Tech Gündem (Sayı 13) "Sosyal medyaya RTÜK denetimi?"
🔺Youtube’a RTÜK denetimi (mi) geliyor!?, 🔺Bitcoin'de tarihi hafta, 🔺Lenovo'dan şeffaf ekranlı laptop, 🔺Elon Musk’tan, OpenAI ve Sam Altman'a dava, 🔺Alibaba’da yapay zeka aracı EMO, 🔺MWC 2024
💻 Teknoloji gündemi
Youtube’a RTÜK denetimi (mi) geliyor!?
Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı tarafından 27 Şubat tarihinde yayınlanan basın açıklamasında, 'Gelecek dönemde olası hukuki düzenlemelerin ardından sosyal medya mecralarının RTÜK’ün denetim süreçlerimize tabi olması beklenmektedir.' denildi.
Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası YouTube üzerinden yapılan bazı yayınlar sonrası RTÜK, ön inceleme gerçekleştirerek, “Galatasaray Spor Kulübü ve taraftarlarını rahatsız edici içerikteki yayın, şu anda görev sahamızda bulunmayan “YouTube” video paylaşım mecrasından gerçekleştirilmiştir. Bu tür yayınların denetimi hususunda “YouTube” ile görüşmeler devam etmektedir.” vurgusu yapıldı. (Basın açıklaması için tıklayınız.)
Oculus hesapları Meta’ya taşınıyor. Son gün 29 Mart.
29 Mart'a kadar Oculus hesaplarının Meta hesabına geçiş yapılması gerekiyor. Yapmazsanız tüm oyunlarınızı, satın aldıklarınızı ve mağaza kredilerinizi kaybedeceksiniz.
Kullanıcılara gönderilen bir e-postada şirket, 29 Mart 2024'te Oculus hesaplarını sileceğini ve uygulamalarınızı, uygulama içi satın alma işlemlerinizi, mağaza kredilerinizi ve daha fazlasını yeniden etkinleştirmenizi veya almanızı önleyeceğini bildirdi. Bu tarihten önce Meta hesabına geçiş yapmazsanız oyun ilerlemeleri, arkadaş listeleri ve Oculus hesabınızla oluşturduğunuz tüm içerikleri kaybedeceğiniz bildirildi.
Oculus hesapları, o zamanlar Facebook olarak bilinen şirketin yeni kullanıcıların bunun yerine Facebook hesaplarına kaydolmalarını zorunlu kılmaya başladığı 2020'den beri kullanımdan kaldırılıyor . Ancak 2022 yılında Meta hesabı oluşturma özelliğini de ekleyerek , Facebook hesabını Quest kulaklığına bağlamak istemeyen kullanıcılara bir alternatif sundu. Meta, Ocak 2023'ten itibaren kullanıcıların Oculus hesaplarına giriş yapmasına izin vermeyi bıraktı. Çekmecenizin bir yerinde toz toplayan bir Quest'iniz varsa, Oculus hesabınızı bir Meta hesabına taşımak için son zamanlar. (Kaynak)
X’te Videolu arama herkese açıldı.
Elon Musk'ın eski adıyla Twitter ile oynaması devam ediyor. X üzerinde artık kullanıcıların “X Premium” aboneliği satın almalarına gerek kalmadan platformda görüntülü ve telefon görüşmeleri yapmalarına olanak tanınıyor.
Daha önce yalnızca X Premium kullanıcılarına sunulan özellik, artık tüm kullanıcılara sunuldu ve Meta'nın WhatsApp gibi diğer şirketlerin rakiplerine karşı sıkı bir rekabet sağlaması bekleniyor. (Kaynak)
MWC 2024 Barcelona’da düzenlendi
Her sene İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC'24) bu sene de 26-29 Şubat 2024 tarihlerinde düzenlendi. Etkinlikle ilgili bazı göze çarpanları eklemek istedim.
Samsung Galaxy Ring
Samsung, son yaptığı etkinliğinde bir sürpriz yaparak akıllı yüzüğün sinyallerini vermişti. Şimdi MWC’24’te gün yüzüne çıktı. (video)
Nothing Phone 2a
İlginç tasarımıyla dikkat çekmeye devam eden Nothing Phone’un 2a modeli tanıtıldı. Arka yüzeyindeki ilginç kamera yerleşimi ile yine ilgileri topladı. (video)
Whispp App
Yaklaşık 1 sene önce duyurulan ve geliştirilmeye devam edilen Whispp uygulaması son haliyle kullanıma sunuldu. Uygulama konuşma zorluğu çekenler için özel olarak hazırlanmış, gerçek telefon görüşmeleri yapılırken anlık olarak sesi netleştirerek ve iyileştirerek karşı tarafa ileten bir uygulama. (video)
Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi MWC’24’te dikkat çeken markalardan bir olmayı başardı. Gerek elektrikli spor aracı ile gerekse de akıllı telefonları ile. Son olarak gün yüzüne çıkan telefon ise 14 Ultra oldu. (video)
Oppo Air Glass 3
Honor Magic 6 Pro
HONOR Magic 6 Pro, 6,8 inç OLED LTPO 120Hz ekran, üçlü Falcon kamera sistemi, değişken açıklıklı 50MP birincil, makrolu 50MP ultra geniş, 180MP periskop telefoto, Snapdragon 8 Gen 3, 12GB RAM, 512 GB UFS4.0 Depolama, 80 W Honor SuperCharge, 66 W Kablosuz SuperCharge ile 5600 mAh pil ile geliyor. (video)
OnePlus Watch 2
Motorola Rollable Phone
Nubia Flip 5G (Katlanır telefonların en ucuzu)
Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop
Lenovo ekran teknolojilerinde görmeye başladığımız şeffaf ekran kullanımını dizüstü bilgisayarlara entegre etmiş. Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop, 17.3 inç'lik microLED ekrana ve maksimumda 1000 nit'lik parlaklığa sahip. Aynı zamanda %55 oranında ışık geçirgenliği bulunuyor. Klavyesi ise dijital bir ara yüzden oluşuyor.
2025 yılındaki MWC etkinliği 3-6 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacak. Detaylar resmi sayfasında.
Elon Musk’tan, OpenAI ve Sam Altman'a dava!
Elon Musk, ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ile şirketin CEO'su Sam Altman'a kar amacı gütmeden, insanlığın yararına yapay zeka geliştirme yönündeki kuruluş misyonunu terk ettikleri iddiasıyla dava açtı.
San Francisco Mahkemesi'nde açılan davanın şikayet dilekçesinde, Altman ile OpenAI Kurucu Ortağı Greg Brockman'ın 2015 yılında Musk ile iletişime geçtiği ve "insanlık yararına" yapay zeka geliştirecek, kar amacı gütmeyen bir laboratuvar kurma konusunda anlaştıkları öne sürüldü. Dilekçede, OpenAI'nın internet sitesinde sözleşmesinin "yapay zekanın tüm insanlığa faydalı olmasını sağlamak" olduğunu belirtmesine rağmen gerçekte OpenAI'nın dünyanın en büyük teknoloji şirketi Microsoft'un yan kuruluşu haline getirildiği iddia edildi. (Kaynak)
Apple’ın sürücüsüz araç planı iptal!
Bloomberg'in haberine göre, Apple elektrikli araç üretme planlarını tamamen sonlandırdı. Şirketin bunun yerine yapay zeka (AI) ve sanal gerçeklik başlığı projelerine öncelik vereceği belirtiliyor.
Apple’ın haber kaynaklarının sorularına resmi bir cevap vermediği biliniyor. Ayrıca Apple, projeyle ilgili bugüne kadar kamuoyuna resmi bir açıklama yapmamıştı. Fakat yaklaşık on yıldır hakkında çok sayıda haber sızan projede 2 bine yakın kişinin çalıştığı tahmin ediliyordu. Bloomberg'ün haberine göre Apple'ın Project Titan olarak bilinen sürücüsüz otomobil projesinin çalışanlarının çoğu yapay zeka birimine transfer edilecek. (Kaynak)
Nvidia 2024’te %66 arttı
ABD borsasında Nvidia hisseleri geçtiğimiz Cuma günü %4 yükselerek 2,05 Trilyon dolarlık bir değere ulaştı. Böylece hisse fiyatı 2024'ün başından bu yana %66, yani dolar bazında yaklaşık 830 Milyar dolar arttı.
1000 Yatırımlar Holding, “Taksim” uygulamasını satın aldı
Bir taksi çağırma uygulaması olan “Taksim”, BinBin'in çatı şirketi olan 1000 Yatırımlar Holding tarafından satın alındı.
“Taksim” uygulaması, şu an için sadece İstanbul'da hizmet veriyor ve kullanıcıların en yakın ve en uygun taksileri bulmalarını sağlıyor. Uygulamanın temel hedefi güvenilir ve etkili bir şekilde seyahat edilmesini sağlayarak kullanıcılarının zamanlarını daha verimli kullanmalarına olanak tanımak.
Uygulamayı açtığımızda karşımıza, tıpkı diğer taksi çağırma uygulamalarında da olduğu bir harita çıkıyor. Bu harita üzerinden konumunuza yakın olan taksileri görebiliyor. Uygulama içinde Sarı Taksi, Turkuaz Taksi, Siyah Taksi ve 8+1 Taksi çağırmak mümkün. Taksim uygulamasında hem nakit hem de kredi kartı ile ödeme seçeneği de sunuluyor. Şu an için uygulamayı kaç taksinin kullandığı konusunda ise herhangi bir bilgi bulunmuyor.
1000 Yatırımlar Holding CEO'su Kadir Abdik yaptığı açıklamada, “Taksim” uygulamasına getirecekleri yenilikler ile İstanbul'da taksi ile seyahat deneyimini dönüştürmeyi ve iyileştirmeyi amaçladıklarını paylaştı. (Kaynak)
Spotify’ın yeni özelliği "Şarkı Falı"
Spotify'ın yeni özelliği "Şarkı Falı (Song Psychic)" kullanıma sunuldu. Bu yeni özellik ile Spotify'ın müzik verilerini kullanarak sizlere yeni müzikler önermesi sağlanıyor.
Wrapped temeli üzerine inşa edilen yeni özellikle amaç, bir medyuma sorar gibi bir dizi kişisel soruyu yanıtlamak için şarkı adları ve içeriklerinden yararlanıyor. "Okul, Arkadaşlar ve Aile, Aşk, Kariyer, Hayatın En Büyük Gizemleri, Geleceğim, Kendim, Stil ve Öğle Yemeği" gibi daha geniş kategoriler arasından seçim yapılabiliyor.
Sorunuzu girdiğinizde, “Şarkı Falı” parmağınızı ekrana basmanızı istiyor, ardından cevabınız bir şarkı şeklinde ortaya çıkmadan önce arka planda mistik müzik mırıldanırken renkler dönüyor. Bu özelliği kullanmak için mobil cihazınızda spotify.com/songpsychic adresini ziyaret edebilir veya Song Psychic'in web sitesindeki QR kodunu tarayabilirsiniz.
🤖 Yapay zeka gündemi
Alibaba’nın yapay zeka aracı EMO tanıtıldı
Alibaba, fotoğrafları videoya dönüştürüp seslendirebilen yapay zekâ aracı EMO’yu tanıttı.
OpenAI’ın yeni metinden video oluşturan yapay zekâ modeli Sora’yı tanıtmasından kısa bir süre sonra Alibaba’dan fotoğraflara hayat veren “EMO” adlı yeni bir yapay zekâ aracı geldi.
Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın bünyesinde yer alan “Institute for Intelligent Computing” adlı bir kuruluş, geliştirdiği yeni yapay zekâ video oluşturucu hakkında bir makale yayımladı. Emote Portrait Alive’ın kısaltması olan EMO adlı yapay zekâ aracı, herhangi bir fotoğrafı videoya dönüştürüp bu videoları seslendirebiliyor.
Alibaba, yeni yapay zekâ aracını tanıtmak için GitHub’a bazı demo videoları koydu. Bunlar arasında, OpenAI’ın yapay zekâ modeli Sora’nın ürettiği ve yağmurda Tokyo’da dolaşmasıyla ünlenen kadının Dua Lipa’nın “Don’t Start Now” şarkısını söylediği bir video da yer alıyor. (Kaynak)
ABD, bombalanacak yerler için yapay zekadan yararlanıyor
ABD'nin bombaları nereye atacağına karar vermek için yapay zeka kullandığı bildirildi. Yeni bir rapor, Pentagon'un hava saldırılarının nereye gerçekleştirileceğine karar vermek için otomasyonu kullandığını gösteriyor.
Bloomberg'in bir raporuna göre Pentagon, hava saldırıları için hedeflerin belirlenmesine yardımcı olmak amacıyla bilgisayarlı görüş algoritmaları kullanıyor. Yakın zamanda bu algoritmalar Ortadoğu'daki bir görev kapsamında 85'ten fazla hava saldırısının gerçekleştirilmesine yardımcı olmak için kullanıldı.
Bloomberg, ABD Merkez Komutanlığı baş teknoloji sorumlusu Schuyler Moore'un Pentagon'un yapay zeka kullanımına ilişkin sözlerini aktarıyor: "Tehditlerin nerede olabileceğini belirlemek için bilgisayar görüşünü kullanıyoruz." Bir alan olarak bilgisayarlı görme, belirli nesneleri görsel olarak tanımlamak için eğitim algoritmaları etrafında dönüyor. ABD Hükümetinin son bombalamalarına yardımcı olan algoritmalar, Savunma Bakanlığı genelinde otomasyonun daha fazla kullanılmasını teşvik etmek için tasarlanmış bir program olan Project Maven'in bir parçası olarak geliştirildi. Maven ilk olarak 2017 yılında piyasaya sürüldü. (Kaynak)
Seçimlerde yapay zeka tehlikesine karşı neler yapılıyor?
Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri sırasında yapay zeka (AI) ile hazırlanan sahte içeriklerle mücadele etmek üzere bir ekip kuracağını açıkladı.
Şirket, video, fotoğraf ve ses taklidi yapabilen yapay zeka teknolojisinin seçmenleri kandırmak için kullanılabileceğinden endişe ediyor. Ancak bir sektör uzmanı, Meta'nın planını "etkisiz" diye niteledi. Bu yıl dünya nüfusunun yarısından fazlasının bulunduğu 60'tan fazla ülkede seçimler yapılacak. ABD, Rusya, Hindistan, Türkiye, Pakistan, Bangladeş ve Endonezya bunlardan sadece bazıları. (Kaynak)
Yapay Zeka Müzik’e el attı. ”Adobe Project Music GenAI Control”
Adobe'nin yeni prototip üretken yapay zeka aracı, müzik yapımı ve düzenlemenin 'Photoshop'u olduğu söyleniyor. “Project Music GenAI Control”, metin komutlarını kullanarak ses üretebiliyor ve sonuçları aynı akışı içinde özelleştirmek için düzenleme özellikleri sağlıyor.
Adobe'nin en yeni üretken yapay zeka çalışması, insanların herhangi bir profesyonel ses deneyimi olmadan müzik oluşturmasına ve özelleştirmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü Brooklyn'deki “Hot Pod” Zirvesi sırasında duyurulan Project Music GenAI Control, kullanıcıların metin komutlarını kullanarak müzik oluşturmasına ve ardından özel düzenleme yazılımına geçmeden bu sesi düzenlemesine olanak tanıyan yeni bir prototip aracı. (Kaynak)
🔌 EV gündemi
2024 Tesla Roadster - 2 saniye altında 0>100 mü!?
Elon Musk, Tesla ve SpaceX işbirliğiyle uzun zamandır beklenen Tesla Roadster'ın yakında tanıtılacağını duyurdu. Yeni Roadster'ın 2 saniyeden daha kısa sürede 0'dan 60 mil/saat hıza çıkması bekleniyor.
Hız artışı için SpaceX teknolojisine sahip olacak aracın 2024 yılı sonunda tanıtılması bekleniyor. Teslimatların 2025 yılında başlaması planlanıyor. Elektrikli araç dünyası, büyüleyici modeller ve baştan çıkarıcı özellikler sergileyen yeniliklerle dolu. Ancak çok az araç Tesla Roadster 2.0'ın sağladığı beklentiyi karşılıyor. Heyecan verici prototipinin 2017'de ortaya çıkmasından bu yana, otomotiv meraklılarını büyüleyen ve onun gelişini sabırsızlıkla bekleyen bir otomotiv gizemi haline geldi.
Bu coşkulu beklenti, Roadster'ın cüretkar vaadiyle yükselmeye devam ediyor.Şimdiye kadar tanık olunan tüm seri üretim otomobilleri aşan bir performans. Başlangıçta 2020'de piyasaya sürülmesi öngörülen yüksek performanslı EV, öngörülemeyen ters rüzgarlarla karşılaştı. Pandemi döneminin yıkıcı gücü ve sonraki yıllarda yaşanan zorluklar, bu aracın gelişini geciktirdi. Üretimin 2024 sonlarında başlayacağı gibi bir umut halen var ama belirsizlik de devam ediyor.
Ancak bu uzun bekleyişin potansiyel ödülleri gerçekten çığır açıcı olabilir. Yenilenen Roadster, var olan en güçlü süper otomobilleri bile geride bırakmayı hedefleyerek sektörün seçkinlerini tahtından indirmeyi hedefliyor . Bu hırs, çığır açan Tesla Roadster'ın ikinci versiyonu olan otomobilin soyunun bir kanıtıdır.
Renault 5 elektriklendi! 400km menzil
%100 elektrikli Renault 5, retro tasarımıyla 2024 Cenevre Otomobil Fuarında tanıtıldı.
%100 elektrikli model; 3.92 metre uzunluğa, 1.77 metre genişliğe, 1.5 metre yüksekliğe ve 2.54 metre aks mesafesine sahip. Clio'dan daha küçük olan model, AmpR Small platformu üzerine inşa edilen ilk model olarak karşımıza çıkıyor. Renault 5, kullanıcısına 326 litre bagaj hacmi sunuyor. Karşılaştırmak gerekirse, yeni Clio'nun Tce 90 versiyonunda bu değer 391 litre.
Kompakt modelin giriş seviyesindeki 40 kWsa bataryalı versiyon 1350 kilogram, 52 kWsa bataryalı üst versiyon ise 1450 kilogram ağırlığa sahip. Otomobildeki motorun 70, 90 ve 110 kW güç üreten üç farklı versiyonu mevcut. Giriş seviyesinde 70 kW (95 hp) azami güç ve 215 Nm azami tork sunan bir motor görev yapıyor. En üst versiyonda ise 110 kW (150 hp) güç ve 245 Nm tork sunan bir motora geçiş yapılıyor. Renault 5'in güçlü versiyonu, 0-100 km/s hızlanmasını 8 saniyeden kısa sürede tamamlarken maksimum 150 km/s hıza çıkabiliyor. (Kaynak)
Bu arada EV yani elektrikli araçlarla ilgili olanlar için güzel bir site önereyim. “ArenaEV” sayfası ile tüm elektrikli araçlarla ilgili bilgileri alabilir, araçlar arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.
🔑 Kripto para gündemi
Bitcoin’de tarihi hafta
Bitcoin fiyatı, 2021 yılından bu yana ilk kez 64 bin dolar sınırını test etti. Ethereum ise 3 bin 500 dolara yaklaştı.
Kripto para piyasalarında uzun zaman sonra hareketli günler yaşandı. 28 Şubat’ta 64 bin doları test eden Bitcoin, sonraki günlerde 60 Bin doların üzerinde seyrediyor. Ethereum ise 3 bin 500 dolar bandına yaklaşmış durumda. Bitcoin ve Ethereum'daki yükseliş altcoin'lerde de önemli artışları beraberinde getirdi.
Bitcoin’deki bu hareketlenme son son 14 Kasım 2021’de görülmüştü.
🕹️ Oyun gündemi
Terminator: Survivors fragmanı yayınlandı.
James Cameron ve Gale Anne Hurd tarafından 1984 yılında yaratılan, ünlü bilim kurgu serisi Terminator'ün dünyasında geçen bir açık dünya hayatta kalma oyunu.
İlk iki filmden sonra geçen bu orijinal hikayede, Kıyamet Günü'nden sağ kurtulan bir grup, tek başına veya ortak modda bu kıyamet sonrası dünyada çok sayıda ölümcül tehlikeyle karşı karşıya kalıyor.
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
“Bitcoin”
Uzun zaman sonra Bitcoin fiyatının 60 Bin doları geçmesi çok konuşuldu.
“MWC2024”
26-29 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen dünya mobil kongresinde tanıtılan ürünlerle etkinlik etiketi çok konuşuldu.
“Ferrari Carlos Sainz”
Ferrari mekanikerlerinin, Carlos Sainz'in podyumunu kutlamaya gelmediği haberleri ve sonrasında Ferrari’nin, Carlos Sainz’ın mekanikerlerle tebrikleştiği anları paylaşması çok konuşuldu.
“Tolga Savacı”
Sinema oyuncusu Tolga Savacı, ABD'de geçirdiği kalp krizi sonucu 60 yaşında hayatını kaybetmesi ile çok konuşuldu.
“Bartu Küçükçağlayan”
Bartu Küçükçağlayan'ın sahneye mini etekle çıkması çok konuşuldu.
“Bakan Şimşek”
Kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılacağı yönündeki haberlerin ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Piyasalarda tedirginlik ve güvensizlik oluşturmaya yönelik kasıtlı haberler dolaşıma sokulmaktadır. Bu çerçevede vatandaşlarımızdan istirham ediyorum; lütfen bizden duymadığınız hiçbir habere itibar etmeyiniz" açıklaması ile çok konuşuldu.
“Öğretmen”
İzmir’deki bir lisede öğrencilerin, öğretmenlerine olan davranışları çok konuşuldu.
“Ebru Gündeş”
Dubai'de iş insanı Murat Osman Özdemir ile evlenen Ebru Gündeş, çok konuşuldu.
“RTÜK Youtube”
RTÜK: “Gelecek dönemde olası hukuki düzenlemelerin ardından sosyal medya mecralarının RTÜK’ün denetim süreçlerimize tabi olması beklenmektedir” açıklaması çok konuşuldu.
“iOS 18”
Apple’ın en kapsamlı yazılım güncellemesi olması beklenen iOS 18’i destekleyecek telefonların listesi çok konuşuldu.
“Okul Müdürü - Mersin”
Mersin'de baba oğul, kalp pili takılı ve vücudunun sağ kısmını kullanamayan 77 yaşındaki R.P. ve 71 yaşındaki eşi H.P.'yi darp etti. Okul müdürü olduğu öğrenilen İsmet T. tutuklandı, 17 yaşındaki oğlu ise serbest bırakıldı. Bu olay çok konuşuldu.
“Kanal İstanbul”
Kanal İstanbul bölgesine yapılan bu projeyle 14 bin konut inşa edileceği haberleri çok konuşuldu.
Bu başlıkta haftanın çok konuşulanlarını not ediyorum ama malumunuz siyaset ve futbol gibi bazı kaçınılmaz konular hemen her gün çok konuşuluyor. Onları eklemek yerine kaçırmış olabileceğiniz konuları eklemeye çalışıyorum.🙋🏻♂️ (Ek not, X mecrası yaklaşan seçimlerin de etkisiyle fazlasıyla siyasi gündemle çalkalanıyor. O yüzden bazı siyası gündem maddelerini de eklemek durumunda kaldım.)
⭐️ OS Güncelleme Notları
iOS 17.4’ün önümüzdeki hafta gelmesi bekleniyor
iOS 17.4 Beta RC sürümünün 28 Şubat’ta yayınlanması ile herkese açık olan 17.4 güncellemesinin gelmesine artık günler kaldı. Tahminen 6 Mart günü yayınlanması bekleniyor.
Apple, iOS 17.4 ile Xbox Cloud Gaming, Nvidia GeForce Now gibi bulut oyun uygulamalarına izin veriyor. Yeni emoji karakterleri, Podcasts uygulamasında yayınlar için transkript, HomePod için SharePlay desteği, kronometre canlı etkinlikleri ve fazlasını getiriyor. İşte iOS 17.4 ile gelen yenilikler:
Apple Podcast’leri için transkript (İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca)
Müzik tanımanın bulduğu şarkıların Apple Müzik çalma listesine ve kitaplığına eklenmesi
Siri’nin alınan mesajları desteklenen herhangi bir dilde duyurması için yeni bir seçenek ekler
“Çalınan Aygıt Koruması” tüm konumlarda artırılmış güvenlik seçeneğini destekler
Ayarlar’daki Pil Sağlığı iPhone 15 modelleri için pil döngü sayısı, üretim tarihi ve ilk kullanımını gösterir
Arayan Kimliği mümkün olduğunda Apple tarafından doğrulanmış kuruluş adı, logosu ve departman adını gösterir
İşletmeler için Mesajlar’da güncelleme
Apple Cash sanal kart oluşturma
Bul’da kişi fotoğraflarının görünmemesi sorununu düzeltir
📲 Haftanın Uygulaması
Smart Grocery List - AddtoList
Geliştiricisi Türk olan bir uygulama önermek istiyorum. Temelde liste uygulması olan “AddtoList”in geliştiricisi Yusuf Önder. Uygulamayı yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum ve özellikle hazır listeleri ile oldukça kullanışlı buldum. Liste uygulaması olarak favori uygulamam olur mu bilemiyorum, bunu söylemek için erken ama mutlaka göz atmanızı öneriyorum. (indirmek için tıklayınız)
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
Suits
Suits dizisine ayrı bir yazı yazacağım ama hemen ilk notla başlayayım. Suits dizisi tüm dijital platformlarda 57,7 Milyar dakika izlenme ile 2023'ün en çok izlenen dizisi olarak, The Office’in rekorunu kırmış durumda.
Dizi aynı zamanda 'Friends', 'Grey's Anatomy' ve 'The Big Bang Theory'yi de geride bırakarak unvanını aldı.
Öncelikle izlemediyseniz mutlaka ama mutlaka hemen başlayın. Ben çok uzun zamandır listemde olan bu diziye ha bugün ha yarın derken bir türlü başlayamamıştım. 2 hafta önce başladığım diziyi çok beğendim. Hızlıca 7. sezona geldim ama bitirmek de istemiyorum. Uzun zamandır bir yapımı bu kadar beğenmemiştim. Dedim ya, nedenini, niyesini ayrı bir yazıda paylaşacağım.
Hazır Netflix’te varken siz de başlayın, sonra bana yazarsınız 😉.
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
Denetim yasakları getirir mi?
Geçtiğimiz hafta sizlere bazı yasak haberlerinden bahsetmiştim. Bu hafta yasak haberi değil ama “denetim” haberi veriyorum. Habere geçmeden önce ülkemizde ne olursa olsun tek bir gerçek gündemin her şeyden önemli olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum, “futbol”. Sanırım yer yerinden oynasa (ki onu da gördük maalesef) futbol kadar kitleleri harekete geçirmeye etkili olamıyor. Geçtiğimiz hafta bir futbol maçı sonrası youtube üzerinden yayın yapan bazı kanallarda çok tepki çeken yayınlar yapılmış. (mış diyorum çünkü futbolu takip etmeyi bırakalı çok oldu).
Bu yayınlara yapılan tepkiler üzerine de RTÜK bir basın açıklaması yayınlayarak, şu an bu yayınlar denetimimiz altında değil ama bunun üzerinde çalışıyoruz anlamında bir açıklama yaptı. Biliyorsunuz geleneksek medyanın ana ekran kaynağı televizyon kanallarından sonra en çok tüketilen kaynak Youtube yayınları. Onlarca gazeteci, haberci ve vatandaş hemen her konuda haberleri, bilgi ve tecrübelerine dayanarak özgürce yayınlıyor. Bu yayınların özgürce yapılabilmesinin en önemli etkeni de youtube’un sağladığı mali özgürlük. Eğer RTÜK dediği gibi sosyal medya mecralarını denetlemeye tabi tutabileceği bir yasa kanunlaşırsa youtube dünyasını çok zor günler bekliyor demektir.
Gündemin hızlıca değiştiği ülkemizde şu an tam gaz siyasi gündem konuşuluyor. Youtube yayınlarının sesinin kısılması anlamına gelecek olan RTÜK denetiminin seçim öncesi olabileceğini düşünmüyorum ama seçim sonrası her şey olabilir. Malumunuz “bu kadar da olmaz” dediğimiz her şey oluyor.
Apple sürücüsüz elektrikli araç yapamaz mıydı?
Elbette yapardı, hatta iyi bir markayı satın alıp hızlıca ilerleyebilirlerdi de… ama Apple’ı uzun yıllar takip edenler bilecektir ki, Apple, hemen her alanda patent konusuna çok ciddi önem veriyor. Araba üretiminde de (her ne kadar pek gündem olmasa da) bu patentler önemli etkiye sahip. Bunun yanında elektrikli otomobillerin hızlı yükselişi sonrası evre düşünülmüş olabilir. Ayrıca, Apple uzun zamandır yazılımdan çok daha fazlasını kazanan bir marka. Sadece Apple CarPlay ile yapacağı anlaşmalar bile kendisine oldukça iyi kazançlar sağlayacaktır.
Ben Apple’ın doğrudan bir üretim konusunda vazgeçtiğini düşünmüyorum. Belirli argümanları iyi sentez ederek ertelediğini veya yazılımı çok daha fazla ön planda tuttuğunu düşünüyorum. İzlemeye devam edeceğiz.
Yapay Zeka iyi mi, kötü mü?
Yapay zeka gündemini takip etmek gittikçe zorlaşan bir konu. Hayır haberleri takip etmekten bahsetmiyorum. Hemen her gün bir iyi bir kötü haber çıkıyor ve insan sürekli ikilemde kalıyor. Bir gün tarihi eski bir yazının okunmasına yardımcı oluyor, diğer gün bir devletin nereyi bombalayacağı konusunda fayda sağlıyor.
Şunu net olarak görmeliyiz ki yapay zeka hızla silah olma yolunda ilerliyor. Evet bilgisayarların işlemcilerini, grafik kartlarını kullanarak bizlere de fayda sağlıyor ama tarihteki her teknolojik gelişmenin öncelikle askeri alanlarda ilerleme kaydettiğini de unutmamamız gerekiyor.
Her hafta Pazar sabahları yayınlanan Tech Gündem haber bültenimde sizlere bazı başlıklarda haberleri ulaştırmaya ve bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışıyorum;
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
💻 Teknoloji gündemi
🤖 Yapay zeka gündemi
🔌 EV gündemi
🔑 Kripto para gündemi
🕹️ Oyun gündemi
🛸 O Sırada Öteki Dünyada
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
⭐️ OS Güncelleme Notları
📲 Haftanın Uygulaması
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
📺 Ne izlemeli? Youtube tavsiyesi
gibi bazı başlıklar. Elbette bunlarla sınırlı olmayacak bültenimiz.
Bültene her Pazar sabahı e-postanızda bulmanız için aşağıdaki alana e-posta adresinizi bırakmanız yeterli. Haftaya Pazar görüşmek üzere…