Tech Gündem (Sayı 16) "Holiganizm'e teslim olmuş bir dünya"
🔺Felçiler için umut, 🔺Microsoft Mart etkinliği, 🔺Nvidia'dan AI Çipi, 🔺SpaceX'ten casus uydu ağı, 🔺BMW ve Audi'den yeni elektrikliler, 🔺Yapay zekada Apple & Google işbirliği olacak mı?
Bu haftaki Tech Gündem haber bültenimde neler var, başlıklar halinde sıralayıp ilginizi çeken konuya daha rahat ilerleyebilin istedim;
💻 Teknoloji gündemi
Neuralink: Beyin çipi takılan felçli hasta düşünce gücüyle satranç oynadı
Microsoft Mart etkinliği
SpaceX'ten ABD istihbaratı için casus uydu ağı
Apple’a bir dava da ABD Adalet Bakanlığından
X (twitter) aylık kullanıcı sayısı
X yakında TV uygulaması ile geliyor
Reddit hızlı başladı
İnternet hızlarında dünya ülkeleri arasındaki yerimiz
🤖 Yapay zeka gündemi
Nvidia’dan yeni yapay zeka çipi
Microsoft, AI biriminin başına Mustafa Süleyman'ı getirdi
Apple yapay zeka için Google ile görüşüyor
🔌 EV gündemi
BMW’nin yeni X sınıfı görücüye çıktı
Audi’den tam elektrikli “Q6 e-tron”
“Hey Kara Şimşek” modu gelişmeye devam ediyor
🔑 Kripto para gündemi
Türkiye Kripto Para düzenlemesinde son düzlükte
🕹️ Oyun gündemi
Marvel 1943: Rise of Hydra’dan ilk fragman geldi
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
TS&FB maçı, Moskova saldırısı, Karabük üni. ve dahası
📲 Haftanın Uygulaması
Flip Clock - dijital widget
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
Prime Video’dan “Bar Fedaisi”
📺 Ne izlemeli?
Sinemaseverler için dikkatimi çeken yeni fragmanlar
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
Holiganizm’e teslim olmuş bir dünya
Detaylar için aşağıya doğru okumaya devam edebilirsiniz. İlginize teşekkürler.
💻 Teknoloji gündemi
Neuralink: Beyin çipi takılan felçli hasta düşünce gücüyle satranç oynadı
Elon Musk'ın Neuralink şirketi, beyin çipi taktığı felçli bir hastanın düşünce gücünü kullanarak satranç oynadığı görüntüleri yayınladı.
Elon Musk'ın nöroteknoloji şirketi Neuralink'in beyin çipi taktığı felçli bir hasta düşünce gücünü kullanarak satranç oynadı.
Bir dalış kazasında omzundan aşağısı felç olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, dizüstü bilgisayarında satranç oynadı ve Neuralink cihazını kullanarak imleci hareket ettirdi. Neuralink, beyne yerleştirilecek mikroçipler sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
Musk geçen ay yaptığı açıklamada, Arbaugh'un şirketten bir implant aldığını ve düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar faresini kontrol edebildiğini söyledi.
Arbaugh, X'te yayınlanan videoda, "Ameliyat çok kolaydı. Bir gün sonra hastaneden taburcu oldum. Hiçbir bilişsel bozukluğum yok." dedi. Çip sayesinde oynadığını belirten Arbaugh, "Neuralink bana bunu tekrar yapma olanağı verdi ve 8 saat boyunca aralıksız oynadım." diye konuştu. Yeni teknolojiyle ilgili deneyimlerini detaylandıran Arbaugh, "İnsanların bunun yolculuğun sonu olduğunu düşünmelerini istemiyorum, daha yapılacak çok iş var ama şimdiden hayatımı değiştirdi" dedi. (Kaynak)
Microsoft Mart etkinliği
Microsoft, Mart 2024 Surface etkinliğini Perşembe günü gerçekleştirdi ve etkinlik oldukça yapay zekâ merkezliydi. Şirket, Yapay Zeka sohbet robotu Copilot'ın yanı sıra iki yeni Surface ürünüyle ilgili bazı yeni özellikleri duyurdu.
Microsoft Copilot ve YZ özellikleri
Copilot. Microsoft, Copilot'a ilişkin daha önce bilinen bazı özelliklerin yanı sıra bazı yeni özelliklerin yanı sıra işle ilgili görevlere yönelik bazı yoğun eğilimler de paylaştı.
Copilot, Windows'a tamamen entegre olmuş durumda ve bu entegrasyonlar şirketin üretkenlik yazılımı olan Microsoft 365'e ve Microsoft Office'i de içeren bulut hizmetlerine kadar uzanıyor.
Surface Pro 10 ve Surface Laptop 6
Microsoft ayrıca etkinlikte iki yeni Surface cihazı sergiledi: Surface Pro 10 ve Surface Laptop 6. Şirkete göre bunlar “işletmeler için ilk YZ destekli Surface PC'ler” ve bu cihazlar “Intel Core Ultra İşlemcilerle piyasaya sürülen ilk bilgisayarlar arasında” yer alıyor.
Bunu ortaya koymak için bu bilgisayarlar, YZ sohbet robotuna doğrudan erişim sağlayan özel bir Copilot klavye tuşuyla birlikte geliyor.
Microsoft, ilk olarak şirketin yeni dizüstü bilgisayar ürünlerinden çok daha fazla özelliğe sahip olan Surface Pro 10'u tanıttı. Microsoft, en son dokunmatik ekranlı tablet ve dizüstü bilgisayar kombinasyonunun, Surface Pro 9'a göre yüzde 50 performans ve grafik artışına sahip olduğunu söylüyor.
Microsoft, Surface Laptop 6'da olduğu gibi Surface Pro 10'un da şirketin masaüstü bilgisayarlar için üretilen yonga seti Intel Core Ultra H-Serisi tarafından desteklendiğini paylaştı. Ayrıca Microsoft'a göre Pro 10, selefine göre 2 kat daha hızlı.
Uyarlanabilir aksesuarlar...
Microsoft ayrıca, ortak klavye ve fare kullanımı noktasına da etkinlikte kısa bir yer ayırdı. Surface Pro klavyesi gibi yeni uyarlanabilir aksesuarlar, daha cesur tuşlar ve daha parlak arka aydınlatmayla göz yorgunluğunun azaltılmasına da yardımcı oluyor.
Microsoft'un genel olarak iş yaşamını ön plana koyduğu etkinliğinde genel teması açıktı: Microsoft “yapay zekâ destekli bir kuruluş haline gelmek” istiyor. (Kaynak)
SpaceX'ten ABD istihbaratı için casus uydu ağı
Reuters'e göre, Ulusal Keşif Ofisi (US National Reconnaissance Office (NRO) ile yapılan 1,8 milyar dolarlık gizli bir sözleşme, "Dünya görüntüleme yeteneklerine" sahip yüzlerce uyduyu kapsıyor.
Reuters'in "programa aşina" isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre , SpaceX'in Starshield biriminin 2021'den bu yana ABD Ulusal Keşif Ofisi (NRO) ile "yüzlerce" casus uydudan oluşan bir ağ oluşturmak üzere gizli bir sözleşmesi bulunuyor.
Şubat ayındaki bir Wall Street Journal raporunda, o zamanlar ismi açıklanmayan bir devlet kurumuyla SpaceX'in 1,8 milyar dolarlık gizli bir sözleşmesi gösterilmişti. Şimdi Reuters bir isim ekledi ve bu adın "düşük yörüngelerde sürü gibi çalışabilen, Dünya görüntüleme yetenekleri taşıyan yüzlerce uydudan" oluşan bir ağ kurmak olduğunu haberleştirdi.
Raporda ağın ne zaman faaliyete geçeceği veya başka hangi şirketlerin dahil olacağı belirtilmedi. ABD'deki uzay nesneleri veri tabanının, SpaceX tarafından konuşlandırılan ancak şirketin ve hükümetin onaylamadığı uyduları listelediğinden ve bu nesnelerin Starshield prototipleri olduğunu doğrulayan kaynaklardan alıntı yaptığından söz ediliyor. (Kaynak)
Apple’a bir dava da ABD Adalet Bakanlığından
ABD Adalet Bakanlığı, Apple'a karşı resmen tekel oluşturma suçlamasıyla dava açtı.
The New York Times'ın haberine göre dava, Adalet Bakanlığı ve 16 eyalet ile bölge savcısı tarafından, ABD New Jersey Bölgesi Bölge Mahkemesinde Perşembe günü açıldı. Dava, teknoloji devini iPhone ile ilgili kendi yazılım ve donanımları lehine rakiplerini engelleyerek ya da kısıtlayarak antitröst yasalarını ihlal etmek ile suçluyor.
Dava, büyük teknoloji şirketlerine karşı 2019 yılında yürütülen antitröst soruşturmasının bir sonucu olma özelliği de taşıyor. ABD Adalet Bakanlığı, rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle Google'a da dava açtı ve Federal Ticaret Komisyonu'nun Meta ve Amazon ile süren davaları var.
Dava dilekçesinde şöyle deniyor: "Apple'ın izlediği yoldaki her adımı, akıllı telefonlardaki tekel olma özelliğini inşa edip güçlendirdi." Bu konuda özellikle verilen örnekler içerisinde, Apple Watch'u, iPhone'lar ile diğer rakip akıllı saatlere göre daha uyumlu çalışmasını sağlamak, Spotify gibi üçüncü taraf rakiplerin uygulamaları yerine kendi uygulamalarını kayırmak, App Store'da bulut tabanlı oyunculuk uygulamalarına izin vermemek, rakiplere iMessage uyumluluğu hakkı vermemek ve AirTag ile rekabet edebilecek Tile gibi cihazları kısıtlamak bulunuyor. (Kaynak)
X (twitter) aylık 550 Milyon aktif kullanıcısı var
X platformunun @Xdata isimli hesabı platformla ilgili bir kaç rakam paylaştı.
X platformunu aylık 550 Milyon kişi ziyaret ettiği ve her gün 250 milyon kişinin aktif olarak kullandığı belirtildi. Kullanıcıların günlük ortalama kullanım süresi ise 30 dakika olarak belirtildi.
X yakında TV uygulaması ile geliyor
X platformunun akıllı tv’ler için hazırladığı uygulamanın görselleri ortaya çıktı.
Uygulama yüklenebilen akıllı TV'ler için yakında çıkacak X uygulamasının bazı görsellerini görüyorsunuz. Burada giriş ekranını, ana sayfa sekmesini, arama sekmesini ve profil sayfalarını görebilirsiniz. Web tabanlı olduğundan hemen hemen her akıllı TV'de çalıştırılabileceği söyleniyor. Ne dersiniz arayüz biraz youtube gibi olmamış mı? (Kaynak)
Reddit hızlı başladı
Reddit, geçtiğimiz gün resmen New York Borsası'nda "RDDT" ismiyle halka arz oldu. Hisse fiyatı, kısa sürede %48'e varan oranda arttı.
Reddit’in borsaya açılması, 2024’ün en çok beklenen halka arzlarından biriydi. Bu nedenle de açılır açılmaz pek şaşırtıcı bir sonuç görmedik. Şirketin hisseleri, halka arz olur olmaz uçuşa geçti ve yatırımcılara ciddi para kazandırdı.
Reddit, hisse lotlarının satın alma bedelinin 31-34 dolar aralığının üst sınırı olan 34 dolar olacağını duyurmuştu. Şirket, New York Borsası’nda listelenir listelenmez de büyük bir artış yaşadı. Öyle ki 47 dolardan açılan hisse fiyatı, 57,80 dolarlara kadar ulaştı. Bu, 34 dolarlık bedel ile karşılaştırdığımızda %69’luk bir artış demek.
Gelen yoğun ilginin ardından yaşanan bu dev artış, tabii ki şirketin piyasa değerinde de büyük bir yükselişe neden oldu. Şirket 6,4 milyar dolar piyasa değeriyle açılmıştı. Yaşanan artışla birlikte değeri, 10,9 milyar dolara kadar yükseldi. (Kaynak)
🛜 İnternet hızlarında dünya ülkeleri arasındaki yerimiz
İnternet hız ölçüm sitesi SpeedTest her ay düzenli olarak mobil ve sabit internet hızlarını derlediği Speedtest Globak Indeks listesi hazırlıyor.
Bu listede Türkiye’nin yeri ise hiç parlak değil. Şubat 2024 ayında hazırlanan listede Türkiye mobil internet hızlarında 37.66 Mbps hız ortalaması ile 155 ülke arasında 68. sırada. Sabit internet hızlarında ise durum çok daha acı. Türkiye sabit internet hızlarında 41.90 Mbps hız ortalaması ile 183 ülke arasında 111. sırada. Bu hız ortalaması ile, Congo, Burkina Faso, Mısır, Özbekistan, Ukrayna, Sırbistan ve daha bir çok ülkenin gerisinde kalıyoruz.
Tam listeye ulaşmak için tıklayınız.
🤖 Yapay zeka gündemi
Nvidia’dan yeni yapay zeka çipi
ABD'li çip devi Nvidia, bazı işlemleri önceki çiplerden 30 kat hızlı yaptığı söylenen yeni yapay zeka çipini tanıttı.
B200 "Blackwell" çipi, şirketin yıllık yazılım konferansında CEO Jensen Huang tarafından tanıtıldı.
Nvidia, Microsoft ve Apple'ın ardından ABD'nin en değerli 3. şirketi. Hisseleri geçen yıl yüzde 240 değer kazandı ve piyasa değeri geçen ay 2 trilyon dolara yaklaştı.
Tanıtım toplantısında bulunan Technalysis Research'ten Bob O'Donnell, yaptığı açıklamada, "Uzun süredir teknoloji piyasasında bu denli bir heyecan görmediğini' ve bazılarının toplantıyı Steve Jobs'un ilk zamanlardaki sunumlarına benzettiğini söyledi.
Nvidia; Amazon, Google, Microsoft ve OpenAI gibi bazı büyük müşterilerinin bulut servisleri ve kendi yapay zeka ürünlerinde bu yeni çipi kullanmasını beklediklerini açıkladı. (Kaynak)
Microsoft, AI biriminin başına Mustafa Süleyman'ı getirdi
DeepMind'ın kurucu ortağı Mustafa Süleyman, Microsoft'ta yeni oluşturulan tüketici yapay zekâ biriminin başına getirildi.
Yapay zeka dünyasının tanınan isminin işe alınması, ChatGPT'nin kurucusu OpenAI ile hâlihazırda ortak olan Microsoft için büyük bir hamle olarak değerlendiriliyor.
Suriye'de doğan ve İngiltere'ye göç eden Süleyman, X'te, "Bugün Microsoft AI CEO'su olarak Microsoft'a katıldığımı duyurmaktan heyecan duyuyorum. Copilot, Bing ve Edge dahil olmak üzere tüm tüketici yapay zeka ürünlerine ve araştırmalarına liderlik edeceğim" dedi.
Süleyman, ChatGPT tarzı yapay zeka sağlayan modelleri oluşturmada OpenAI ve Anthropic'e rakip haline gelen Inflection'daki CEO'luk görevinden ayrılacağını kaydetti. Inflection'ın kurucu ortağı Karen Simonyan da Microsoft'taki ekibe katıldı.
Süleyman'ın DeepMind şirketi, 2014 yılında Google tarafından 500 milyon dolara satın alındı ve şirket geçen yıl Google'ın kendi yapay zeka araştırma departmanıyla tamamen birleştirildi. (Kaynak)
Apple yapay zeka için Google ile görüşüyor
Apple, haberlere göre, Google'ın Gemini yapay zeka motorunu iPhone'a yerleştirmek için Google ile görüşmelerde bulunuyor.
Görüşmeler, Google’ın yapay zeka modeli Gemini'ın bu yılki iOS 18 yazılımına gelecek bazı yeni özellikler için lisanslanması, yapay zeka modelinin kullanım şartlarına, markalamasına veya bunun nasıl uygulanacağına karar verilmesi amacıyla sürdürüldüğü belirtiliyor.
Bu gelişmeye dair haberler sonrası Google’ın çatı şirketi Alphabet’in hisseleri ABD'deki işlemlerde %6'dan fazla yükselirken, Apple’ın ise %2,5 arttı.
Apple CEO'su Tim Cook geçen ay şirketin üretken yapay zekaya "önemli ölçüde" yatırım yaptığını ve teknolojiyi bu yılın sonlarında kullanıma sunma planları hakkında daha fazla bilgi vereceğini söylemişti.
Her iki şirketin, Google'ı Apple'ın Safari web tarayıcısında varsayılan arama motoru haline getiren uzun yıllara dayanan bir ortaklığı var ve GenAI bağlantısı, Alphabet biriminin ChatGPT gibi hizmetlerin arama hakimiyetini tehdit edebileceği korkusunu gidermesine yardımcı olabilir. (Kaynak)
🔌 EV gündemi
BMW’nin yeni X sınıfı görücüye çıktı
BMW, elektrikli Neue Klasse X ismindeki konsept SUV'sini tanıttı. Büyük olasılıkla yeni BMW iX3'e temel olacak olan otomobil, 2025'te üretime girecek.
BMW, elektrikli Neue Klasse X ismindeki konsept SUV'sini tanıttı. BMW iX3 sınıfı otomobil, geçen yıl ön gösterimi yapılan Vision Neue Klasse sedanın üretim versiyonuna katılarak 2025 yılında üretime girecek. X, Neue Klasse platformunu kullanacak altı elektrikli araçtan ikincisi olup, tamamı 2025 ile 2027 yılları arasında piyasaya sürülmesi planlanıyor.
Audi’den tam elektrikli “Q6 e-tron”
Audi, tam elektrikli Q6 e-tron modelini tanıttı. Q6 e-tron modeli Audi’nin Porsche ile birlikte ürettiği doğuştan elektrikli ‘Premium Platform Electric’ (PPE) platformunda geliştirdiği ilk model olma özelliğine sahip.
Audi Q6 e-tron;
çift motorlu 4 çeker Q6 ve performans odaklı SQ6 versiyonuyla,
Q6 e-tron’da 388 hp, SQ6 e-tron’da 517 hp güç,
Q6 e-tron’da 625 km, SQ6 e-tron'da 598 km menzil,
hızlı şarjla 10 dk.da 255 km, 21 dk.da ise %10’dan 80’e yükselebilen batarya,
0-100 km/s hızlanma, Q6 e-tron 5.9 saniye, SQ6 e-tron 4.3 saniye,
Ağustos’tan sonra Q6 e-tron €74.700 ve SQ6 e-tron €93.800 Euro fiyatla,
geliyor.
“Hey Kara Şimşek” modu gelişmeye devam ediyor
Tesla’nın tam otonom sürüş yazılımı FSD (beta) v12.3 sürümü ile gelişmeye devam ediyor.
Bu video ile FSD’nin gelişiminin ne aşamada olduğunu daha iyi görebiliyoruz. Yine başka bir videoda ise San Francisco sokaklarında yokuşlar ve karmaşık trafik alanları dahil tam sürüş deneyimini görebiliyorsunuz.
Yazılımın hala “beta” sürümünde olduğunu ve geliştirilmeye devam edildiğini de eklemiş olayım. Ayrıca ABD fiyatları ile Türkiye fiyatları arasında yarı yarıya fark bulunuyor.
Bu arada EV yani elektrikli araçlarla ilgili olanlar için güzel bir site önereyim. “ArenaEV” sayfası ile tüm elektrikli araçlarla ilgili bilgileri alabilir, araçlar arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.
🔑 Kripto para gündemi
Türkiye Kripto Para düzenlemesinde son düzlükte
Türkiye’de yaklaşık 8 milyon kullanıcıyı ilgilendiren ve 2,5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemede artık sona gelindi.
Nisan ayı içinde Meclis Başkanlığı'na sunulması beklenen düzenleme ile kripto varlıkların ilk kez kanuni anlamda tanımı yapılacak. 27 maddeden oluşması beklenen düzenleme ile sektörün şeffaflaşması ve denetime alınması amaçlanıyor.
Düzenleme ile, sektörle ilgilenecek tüm kurum ve kuruluşlar de net olarak ortaya konuluyor. Buna göre, kripto varlıklar hakkında gerekli tüm izinler Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) alınacak ve sektörün denetimi de SPK’da olacak.
SPK, kripto varlık mülkiyetinin ve hak sahipliğinin denetiminden ve düzenlenmesinden sorumlu olacak. Düzenlemeyle, kripto varlıklarla ilgili mülkiyet sorunların kişiler arası hukukun konusu olduğunu belirtilecek. Kripto para işlemlerinde tüm teknik kriterleri ise TÜBİTAK belirleyecek.
Düzenleme ile Türkiye’de hizmet veren kripto borsaları ya da hizmet sağlayıcılarının sermaye yapılarını net olarak ortaya koymaları gerekecek. Servis sağlayıcıları, belirli dönemlerde kripto varlıklara ilişkin raporlama yapacak. O raporlar SPK ile paylaşılacak raporların geç verilmesi durumunda ilgili şirketlere idare para cezası verilecek. Kripto varlıklarla ilgili yanıltıcı bilgi verme, usulsüz işlem yapma hallerinde de ağır cezalar öngörülüyor. Teklifte, izinsiz kripto hizmeti verenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülürken, başkasının kriptosunu zimmetine geçirenlere de 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve zararı karşılama cezası verilmesi planlanıyor. (Kaynak)
🕹️ Oyun gündemi
Marvel 1943: Rise of Hydra
Uncharted serisinin yaratıcısı Amy Hennig’in yeni oyunu Marvel 1943: Rise of Hydra’dan ilk fragman geldi.
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
“TS&FB”
Trabzonspor - Fenerbahçe futbol karşılaşması sonrası yaşanan olaylar çok konuşuldu.
“KateMiddleton”
Kate Middleton’un uzun süre ortalarda görünmemesi, sonrasında yaptığı açıklama ve bu açıklama sonrasında dünya basınında komplo teorileri üretilmeye devam edilmesi, En son olarak da konuşmasındaki görüntüsünün %96 oran ile yapay zekayla hazırlandığı tespit edilmesi gibi haberler çok konuşuldu.
“Japonya Merkez Bankası”
Japonya Merkez Bankası'nın negatif faiz politikasını sona erdirip 17 yıl sonra ilk kez faizleri artırması çok konuşuldu.
“Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Eylem Tok”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, Eylem Tok hakkında; "(ABD makamları) Yargılayabilir. Yani der ki 'Sen yabancı ülkede bir yabancıya karşı suç işledin, benim vatandaşımsın, dolayısıyla seni benim kanunuma göre yargılayacağım' diyebilir" açıklaması çok konuşuldu.
“Sucu, istismar, bağcılar”
Bağcılar'da bir sucunun iş yerindeki gizli bölmede 10 yıl boyunca çocukları istismar ettiğine dair haberler çok konuşuldu.
“Anayasa Mahkemesi”
Zühtü Arslan’ın görev süresinin bitmesiyle, 15 üyeden 9'unun oyunu alan Kadir Özkaya, Anayasa Mahkemesi’nin yeni başkanı olması çok konuşuldu.
“Merkez Bankası, Faiz”
Merkez Bankası (TCMB)’nın politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 50 seviyesine çıkarması çok konuşuldu.
“Emniyet’tenim!”
İstanbul'da bir kişinin "Emniyet'tenim" diyerek, kendisine korna çalan aracın kaputundan zıplaması ve sürücüyü darp etmeye çalışması, sonrasında yakalanıp emniyetle ilişkisinin olmaması çok konuşuldu.
“Rusya, Moskova, Konser, Saldırı”
Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonunda silahlı saldırı ve patlama meydana gelmesi, çok sayıda ölü ve yaralının olması çok konuşuldu.
“Karabük Üniversitesi”
Karabük Üniversitesi'nde Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerle cinsel birliktelik yaşayanların HPV ve HIV belirtileriyle hastaneye başvurduğu iddiası çok konuşuldu.
Bu başlıkta haftanın çok konuşulanlarını not ediyorum ama malumunuz siyaset ve futbol gibi bazı kaçınılmaz konular hemen her gün çok konuşuluyor. Onları eklemek yerine kaçırmış olabileceğiniz konuları eklemeye çalışıyorum.🙋🏻♂️ (Ek not, X mecrası yaklaşan seçimlerin de etkisiyle fazlasıyla siyasi gündemle çalkalanıyor. O yüzden bazı siyası gündem maddelerini de eklemek durumunda kalabiliyorum.)
📲 Haftanın Uygulaması
Flip Clock - digital widgets
Flip Clock - dijital widget uygulaması benim de uzun süredir kullandığım güzel bir saat uygulaması.
Uygulamayı bir başucu saati gibi de nitelendirebiliriz. Flip Clock uygulaması ile masaüstü saat widget'ı saniyelerin ve takvimin görüntülenmesini destekliyor. Saat, kilit ekranında ve bekleme ekranında görüntülenebilir.
MacBook, iPad ve iPhone’larda kullanılabilir. Ayrıca pomodoro çalışma tekniği için de ayrıca özellikleri dahil edilmiş. Bazı özellikleri şöyle sıralayalım;
Çeşitli masaüstü ekran koruyucularının indirilmesi desteği
Ana ekranda, kilit ekranında, bekleme ekranında saniye cinsinden süreyi göster,
Tam ekran görüntüleme saati ve tarihi
12 ve 24 saatlik modlar.
Akıllı alarm saati, ses seviyesini otomatik olarak ayarlayabilir.
Birden fazla saat temasını destekleyin.
Zamanlayıcı ve kronometre, geri sayım sağlayın.
Pomodoro Tekniği işe ve ders çalışmaya odaklanmanıza yardımcı olur.
Arka plandaki beyaz gürültüyü oynatmayı destekleyin.
Takvim ve saat widget ekranı sağlayın.
Widget'larda kişiselleştirilmiş imzayı görüntüleme desteği
Saatlik zil sesi, saatlik sesli zaman işleyişi.
(Uygulamayı indirmek için tıklayınız)
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
Bar Fedaisi
Bu hafta size Prime Video’dan bir film önereceğim. “Bar Fedaisi” isimli bu film yeni gösterime girdi. Bu film 80'lerin kült klasiğinin yeniden uyarlaması.
Eski UFC dövüşçüsü Dalton (Jake Gyllenhaal) Florida Keys'teki bir barda fedai olarak işe başlar, ancak bu cennet gibi yerin göründüğü gibi olmadığını fark eder.
(Prime Video’da izlemek için tıklayınız)
🎞️ Sinemaseverler için bazı dikkatimi çeken fragmanlar
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
Holiganizm’e teslim olmuş bir dünya!
Bu haftaki yazımın başlığını (futbol dünyasında yaşanan gelişmelerle ilgili olarak) “Holiganizm’e teslim olmuş bir ÜLKE!” olarak hazırlamıştım ama sanırım tüm DÜNYA’da garip bir delirme hali var. Hemen her kıtada savaşlar, ülke içi savaşlar, seçimler, çıkar savaşları vs vs… Şöyle bir düşününce insanoğlunun gelişmeye devam etmesi gerekirken geçmiş yıllara özlemin hızla arttığı günler ve yıllar geçiriyoruz.
Ülkemizde futbol ciddi anlamda bir uyuşturucu rolü oynuyor diyebiliriz. Hemen her fikirde ve düşüncede yan yana olan insanlar bir SPOR müsabakasında birbirlerine düşman olabiliyorlar. Sadece bizde değil dünyanın çeşitli ülkelerinde de böyle. Spordan çok holiganizmin esiri olmuş asla kaybedilmeyen bir rekabet. Holiganizm diyorum çünkü fanatik olmanın ötesine geçmiş durumda bu taraftar olma durumu. Her durumda, her koşulda herkes haklı karşı taraf haksız. Kimse gerçekten doğruyu istemiyor, kendi tarafının doğrusunun öne çıkmasını istiyor.
Zamanımızın ekonomik sebepleri midir, taraftarlığın farklı anlatımı mıdır, spor algısından uzaklaşılması mıdır tartışılır ama gençlerimize aktardığımız bu holiganizmin bizlere yarardan çok zarar verdiğini artık anlamamız gerekiyor.
Bir spor müsabakasında olmaması gereken hemen her şeyin olduğu, yaşandığı ülkemizde hala gerçek, adil, düzgün ve önleyici tedbirler alınmıyor, eden ettiği ile kalıyor. Bundan iki yıl önce yurtdışında gittiğim bir spor müsabakasında insanların nasıl çoluk çocuk, genç yaşlı eğlendiğini görünce içim sızlamıştı. Günümüzde kaç kişi küçük çocuğunu bir derbi maçına götürmek ister ki… Neyse… hiç bir şeyin değişmeyeceğini bilerek ufak bir iç dökmesi olarak yazdım bu satırları…
Sağlıkta devrim diyebilir miyiz?
Beyin, en önemli organımız. Ve şimdi onu kullanmanın ve hayatı kolaylaştırmanın yeni yolları yine teknoloji ile sağlanacak gibi görünüyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketinin yaptığı çalışmalar, beyin çipi takılan felçli bir hastanın düşünce gücünü kullanarak satranç oynayabildiğini gösteren bir video yayınladı. İnanılmaz umut verici bir gelişme. Sadece felçliler için değil, bir çok tıp alanında gelişmelere ışık tutacak bir teknoloji diyebiliriz. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim bir husus yine burada karşımıza çıkıyor. Teknolojinin getirdiği her yenilik ve kolaylık yanında ayrı bir zorluk ve sorumluluk da getiriyor. Beyinle kontrol edilebilen nesnelere uzaktan erişim ve kontrol edilebilecek alanları denetleyecek kurumların yetkilendirilmesi gibi… Gelişmeleri heyecanla izlemeye devam edeceğim.
Dünyadaki yerimiz…
Bu haftaki bültende internet hızlarındaki listeyi haberleştirdim sizlere. Türkiye mobil internet hızlarında 37.66 Mbps hız ortalaması ile 155 ülke arasında 68. sırada. Sabit internet hızlarında ise durum çok daha acı. Türkiye sabit internet hızlarında 41.90 Mbps hız ortalaması ile 183 ülke arasında 111. sırada. 4,5G diye bir garabeti yaşıyoruz kaç yıldır. Kimse kendini kandırmasın. 4G diye 3G hızları bile alamıyoruz.
Sizi bilmem ama inanılmaz üzüntü veren bir haber bu benim için. Neden hemen her teknoloji alanındaki yeniliklerde en son sıralardayız? İnternet altyapısını sağlayan firmalar az mı kazanıyor? Bizler vatandaşlar olarak az mı ödüyoruz? HAYIR! O zaman nedir internetin hızlı verilmesinin önündeki engel? Yasal bir güvence ile minimum internet hızlarının 100Mbps ile başlaması zorunlu olmalı. Ülkedeki internetin hızlı olmasının kimseye bir zararı olmayacağı gibi fazlasıyla faydası olacaktır.
Her hafta Pazar sabahları yayınlanan Tech Gündem haber bültenimde sizlere bazı başlıklarda haberleri ulaştırmaya ve bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışıyorum;
🙋🏻♂️ Benden bir kaç kelam
💻 Teknoloji gündemi
🤖 Yapay zeka gündemi
🔌 EV gündemi
🔑 Kripto para gündemi
🕹️ Oyun gündemi
🛸 O Sırada Öteki Dünyada
🧐 Haftanın Çok Konuşulanları
⭐️ OS Güncelleme Notları
📲 Haftanın Uygulaması
🎥 Haftanın Film/Dizi Tavsiyesi
📺 Ne izlemeli? Youtube tavsiyesi
gibi bazı başlıklar. Elbette bunlarla sınırlı olmayacak bültenimiz.
Bültene her Pazar sabahı e-postanızda bulmanız için aşağıdaki alana e-posta adresinizi bırakmanız yeterli. Haftaya Pazar görüşmek üzere…