Tech Gündem (Sayı 15) "Yapay Zeka canlanıyor!"
🔺 Amerika’da TikTok’a engel yolda!, 🔺 Yapay zeka robotu, 🔺 Starship adım adım, 🔺 Apple, Kanadalı AI girişimini satın aldı, 🔺 Samsung'tan sağlık görünümü için uygulama, 🔺 En hızlı Porsche.
💻 Teknoloji gündemi
Amerika’da TikTok’a engel yolda!
ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un Amerika'da yasaklanmasını öngören önemli bir yasa tasarısını kabul etti.
Tasarı, sosyal medya devi ByteDance'e altı ay içinde kontrol hisselerini satması için süre veriyor, aksi halde uygulama ABD'de engellenebilecek. ByteDance şirketinin merkezi Çin'de bulunuyor ve Çin hükümetinin TikTok üzerindeki etkisi nedeniyle ABD genelinde veri güvenliği endişeleri bulunuyor.
Wall Street Journal'ın Ocak ayındaki araştırması, veri paylaşımının hala sorunlu olduğunu ortaya koyuyor. Şirket, veri güvenliğini sağlamak için adımlar attığını iddia etse de, endişeler artıyor. Tasarıyı destekleyenler, kullanıcı verilerinin korunmasını vurgularken, karşı çıkanlar ise, genç kullanıcı tabanının yabancılaşacağından endişe ediyor. Temsilciler Meclisinde kabul edilen tasarının Senato'da onaylanması gerekiyor. Cumhuriyetçi liderler arasında destek verenler kararsız, ancak Demokratlar tasarıyı memnuniyetle karşılıyor.
Bu arada oylamadan önce Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, "TikTok'un ulusal güvenliği tehdit ettiğine dair hiçbir kanıt bulamamasına" rağmen ABD'yi "TikTok'u baskılamakla" suçladı.
Wang Wenbin, "Adil rekabette kazanılamayan bu tür zorbalık davranışları, şirketlerin normal iş faaliyetlerini aksatıyor, uluslararası yatırımcıların yatırım ortamına olan güvenini zedeliyor ve normal uluslararası ekonomik ve ticari düzene zarar veriyor." diye ekledi.
ABD Başkanı Biden, tasarıyı imzalayacağını söylediği için diplomatik gerilimlerin olması olası. ByteDance şirketinin, TikTok'un satışını tamamlamak için Çin'den onay alması gerekiyor. Reklam geliri artışıyla birlikte TikTok'un değeri oldukça yükseldi. Potansiyel alıcılar henüz belirsiz, ancak teknoloji sektöründeki baskılar göz önüne alındığında birçok firmanın ilgilenmesi bekleniyor. Önceki başkan Trump’ın döneminde de yapılan satış baskıları ve girişimleri başarısız olmuştu. (Kaynak)
Bu arada TikTok CEO'su, 14 Mart’ta bir açıklama yaptı ve Amerikalı TikTok fenomenlerine şöyle seslendi: “Eğer TikTok ülkenizde engellenirse, 300.000'den fazla kişi işini kaybedecek. Direnin.”
Apple, Kanadalı yapay zeka girişimini satın aldı
Apple, Kanadalı yapay zeka girişimi DarwinAI'yi satın alarak 2024'te üretken yapay zekaya yönelik büyük atılımda geride kalmamaya çalışıyor.
Satın almanın detayları açıklanmamakla birlikte haberler, iPhone üreticisinin bu yılın başlarında satın almayı gerçekleştirdiğini ve düzinelerce DarwinAI çalışanının Apple'ın yapay zeka bölümüne katıldığını söylüyor.
DarwinAI, üretim süreci sırasında bileşenleri görsel olarak incelemek için yapay zeka teknolojisi geliştiriyor. Ancak temel teknolojilerinden biri yapay zeka sistemlerini daha küçük ve daha hızlı hale getirmek. Yapay zekayı tamamen bulutta çalıştırmak yerine cihazlarda çalıştırmaya odaklanan Apple'a faydalı olacağı konuşuluyor.
Göz önünde olmayan bu satın alma, bu yıl Apple’dan beklenen büyük bir yapay zeka hamlesine hazırlık olarak görülüyor. Şirket, iOS 18 yazılımına üretken yapay zekaya, ChatGPT'nin arkasındaki teknolojiye ve diğer çığır açan araçlara dayanan özellikler ekliyor. Tim Cook, Apple'ın bu yıl yapay zeka alanında "yeni bir çığır açacağına" söz verdi ve şirketin Haziran ayındaki dünya çapındaki geliştiriciler konferansından hemen sonra bir duyuru yapılması bekleniyor. (Kaynak)
Microsoft'un 21 Mart etkinliği! Neler geliyor?
Microsoft, Surface Pro ve Surface Dizüstü Bilgisayarını "Yapay Zeka Bilgisayarları" olarak tanıtabilir.
Microsoft, 21 Mart'ta "Copilot ile yeni çalışma dönemini ilerletmek" başlıklı dijital bir etkinlik düzenliyor. Olası duyurular arasında, potansiyel olarak AI PC'ler olarak ilk markalı olan yeni Surface cihazları da yer alıyor . Geçtiğimiz yıl Amazon'a giden eski baş ürün sorumlusu ve uzun süredir açılış konuşması yapan Panos Panay olmadan, şimdiden ikinci Windows donanım etkinliği ve ilk ana hat Surface Pro lansmanı olacak . Peki şirketin 2024'teki ilk lansman etkinliğinde neler bekliyoruz?
Windows Central, OLED Surface Pro 10 ve Surface Laptop 6'nın, önceki modellere göre "büyük performans ve verimlilik artışı" sağlayan yükseltilmiş işlemcileriyle etkinliğin başlığını oluşturacağını iddia ediyor. Ancak The Verge'den gelen bir rapor , bu ayki etkinliğin, cihazların yalnızca iş ve ticari odaklı sürümlerini kapsayacağını ve tüketici sürümlerinden çok daha incelikli yükseltmeleri kapsayacağını öne sürüyor.
Yeni cihazların , gelişmiş yapay zeka görevleri için yeni nesil sinirsel işlem birimleri (NPU'lar) içeren Intel Core Ultra veya Snapdragon X Elite silikon tarafından destekleneceği iddia ediliyor. Intel varyantlarının Nisan ayında piyasaya sürülmesi beklenirken, Arm tabanlı Snapdragon varyantlarının birkaç ay sonra Haziran ayında piyasaya çıkacağı bildiriliyor. Raporlar doğruysa bu, Surface Laptop serisinin Arm tabanlı bir sürümü ilk kez içermesi anlamına geliyor.
İster bu ayki etkinlikte ister daha sonra, tüketiciye yönelik yeni Surface Pro ve Surface Dizüstü Bilgisayar'ın Microsoft'un Windows 11 çalıştıran AI bilgisayarlara yönelik hamlesini başlatması bekleniyor. Copilot'un cihaz üstü sürümünü ekleyen ilk kişiler arasında olacakları bildiriliyor . Söylentilere göre diğer AI özellikleri arasında gerçek zamanlı altyazı ve çeviri, oyunlar için yükseltme ve kare hızı yumuşatma, yükseltilmiş Windows Studio Efektleri ve AI Explorer adı verilen bir özellik yer alıyor. Her iki cihazın da özel bir Copilot anahtarı içereceği bildiriliyor .
Surface cihazlarına özel olması beklenmeyen AI özelliklerinin, sonbaharda beklenen Windows 11 (sürüm 24H2) için bu yılın yıllık özellik güncellemesinde yer alacağı bildiriliyor. Windows Central, Microsoft'un Mart etkinliği sırasında özellikleri tartışıp tartışmayacağının net olmadığını belirtti. (Kaynak)
Samsung'tan Galaxy Ring ve Galaxy Watch için “My Vitality Score”
Samsung'un Galaxy Ring ve Galaxy Watch için yakında sunacağı My Vitality Score uygulaması ile Uyku, Aktivite, Kalp Atış Hızı ve Kalp Atış Hızı Değişkenliği gibi birçok faktöre dayalı kişiselleştirilmiş sağlık öngörüleri ve puanlar sunacak.
Apple Watch, son on yılda kapsamlı bir sağlıklı yaşam takipçisi ve fitness monitörü haline geldi ve her geçen yıl gece sıcaklığı algılama ve koşucular için yerle temas süresi gibi performans ölçümleri gibi yeni yetenekler kazandı, fakat bu ölçümlerden bir sağlık değerlendirmesi yapılmıyor. Bu nedenle Apple Watch bir adım geride sayılıyor.
My Vitality Score adlı yeni bir özelliği ile Oura'nın Hazırlık puanı , Fitbit'in Günlük Hazırlık derecesi ve Garmin'in Body Battery'sine benzer şekilde, fiziksel ve zihinsel hazırlığınızı belirlemek için uyku, aktivite, dinlenme kalp atış hızı ve kalp atış hızı değişkenliği verilerini bir araya getirilmesini sağlıyor. Şirketin yakında çıkacak olan Galaxy Ring ve Galaxy akıllı saat serisiyle uyumlu olacak.
Samsung, My Vitality Score ile yeni bir çığır açmıyor ancak bu ekleme, Samsung'un giyilebilir ürünlerini daha önce eksik olan bir boşluğu doldurarak daha kapsamlı hale getirecek. (Kaynak)
Starship adım adım
Elon Musk’ın dev uzay aracı Starship uzay aracı ve Super Heavy roket güçlendiriciyi içeren Starship, SpaceX'in Boca Chica, Teksas'taki özel Starbase tesisinden 14 Mart günü başarılı şekilde havalandı.
SpaceX, Starship sisteminin kuruluş misyonu açısından çok önemli olduğunu düşünüyor: İnsanları ilk kez Mars'a taşımak. Ve daha da önemlisi, NASA, Eylül 2026'da başlaması planlanan Artemis III misyonunda astronotlarını ay yüzeyine taşıyacak iniş aracı olarak Starship'i seçmesi.
NASA Yöneticisi Bill Nelson X (twitter) üzerinde “Başarılı bir test uçuşu için SpaceX'i tebrik ederiz! Starship göklere yükseldi. Birlikte, Artemis aracılığıyla insanlığı Ay'a geri döndürmek ve ardından ileriye Mars'a bakmak için büyük adımlar atıyoruz" diye yazdı.
Stripe’ın hacmi 1 Trilyon Doları aştı!
Ödeme teknolojisi şirketi Stripe'ın hızlı büyümesi devam ediyor ve fintech sektöründe önemli bir oyuncu haline geliyor.
Stripe, son yıllarda hızlı bir büyüme göstererek ödeme teknolojisi alanında lider konuma yükseldi. Şirketin işlem hacmi 2024 yılı itibarıyla 1 trilyon doları aştı ve bu başarı, fintech sektöründe etkileyici bir başarı olarak değerlendiriliyor.
Stripe'ın hızlı büyümesinin arkasındaki faktörlerden birinin sağlam altyapısı ve yenilikçi teknolojisi olduğu vurgulanıyor. Şirketin sunduğu ödeme çözümleri, işletmelerin online ödemeleri kabul etmesini kolaylaştırırken güvenliği de sağlıyor.
Stripe'ın büyümesinin, online ticaretin artan önemi ve dijital ödemelerin yaygınlaşmasıyla doğrudan ilişkili olduğu belirtiliyor. Pandemi süreciyle birlikte online alışverişin artması, Stripe gibi ödeme teknolojisi sağlayıcılarının talebinin de artmasına neden oldu. (Kaynak)
🤖 Yapay zeka gündemi
OpenAI ve Figure’dan yeni “Figure 01 Robot”
OpenAI ve Figure şirketlerinin iş birliği ile geliştirilen ve ChatGPT teknolojisiyle donatılmış tam otonom robotun tanıtımı yapıldı.
Geçen hafta, OpenAI'ın insansı robot geliştiricisi Figure ile yaptığı ortaklık sonucunda üretilen yeni insansı robot "Figure 01", sosyal medya platformlarında yayımlanan bir video ile tanıtıldı. Figure tarafından paylaşılan videoda, yeni insansı robot yapay zekâ desteği sayesinde tıpkı bir insan gibi konuşup, sohbet edebiliyor.
Videoda yer alan görüntülere göre, "Figure 01" çevresinde olan bütün nesneleri rahatlıkla tanıyıp yorumlayabiliyor, bir insan ile sohbet ederken aynı zamanda farklı işler de yapabiliyor. Sosyal medya platformlarında büyük ilgi gören Figure 01'in tam olarak ne zaman piyasaya sürüleceği ile ilgili ise henüz bir açıklama yapılmadı.
ChatGPT hesapları artık daha güvenli
OpenAI, uzun süredir beklenen ve ChatGPT'de hesap güvenliğinizi artırabileceğiniz bir özelliği devreye aldı.
Bir blog yazısında şirket, kullanıcıların hesaplarını güvence altına almaları için artık Enabling Multi-Factor Authentication (MFA) yani çok faktörlü kimlik doğrulamanın mevcut olduğunu duyurdu. ChatGPT web sayfasının ayarlarından (sol alt köşedeki hesap adınıza tıklayarak erişebilirsiniz) veya OpenAI Geliştirici platformundan etkinleştirilebilir.
Kurulumu yapmak için mobil cihazda bir kimlik doğrulama uygulamasının yüklü olması gerekiyor. Daha sonra Zamana Dayalı Tek Kullanımlık Şifreleri (TOTP) kimlik doğrulayıcınıza eklemek için bir QR kodunu taramanız gerekecektir. Kullanıcı adınız ve şifrenizle ChatGPT hesabınıza her giriş yaptığınızda, sürekli değişen bu 6 haneli kodları girmeniz istenecektir. (Detaylar OpenAI’ın yazısında).
🔌 EV gündemi
En hızlı Porsche geldi!
Porsche, hem Almanya'daki Nürburgring'de hem de Kaliforniya'daki Laguna Seca pistinde tur rekorlarını kırdı. Bunun için Turbo GT ve Turbo GT'yi Weissach paketiyle Laguna Seca'daki Weathertech Yarış Pisti'nde görücüye çıkardı.
Porsche Taycan Turbo S zaten inanılmaz derecede hızlıydı ama şimdi Porsche bir adım daha ileri gitti. Tesla Model S Plaid ve Lucid Air Sapphire gibi modellerle rekabet etmek için Taycan Turbo GT'yi geliştirdi ve bu araç, sadece 2.1 saniyede 0-100 km/s hıza ulaşabiliyor. Müthiş.
Taycan Turbo GT, hala çift motorlu bir sistem kullanıyor ancak yeni 'Attack' modu ile 1.108 beygir güce kadar çıkıyor ve saatte 305 km hıza kadar çıkabiliyor. Almanya Nürburgring pistinde 7 dakika 7 saniye gibi bir sürede turu tamamladı. Son olarak da California'nın en iyi pistlerinden biri olan Laguna Seca'da Tesla Model S Plaid'in rekorunu kırmış durumda.
Otomotiv sektörü, elektriğin getirdiği hızdan memnun görünüyor. Benim aklıma ilk gelen ise Formula 1 gibi bir etkinliğe elektrikli araçların ne zaman gireceği…
Skoda’nın uygun fiyatlı elektriklisi “Epiq” 2025’te
Skoda’nın “giriş seviyesi şehir içi elektrikli SUV crossover” olarak tanımladığı yeni arabası tanıtıldı. Skoda Epiq, 2025 yılında piyasaya çıkacak. 400 km menzile ve 25 bin euro başlangıç fiyatına sahip olacak.
Yarı kompakt SUV, VW ID.2 ile aynı platforma sahip. 4,1 m uzunluğundaki otomobil, Skoda Fabia'dan biraz daha büyük gövdeye sahip olacak.
İlginç tasarımlı dikey hava girişi ve LED far tasarımıyla dikkat çeken Skoda Epiq, yeni Modern Solid tasarım diline sahip. Otomobil genel olarak, 2022'de gösterilen Skoda Vision 7S konseptinin tasarım çizgilerini taşıyor. 490 litre bagaj hacmi sunacak olan Epiq’in kokpitinde fiziksel tuşlara da yer verilmiş. Elektrikli arabalar hem küçülmeye hem de ucuzlamaya devam ediyor.
Bu arada EV yani elektrikli araçlarla ilgili olanlar için güzel bir site önereyim. “ArenaEV” sayfası ile tüm elektrikli araçlarla ilgili bilgileri alabilir, araçlar arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.
🔑 Kripto para gündemi
Bitcoin’de tarihi yükseliş 3. haftada da devam ediyor.
Bitcoin’deki tarihi yükseliş üçüncü haftasında. Çarşamba günü $73 Bin üzerini görerek rekor kırdı.
Dünyanın en büyük kripto para birimi bitcoin çarşamba günü 73 bin 664 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
Bloomberg’in verilerine göre Spot bitcoin ETF’lerine girişler ilk kez 1 milyar dolara ulaştı. En yüksek günlük sermaye girişi 849 milyon dolarla Blackrock iShares Bitcoin Trust’ta gerçekleşti.
Diğer kripto paralar da bitcoini takip ederek yükseldi. Ether yüzde 3,3 yükselişle 4 bin 83 dolara yükseldi, böylece yıllık artış yaklaşık yüzde 75 oldu.
Son dönemde Bitcoin'de ETF'lerin onaylanmasının ardından hızlı bir artış ivmesi yaşandı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 11 farklı spot Bitcoin ETF başvurusunu 11 Ocak'ta onaylamıştı.
🕹️ Oyun gündemi
PlayStation 5’e Güncelleme!
Yeni PlayStation 5 Güncellemesi Tüm Dünyada Kullanıma Sunuldu: DualSense Hoparlörü ve Mikrofonu Sonunda İyileşiyor!
Sony, geçtiğimiz ay PlayStation 5’e gelecek yepyeni bir yazılım güncellemesini duyurmuştu. Bir süredir seçili ülkelerdeki davetli kullanıcıların erişebildiği güncelleme, bugün itibarıyla tüm dünyadaki PS5 kullanıcıları tarafından erişilebilir hâle geldi.
Bir blog gönderisiyle duyurulan yeni güncelleme, PlayStation 5’e DualSense kontrolcüler başta olmak üzere birçok yenilik getiriyor. Bunun dışında ekran paylaşımında iyileştirmeler ve bazı sistemsel değişiklikler var. (Kaynak)
Apple VS Epic Games arasında sular durulmuyor!
Epic Games, Apple'ı App Store dışı satın alma bağlantıları için aldığı ücretlerle suçluyor.
Apple, Ocak ayında ABD App Store politikalarında değişiklik yaptı ve geliştiricilerin uygulamalarına, müşterilerin uygulama içi satın alma sistemini kullanmadan alışveriş yapabilecekleri bir web sitesine yönlendiren bir bağlantı koymalarına izin verdi. Yalnız Apple hâlâ bu satın alımlar için komisyon alıyor ve geliştiricilerin %12 ile 27 arasında (15/30 standart ücretten yüzde üç daha düşük) ödeme yapmasını gerektiriyor.
Epic Games, bu durumu mahkemeye taşıdı ve Apple'ı karara uymamakla suçladı. Epic Games, ücretlerin bağlantıları ticari olarak kullanılamaz hale getirdiğini iddia ediyor. Ayrıca, Apple'ın yönergelerinin alternatif satın alma yöntemlerini engellediğini belirtiyorlar. Geliştiricilerin de Apple'ın politikalarına karşı tepkilerini dile getiriyorlar. Bu durum, Epic Games ile Apple arasındaki App Store'daki değişikliklere ilişkin bir sürecin parçası. Epic Games, mahkemenin Apple'ın politikalarını değiştirmesini ve ihtiyati tedbire uygun hale getirmesini talep ediyor. (Kaynak)
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
“teyzem”, “pidenin kokusu”
84 yaşındaki yaşlı kadının, "Mis gibi geliyor pidenin kokusu ama alamıyorum. İş arıyorum, bulaşık yıkamak için" dediği sokak röportajı çok konuşuldu.
“kredi kartı”
Kredi kartıyla nakit avans çekiminde faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5'e yükseltilmesi çok konuşuldu.
“THY’den 5”
Türk Hava Yolları, 5 ülkeye yönelik bir açıklama yaptı ve yolcuların genel şartlara uysa dahi, ülke otoritelerince belirlenen ek kontrol şartlarına uymamaları halinde ilgili ülkelere girişlerine izin verilmeyeceğini duyurması çok konuşuldu.
“Eylem Tok”
Ehliyetsiz araç kullanırken ATV sürücülerini ezen, bir kişinin ölümüne yol açan Timur Cihantimur ve onu kaçıran annesi yazar Eylem Tok ABD'de görüntülenmesi çok konuşuldu.
“Eros için adalet”
İstanbul’un Başakşehir'de 2024 Eros isimli bir kediyi öldüren İbrahim Keloğlan'ın yeniden yargılandığı dava ve dava sonucu çok konuşuldu.
“Şener Şen”
Cenazede, kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyenlere "Gidin ya" diyerek tepki gösteren Şener Şen çok konuşuldu.
Bu başlıkta haftanın çok konuşulanlarını not ediyorum ama malumunuz siyaset ve futbol gibi bazı kaçınılmaz konular hemen her gün çok konuşuluyor. Onları eklemek yerine kaçırmış olabileceğiniz konuları eklemeye çalışıyorum.🙋🏻♂️ (Ek not, X mecrası yaklaşan seçimlerin de etkisiyle fazlasıyla siyasi gündemle çalkalanıyor. O yüzden bazı siyası gündem maddelerini de eklemek durumunda kalabiliyorum.)
📲 Haftanın Uygulaması
Junkman: A.I. SMS Blocker
Ülkede hemen herkesin telefonları birilerinin elinde oyuncak olmuş durumda. Her gün onlarca istenmeyen SMS alıyoruz. Onlarca farklı yurtdışı numaralarından gelen bu rahatsız edici SMS’lerden kurtulmak aslında çok da zor değil.
Türk geliştirici tarafından yazılan ve en başarılı istenmeyen SMS uygulamalarından biri olan Junkman: A.I. SMS Blocker ile bu dertten kurtulabilirsiniz. Temelinde hazırlanmış zararlı numaralar listesini ekleyerek kullanabildiğiniz uygulamaya elbette sizler de istenmeyen numaralar ekleyebiliyorsunuz. Denedikçe faydasını göreceksiniz. (indirmek için tıklayınız)
Uygulamayı yazan Kerem Erkan’ın “arama engelleyici” gibi diğer uygulamalarına bakmanızda da fayda var.
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
THE GENTLEMEN
Bu aralar Netflix’te “The Gentlemen” isimli DİZİ yayınlanıyor. Ben size o diziye de esin kaynağı olan asıl filmi önermek istiyorum. Yine aynı isimle ve aynı platformda yayınlanan ama çok iyi oyuncularla çok keyifli bir iş çıkarılmış olan FİLM olan THE GENTLEMEN…
(Netflix’te izlemek için tıklayınız)
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
Yapay zeka canlanıyor!
Geçen hafta, OpenAI'ın insansı robot geliştiricisi Figure ile yaptığı ortaklık sonucunda üretilen yeni insansı robot "Figure 01"in tanıtıldığı bir video oldukça ilgimi çekti. Neredeyse skynet ilk robotunu üretmiş diyeceğim. Skynet dediğim elbette “Terminator” filmlerinde geçen yapay zekanın oluşturulduğu yer. Yapay zekanın ilerleyen dönemde kendi varoluşunu devam ettirebilmek için insanlığa açtığı savaş konu ediliyordu filmlerde. Elbette gelecekteki gerçekliği veya olası ihtimaller düşünülebiliriz ama bu ihtimallere hızla ilerlememiz, 2024 yılında üretken yapay zekanın robotlarla buluşması çok ayrı bir kulvarda büyük şirketlerin savaşlarına konu olarak ilerleyecek gibi görünüyor.
Akıllı yüzük merakım
Samsung’un son etkinliğinde tanıttığı akıllı yüzüğünü kullanmak istiyorum. Zira akıllı giyilebilir teknolojik ürünlere ayrı bir merakım bulunuyor. Daha önce videosunu da çektiğim Meta’nın Ray-Ban akıllı gözlüklerinde de olduğu gibi hızlıca kullanmak ve hayatıma entegre etmek istiyorum. Şu an kolumdan çıkarmadığım Apple Watch da öyle. İlk çıktığı zamanlarda almıştım. Akıllı yüzükler de özellikle NFC ve sıhhi ölçümleri ile oldukça ilgi çeken cihazlar olacak.
Hayatımız “güncelleme”
Bu haftaki haberlerden biri de Playstation 5’e gelen güncelleme. Hayatımıza entegre ettiğimiz aygıtlar çoğaldıkça işletim sistemlerinin güncellenmesi de "(ayrı bir dert mi diyelim, güzellik mi diyelim bilemiyorum) görmezden gelemeyeceğimiz bir zorunluluk haline geldi. Zorunluluklarımız demişken ekonomik krizin ortasındaki bir ülke olarak hemen her gün hayatımızı zorlaştıran fiyat “güncelleme”lerinden de bahsetmesek olmaz. Hepimizin dilinde aynı cümle, “fiyat algımızı kaybettik”. O kadar sık güncelleme geliyor ki fiyatlara, artık hepsine normal diyoruz. Oysa ben kabul etmek istemiyorum (başka çarem varmış gibi). Bir kahvenin, bir peynirin, bir simitin veya bir çorabın fiyatının aklımızın almadığı fiyatlara gelmesini “normal” karşılamayı kabul etmek istemiyorum. Bu konularda çaresiz olmak da apayrı can acıtan bir konu. Neyse, yaşamaya devam…
Biraz da haber bültenimizden bahsetmek istiyorum.
Konu başlıklarını oldukça çeşitlendirmeye çalışıyor ve haberleri de o yönde araştırmaya devam ediyorum. Sizlerden ricam (ki bu yazıyı okuyanlardan biriyseniz ayrıca teşekkür ederim) haber bülteninde en çok ilginizi çeken konuları benimle paylaşmanız. Bütün platformlarda Kahraman Uğurlu olarak aratmanız yeterli. Hatta en garantisi mail adresim üzerinden olaşmak. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Her hafta Pazar sabahları yayınlanan Tech Gündem haber bültenimde sizlere bazı başlıklarda haberleri ulaştırmaya ve bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışıyorum;
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
💻 Teknoloji gündemi
🤖 Yapay zeka gündemi
🔌 EV gündemi
🔑 Kripto para gündemi
🕹️ Oyun gündemi
🛸 O Sırada Öteki Dünyada
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
⭐️ OS Güncelleme Notları
📲 Haftanın Uygulaması
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
📺 Ne izlemeli? Youtube tavsiyesi
gibi bazı başlıklar. Elbette bunlarla sınırlı olmayacak bültenimiz.
Bültene her Pazar sabahı e-postanızda bulmanız için aşağıdaki alana e-posta adresinizi bırakmanız yeterli. Haftaya Pazar görüşmek üzere…