bu, hem telif hakkı ihlallerini önlemek için önlemler almayı içerir hem de içerik oluşturucuların izinlerini ve koşullarını takip etmeyi gerektirir.”
Bu konu üzerinde daha çok konuşacağız anlaşılan…
Her hafta Pazar sabahları yayınlanan Tech Gündem haber bültenimde sizlere bazı başlıklarda haberleri ulaştırmaya ve bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışıyorum;
💻 Teknoloji gündemi
🤖 Yapay zeka gündemi
🔌 EV gündemi
🔑 Kripto para gündemi
🕹️ Oyun gündemi
🛸 O Sırada Öteki Dünyada
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
⭐️ OS Güncelleme Notları
📲 Haftanın Uygulaması
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
📺 Ne izlemeli? Youtube tavsiyesi
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
gibi bazı başlıklar. Elbette bunlarla sınırlı olmayacak bültenimiz.
Bültene her Pazar sabahı e-postanızda bulmanız için aşağıdaki alana e-posta adresinizi bırakmanız yeterli. Haftaya Pazar görüşmek üzere…